Talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi, romahdusta ei VM:n mukaan näköpiirissä

”Epävarmuus ja riskit ovat nyt suuria, ja niihin pitää varautua.”

19.9. 15:46

Helsinki

Kiihtyvä inflaatio hidastaa talouden kasvua, arvioi valtiovarainministeriö taloudellisessa katsauksessaan maanantaina. Kriisiä tai romahdusta ei ennusteta.

”Silti talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino syvetä, sanoi osastopäällikkö”, ylijohtaja Mikko Spolander.

Talouden ajautumista taantumaan ei voida sulkea pois.

”Epävarmuus, huoli energiasta, nopea inflaatio, rapautuva ostovoima ja nousevat korot leikkaavat kulutuksen ja investointien kasvua kaikkialla”, hän sanoo.

Ministeriö arvioi, että Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia, ensi vuonna 0,5 prosenttia ja vuonna 2024 taas 1,4 prosenttia.

Ensi vuoden lukemaan liittyy kuitenkin sen verran epävarmuutta, että ennuste annetaan -2,2 prosentin ja 3,3 prosentin välille.

Jos kriisit kärjistyvät, ennuste synkkenee

Maltillinen kuva perustuu siihen, että kriisit eivät kärjisty eivätkä markkinat romahda. Ennuste muuttuisi oleellisesti, jos esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota eskaloituisi, koronapandemia kärjistyisi tai energiamarkkinat romahtaisivat.

”Yllätyksiä todennäköisesti tulee. Ne voivat tulla yksittäin, tai niitä voi tulla useita samaan aikaan. Epävarmuus ja riskit ovat nyt suuria, ja niihin pitää varautua”, Spolander korosti.

Ennusteeseen ei ole laskettu mukaan hallituksen lupaamaa 10 miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energiayhtiöille eikä Fortumille suunnattua 2,35 miljardin euron siltarahoitusta.

Ennusteessa lähdetään lisäksi siitä, että hoitajaliitot saavat saman palkankorotuksen kuin mitä kunta-alalla sovittiin.

”Jos hoitajaliitot saavat enemmän, se näkyy alijäämässä, mutta meillä ei ole tässä ennusteessa mukana vaikutusarviota”, sanoi finanssineuvos Jenni Pääkkönen.

Ministeriö olettaa, että yleisesti ensi vuoden sopimuskorotukset ovat korkeampia kuin tänä vuonna ja nimellispalkat nousevat 3,5 prosenttia.

”Oletuksen taustalla on työvoiman vahva kysyntä ja merkittävästi nopeutunut kuluttajahintojen nousuvauhti”, totesi finanssineuvos Harri Kähkönen.

Tuloista ei juuri jää säästöön

Kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt jo lähes 8 prosenttiin ja nousee keskimäärin 6,5 prosenttiin tänä vuonna. Hintoja nostaa erityisesti pula energian tarjonnasta.

Hintojen nousu syö kotitalouksien ostovoimaa ja pitää kulutuksen kasvun vaisuna loppuvuonna. Työllisyyden kasvusta huolimatta kotitalouksien reaalitulot pienenevät eikä niitä juuri jää säästöön.

Budjettiriihessä ja jo aiemmin päätetyt mittavat tukitoimet sekä väestön ikääntymisestä aiheutuvat jatkuvasti kasvavat menot heikentävät myös julkista taloutta. Alati kasvavat velanhoitokulut ovat lisäksi pois muusta julkisesta rahankäytöstä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut