Näin hallitus tukee korkeista sähkön­hinnoista kärsiviä: vero­vähennystä voisi saada jopa 2 400 euroa

Verovähennyksen lisäksi luvassa on pienituloisten sähkötuki ja kaikkia koskeva arvonlisäveron alennus.

Hallitus on päättänyt tukea etenkin suurimpien sähkölaskujen saajia tulevana talvena. Keinojen yksityiskohdat julkistettiin maanantaina.

26.9. 15:42

Hallitus julkaisi maanantaina yksityiskohdat ensi talven väliaikaisesta ohjelmasta, jolla tuetaan korkeista sähkönhinnoista kärsiviä kansalaisia.

Hallitus esittää kolmea tukikeinoa. Niistä kahden ensimmäisen on tarkoitus olla voimassa tammikuun alusta huhtikuun loppuun.

Arvonlisäveron alennuksen on tarkoitus tulla voimaan jo joulukuussa ja jatkua huhtikuun loppuun asti.

1. Verovähennys

Vuonna 2023 kotitaloudet voivat hakea kotitalousvähennystä vakituisen asuinpaikkansa tammi–huhtikuun sähkölaskuista.

Vähennys koskee sähköenergiasta maksettua hintaa ja perusmaksua mutta ei siirtomaksuja. Sitä saa tammi–huhtikuun sähköenergian hinnasta siltä osin, kun se yhteen laskettuna ylittää 2 000 euroa. Katto on 6 000 euroa.

Vähentää saa 60 prosenttia vähennykseen oikeuttamasta määrästä.

Jos perheen sähköenergiasta maksama summa olisi vuoden neljänä ensimmäisenä kuukautena esimerkiksi 5 000 euroa, 60 prosentin vähennyksen saisi tehdä 2 000 euroa ylittävästä osasta eli 3 000 eurosta. Tuolloin vähennys olisi 1 800 euroa.

Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys. Vähennystä pitää hakea itse, ja hyödyn siitä voi saada jo vuoden 2023 aikana.

Suurimmillaan vähennys voi olla 2 400 euroa. Tämä toteutuu silloin, jos tammi–huhtikuun sähköenergian hinta ja perusmaksut ovat kodissa yhteensä 6 000 euroa tai sen yli.

Vähennyksen arvioidaan koskevan noin 252 000 kotitaloutta, ja sen arvioidaan vähentävän verotuloja 265 miljoonalla eurolla.

Sähköstä tehtävää kotitalousvähennystä ei lasketa mukaan muun kotitalousvähennyksen kattoon, joten se ei rajoittaisi esimerkiksi kodin remontoinnista saatavaa vähennystä.

2. Sähkötuki

Osalla kotitalouksista tuloja on sen verran vähän, että ne eivät pysty verovähennystä täysimääräisesti hyödyntämään. Näille talouksille hallitus esittää sähkötukea.

Sähkötuki olisi 60 prosenttia siitä osasta kuukauden sähkölaskua, joka ylittää 400 euroa. Suurin huomioitava sähkölasku olisi 1 500 euroa.

Näin ollen esimerkiksi pienituloinen talous, jonka sähkölasku olisi tammikuussa 1 000 euroa, saisi tukea 60 prosenttia 600 eurosta eli 360 euroa.

Tukea haettaisiin Kelasta ja se olisi verovapaata. Sitä ei katsottaisi tuloksi muuta sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä sovellettaessa.

3. Arvonlisäveron alennus

Paketin kolmas keino on sähkön arvonlisäveron alennus. Se jatkuu joulukuun alusta huhtikuu loppuun asti. Arvonlisäveroa lasketaan 24 prosentista 10 prosenttiin, ja alennus koskee ainoastaan sähkön myyntiä.

Taloustieteilijät ovat arvostelleet varsinkin tätä keinoa sen vuoksi, että se kohdistuu kaikkiin eikä täsmällisesti niihin, jotka tarvitsevat tukea eniten. Näin ollen alv-alen pelätään vähentävän kannustimia vähentää sähkön kulutusta korkeimman käytön hetkinä.

Sähkömarkkinat toimivat niin, että varsin pienikin kulutuksen vähennys voi kalleimpina tunteina laskea sähkön hintaa merkittävästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut