Verotietojen 37 500 euroa voikin tarkoittaa 150 000 euron tuloja – Tästä on kyse

Keskiviikkona julkaistavat verotulot saattavat antaa ihmisen tuloista harhaanjohtavan kuvan. Selitys piilee pörssissä listaamattomien yhtiöiden maksamien osinkojen verotuksessa.

7.11. 7:00

Ellei jotain täysin poikkeuksellista tapahdu, tulevan keskiviikon ykköspuheenaihe on jo tiedossa. Verohallinto julkaisee silloin viime vuoden verotiedot.

Suurimman huomion saavat mitä todennäköisimmin suurituloisten sekä poliitikkojen, talouselämän vaikuttajien ja muiden julkisuuden henkilöiden tulotiedot.

Verotiedot eivät kuitenkaan kerro ihmisten tuloista koko totuutta. Julkiseksi tulevat vain verotettavat tulot, mutta kaikista tuloista veroja ei makseta.

Erityisesti yksi antelias verohelpotus saattaa antaa ihmisen tuloista hyvin vääränlaisen kuvan. Tämän verohelpotuksen voivat saada pörssissä listaamattomien yhtiöiden osakkeenomistajat.

Heillä esimerkiksi verotiedoissa näkyvä 5 000 euron pääomatulo saattaa tarkoittaa todellisuudessa 20 000 euron osinkotuloja tai verotiedoissa näkyvä 37 500 euron pääomatulo peräti 150 000 euron osinkotuloja.

Syynä tähän ovat pörssissä listaamattomien yhtiöiden verovapaat osingot.

Jos listaamaton yritys jakaa osinkoa enintään kahdeksan prosenttia osakkeidensa matemaattisesta arvosta, osinkoa kutsutaan pääomatulo-osingoksi. Enintään 150 000 euron pääomatulo-osingoista 75 prosenttia on verovapaata pääomatuloa, joka ei näy verotiedoissa.

150 000 euroa pääomatulo-osinkoa saavan osakkeenomistajan verotiedoissa näkyy siis vain 25 prosenttia osinkotulojen todellisesta määrästä, eli 37 500 euroa. Pääomatulo-osinkojen 150 000 euron rajan ylittävästä osuudesta verotonta on 15 prosenttia ja veronalaista pääomatuloa 85 prosenttia.

Pääomatulovero on 30 000 euroon saakka 30 prosenttia ja sen ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Jos listaamaton yhtiö maksaa osinkoa yli kahdeksan prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta, yli menevää osaa kutsutaan ansiotulo-osingoksi. Siitä 25 prosenttia on verotonta tuloa ja 75 prosenttia veronalaista ansiotuloa.

Pörssiyhtiöistäkään saatu osinko ei ole kokonaan veronalaista tuloa. Niistä 15 prosenttia on verotonta tuloa ja 85 prosenttia veronalaista pääomatuloa.

Jos henkilö saa pörssiyhtiöistä 20 000 euron osingot, hänen verotiedoissaan näkyy 17 000 euroa pääomatuloja. Vastaavasti 150 000 euron osingoilla verotettavan pääomatulon määrä on 127 500 euroa.

Verotiedot eivät kerro koko totuutta myöskään palkansaajien ansiotuloista. Julkisissa tiedoissa näkyvät tässäkin tapauksessa vain verotettavat tulot. Kokonaistuloista on silloin voitu vähentää esimerkiksi kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja, etätöihin liittyvät vähennyksiä tai työasuntovähennys.

Esimerkiksi lapsilisä ja toimeentulotuki ovat verovapaita etuuksia, joten ne eivät näy verotiedoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut