Ruoka kallistuu ennätysvauhtia – etenkin nämä tuotteet nostavat nyt ruokalaskua

Elintarvikkeet maksoivat lokakuussa lähes 15,9 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Ruoan inflaatiovauhti on nyt selvästi nopeampi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Syyskuussa elintarvikkeet olivat 14,7 prosenttia syyskuuta 2021 kalliimpia. Syyskuussa inflaatiovauhti oli jo 15,9 prosenttia.

14.11. 10:54

Ruoan voimakas kallistuminen jatkui lokakuussa. Tilastokeskuksen maanantaiaamuna julkaisemien lukujen mukaan elintarvikkeet olivat lokakuussa lähes 15,9 prosenttia vuodentakaista kalliimpia.

Ruoan inflaatiovauhti on nyt selvästi nopeampi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Syyskuussa elintarvikkeet olivat 14,7 prosenttia syyskuuta 2021 kalliimpia.

Vuodessa eniten ovat kallistuneet jauhot, munat ja kahvi. Jauhot olivat 45,8 prosenttia, munat lähes 37 prosenttia ja kahvi 33,7 prosenttia lokakuuta 2021 kalliimpia.

Syyskuusta elintarvikkeet kallistuivat 1,4 prosenttia. Syyskuusta eniten kallistui kaalit, joiden hinta nousi kuukaudessa peräti 9,3 prosenttia. Myös jäätelö kallistui yli 9 prosenttia.

Kahvin hinta nousi kuukaudessa neljä prosenttia.

Kokonaisuudessaan inflaatio kiihtyi lokakuussa 8,3 prosenttiin syyskuun 8,1 prosentista. Inflaatiota kiihdyttivät pääasiassa energian kallistuminen ja asuntolainojen keskikoron nousu.

Kuluttajahintoja nosti vuotta aikaisempaan verrattuna eniten sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu sekä dieselin ja bensiinin kallistuminen.

Asuntolainojen keskikorko ja kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän. Asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut