Reuters: Saksa päättää Uniperin kansallis­tamisesta keskiviikkona – Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytetty

Bloombergin mukaan Saksan hallitus, Uniper ja Uniperin pääomistaja Fortum ovat päässeet asiasta sopimukseen.

Bloombergin mukaan Saksan hallitus, Uniper ja Uniperin pääomistaja Fortum ovat päässeet asiasta sopimukseen.

20.9. 15:23 | Päivitetty 20.9. 16:42

Saksa päättää Uniperin kansallistamisesta keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters lähteiden pohjalta. Myös saksalaisen Handelsblattin toimittaja Martin Greive kertoo asiasta Twitterissä ja toteaa pelastuspaketin voivan olla Saksan historian suurin.

Helsingin pörssi tiedotti kello 16 jälkeen, että kaupankäynti Fortumin osakkeilla ja johdannaisilla on keskeytetty.

Aiemmin tiistaina uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Saksa on hyvin lähellä energiayhtiö Uniperin kansallistamista. Nimettömiin lähteisiin perustuvan uutisen mukaan Saksan hallitus on hyvin lähellä sopimusta asiassa.

Fortumista kerrotaan Helsingin Sanomille, että neuvottelut ovat edelleen kesken eikä sopimusta vielä ole. Helsingin Sanomien lähteen mukaan myöskään Suomen valtiolla ei ole tietoa siihen, että kansallistamisesta olisi sovittu tänään tai että sopimus edes syntyisi tänään.

Bloombergin mukaan Saksan hallitus, Uniper ja Uniperin pääomistaja Fortum ovat päässeet asiasta sopimukseen. Asiassa on kuitenkin Bloombergin mukaan sopimatta lopullisia yksityiskohtia.

Kansallistamisesta on määrä kertoa myöhemmin tällä viikolla.

Fortumin tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa Bloombergille. Myöskään Saksan tai Suomen hallitus ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksan talousministeriö on myös kommentoinut neuvottelujen olevan kesken.

”Kun olemme valmiita, kerromme teille siitä”, ministeriön tiedottaja kertoi Reutersille.

Uutinen sai Fortumin osakkeen ripeään nousuun. Osake maksoi ennen uutisen julkaisua 10,69 euroa. Uutisen julkaisun jälkeen osake pomppasi 11,38 euroon eli osake kallistui noin 6,5 prosenttia hetkessä.

FORTUM ja Saksan valtio pääsivät heinäkuussa alustavaan sopuun Uniperin pelastamiseksi. Tuolloin osapuolet sopivat, että Saksan valtio nousisi Uniperin vähemmistöomistajaksi ja tarjoaisi yhtiölle miljardien eurojen lainarahoitusta.

Uniperin tilanne on heikentynyt entisestään heinäkuun pelastuspaketin jälkeen, minkä seurauksena Saksa on ottamassa haltuunsa koko Uniperin.

Bloomberg kertoi viime keskiviikkona myös nimettömiin lähteisiinsä vedoten, että Saksan valtio suunnittelee kasvattavansa omistusosuuttaan energiayhtiö Uniperissa yli 50 prosentin tai peräti kansallistavansa koko Uniperin

Fortum puolestaan tiedotti viime viikolla, että se käy neuvotteluja Saksan kanssa uudesta paketista Uniperin pelastamiseksi.

FORTUMIN saksalainen tytäryhtiö Uniper ajautui ongelmiin kesällä, kun Venäjä ensin vähensi ja myöhemmin lopetti kokonaan maakaasun tuonnin Saksaan. Tällä hetkellä Uniper joutuu ostamaan kallista kaasua markkinoilta samalla kun se on kiinni vanhoissa, matalahintaisissa sopimuksissa asiakkailleen.

Uniper tekee tappioita yli 100 miljoonan euron päivävauhtia. Yhtiö kirjasi tammi-kesäkuulta 13,6 miljardin euron liiketappion.

Uniperia ei voi kuitenkaan päästää konkurssiin. Yhtiö on tärkeässä roolissa Saksan energiahuollon kannalta. Lisäksi Uniperilla on kymmenien miljardien eurojen arvoinen johdannaissalkku, mikä tekee siitä kriittisen osapuolen myös finanssimarkkinoilla.

Fortum on omistanut Uniperista noin 80 prosenttia, mutta kesällä Saksan kanssa tehdyssä pelastuspaketissa sovittiin, että omistusosuus kutistuu 56 prosenttiin. Fortumin suurin omistaja on puolestaan Suomen valtio.

AIEMMIN tiistaina Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) kertoi, että neuvotteluita Fortumin omistaman saksalaisen energiayhtiön Uniperin kohtalosta käydään yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustuksen kesken. Suomen valtio ei Tuppuraisen mukaan ole neuvotteluosapuoli.

”Pidämme tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille maksamansa kahdeksan miljardin rahoituksen ja ylipäänsä, että suomalaisille veronmaksajille ei tämän kriisin ratkaisusta koidu mitään aiheettomia kustannuksia”, Tuppurainen sanoi valtion tavoitteiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut