Kauppiaalla on teoria oikeakätisistä – Kokeilu räjäytti herkkuhyllyn myynnin

Kauppias Hannu Aaltonen yllättyi siitä, miten iso vaikutus jälkiruokien myyntiin hyllyn siirtämisellä oli. Oikean käden puolelle kannattaa kaupassa sijoittaa erityisesti herkut, kauppias sanoo.

Kauppias Hannu Aaltonen on tiennyt jo pitkään, että oikean käden kierto eli vastapäivään kulkeminen kaupassa edistää kaupan myyntiä. Aaltonen kuvattiin elokuussa Jumbon K-Citymarketissa Vantaalla.

24.10. 17:27

Turun Kupittaalla on syöty viime viikkoina aiempaa enemmän jälkiruokia, kuten pannacottaa ja tiramisua.

Syynä on se, että jälkiruokahylly siirrettiin Kupittaan K-Citymarketissa käytävän kiertosuuntaan nähden vasemmalta puolelta oikealle puolelle.

Hylly siirrettiin muutama viikko sitten, kertoo Suomen suurimman K-Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen. Sen jälkeen hyllyssä olevien tuotteiden myynti on Aaltosen mukaan kasvanut 40 prosenttia.

”Sinänsä oli tiedossa, että myynti tulee kasvamaan. Mutta en olisi osannut arvata, että oikeakätisyys tulee vaikuttamaan näin paljon”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen on 30-vuotisen kauppiaanuransa aikana huomannut tuotteiden oikealle puolelle sijoittelun merkityksen useaan otteeseen, ja hänellä on teoria, että se todella toimii.

”On hauska juttu, että kun ihmisistä yli 90 prosenttia on oikeakätisiä, se näköjään näkyy kaupassa. Tuote myy paremmin, kun se on oikealla puolella.”

Myynnin kasvun huomasi Aaltosen mukaan heti. Jälkiruokahylly oli siirtoa ennen ollut samalla paikalla vuosia, eikä sen tarjontaan tai hintoihin tullut siirron yhteydessä muutoksia.

Hyllyssä on pannacotan ja tiramisun lisäksi esimerkiksi mousseja ja rahkoja.

”Jo ensimmäisenä viikonloppuna osastopäällikkö tuli sanomaan, että hylly myy tosi hyvin”, Aaltonen kertoo.

Sen jälkeen kymmenien prosenttien kasvu hyllyn tuotteiden myynnissä on näkynyt viikkotason seurannassa.

Vuonna 2018 Aaltosen toisen kaupan, K-Supermarket Förin, kiertosuunta muutettiin remontin yhteydessä vasemman käden kierrosta oikean käden kiertoon.

Oikean käden kierto tarkoittaa, että kaupan kiertäminen aloitetaan oikeaa reunaa myöten eli kaupassa kuljetaan vastapäivään.

Kaupan myynti on remontin jälkeen neljässä vuodessa kolminkertaistunut. Oikean käden kierto on Aaltosen mukaan sille merkittävä syy.

”Kun tuote on oikealla puolella käytävää, se vaan myy enemmän. Ihmisten katse ja toiminnot ovat jotenkin herkimmillään, kun tuote on oikealla”, Aaltonen sanoo.

Eräässä Aaltosen tietämässä kaupassa myynti romahti, kun oikean käden kierto muutettiin vasemman käden kierroksi.

”Myynti putosi yli 30 prosenttia, ja kauppa suljettiin jokunen vuosi remontin jälkeen. Se ei ikinä noussut sieltä.”

Aaltonen arvelee, ettei tuotteiden oikean käden puolelle sijoittamisen tärkeys ole kovin yleisessä tiedossa.

Hän kertoi jälkiruokahyllyn siirron vaikutuksesta viikonloppuna Twitterissä.

”Se tuntui uudelta asialta monelle. Minulle se on tietty vuosikausia ollut selvä asia. Olen todennut, että näin se vain toimii paremmin.”

Aaltosen mukaan erityisesti herkuttelutuotteet ja tuoretuotteet kannattaa laittaa oikean käden puolelle.

”Ja keskilattialla eli vasemmalla puolella on helposti teolliset elintarvikkeet ja muut tuotteet, joita ostetaan niin, että ostoslista on mukana.”

Oikealta puolelta asiakkaan mukaan tarttuvat nimittäin helpommin ostoslistalta puuttuvat heräteostokset – kuten vaikkapa herkullinen tiramisu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut