Uniper vahvistaa: Neuvottelut uusista tukitoimista käynnissä, enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion käsiin

Heinäkuussa sovitulla tukipaketilla Fortum ja Suomen valtio halusivat välttää juuri Uniperin kansallistamisen riskin.

Energiayhtiö Uniperin pääkonttorilla Düsseldorfissa Saksassa kuvattiin maaliskuussa 2020.

14.9. 12:57

Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper tarvitsee lisätukea heinäkuussa sovitun tukipaketin lisäksi, ja yksi vaihtoehto neuvotteluissa on, että Saksan valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa ja tulee yhtiön enemmistöomistajaksi. Fortumin määräysvalta yhtiössä kuihtuisi näin entisestään.

Uniper kertoi asiasta pörssitiedotteella tiistaina sen jälkeen, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi neuvotteluiden tilanteesta omiin, nimettömiin lähteisiin pohjautuen. Bloombergin mukaan vaihtoehtona neuvotteluissa on myös Uniperin kansallistaminen eli siirtäminen täysin valtion omistukseen.

”Saksan hallitus, Fortum ja Uniper sopivat heinäkuussa vakautuspaketista Uniperille. Siitä lähtien osapuolten yhteinen tavoite on ollut sopia vakautustoimien toimeenpanosta sekä löytää Uniperin tilanteeseen pitkän aikavälin ratkaisu. Toimintaympäristön kasvaneesta epävarmuudesta johtuen osapuolet selvittävät myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, muun muassa osakepääoman kasvattamista, joka johtaisi Saksan hallituksen merkittävään enemmistöomistukseen Uniperissa”, yhtiö tiedottaa.

Sekä Uniper että Fortum korostavat, että mitään päätöksiä ei toistaiseksi ole tehty. ”Mitään heinäkuussa laaditusta vakauspaketista poikkeavia päätöksiä ei ole tehty”, yhtiöt sanovat pörssitiedotteissaan.

Yli 50 prosenttiin

Venäjän kaasutoimitusten vähenemisen vuoksi konkurssin partaalle kesällä ajautunut Uniper pelastettiin heinäkuussa Saksan valtion tukipaketilla. Osana pakettia sovittiin, että Saksan valtio tulee Uniperin merkittäväksi osakkeenomistajaksi 30 prosentin osuudella.

Heinäkuussa sovittu tukipaketti 15 miljardin euron tukipaketti ei kuitenkaan riitä, vaan Uniper tarvitsee lisää tukea. Syyskuun alussa Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom katkaisi kaasutoimitukset Saksaan täysin. Jo sitä ennen Uniper kertoi tekevänsä yli sadan miljoonan euron päivätappiota.

Nyt Saksan hallitus harkitsee nyt Uniperin uutta pääomitusta, jonka seurauksena valtion omistus yhtiössä nousisi yli 50 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi, että Uniperin pääomistaja, energiayhtiö Fortum, menettäisi valtaansa yhtiössä. Heinäkuun tukipaketin yhteydessä Fortumin omistusosuus liudentui jo 80 prosentista 56 prosenttiin.

Neuvottelut yhä käynnissä

Fortum sanoo, että neuvottelut Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion neuvottelut välittömistä vakautustoimista ja Uniperin ongelmien kestävästä ratkaisusta ovat edelleen käynnissä.

Yhtiön mukaan Uniperin tilanne on vain pahentunut heinäkuun jälkeen, sillä Venäjän kaasutoimitukset Saksaan ovat katkenneet kokonaan ja sähkön ja maakaasun hinta korkealla. Uniper joutuu korvaamaan venäläisen kaasun muista lähteistä kovaan hintaan.

"Näin ollen Uniperin tappiot ja epävarmuus yhtiön tulevaisuuden näkymistä ovat nopeasti ja merkittävästi kasvaneet heinäkuusta”, Fortum toteaa.

”Toimintaympäristön heikentyminen ja Uniperin taloudellinen tilanne on otettava huomioon, kun Fortum, Saksan valtio ja Uniper jatkavat keskusteluja pitkän aikavälin ratkaisusta Uniperille.”

Päivitetty 14.9.2022 kello 13.54: Juttua täydennetty Uniperin kertomilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut