Kiinteistöliitto selvitti: Näin rajusti taloyhtiöiden energiakustannukset nousevat – Raumalla kiinteistökustannukset edullisimmasta päästä

Indeksitalo-selvityksen mukaan kiinteistökustannukset ovat nousseet keskimäärin noin 13 prosenttia viime vuodesta. Kiinteistösähkössä kustannusten nousu on aivan eri luokkaa.

Kiinteistöliitto selvitti, miten taloyhtiöiden kinnteistökustannuksety ovat nousseet viime vuodesta. Arkistokuvassa asunto-osakeyhtiö Väinölänjalava Porin Väinölässä.

12.9. 9:01

Helsinki

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi, selviää Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Selvityksen mukaan kustannukset ovat nousseet keskimäärin noin 13 prosenttia viime vuodesta. Voimakkain nousu on ollut sähkön hinnassa.

Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.

Tällä hetkellä sähkön hintavertailua on erittäin vaikea tehdä, koska markkinoilla olevien sopimusten mallit ja hinnat muuttuvat koko ajan poikkeuksellisen vilkkaasti, Kiinteistöliitto kertoo tiedotteessa. Nyt julkaistussa vertailussa on käytetty sähköenergian hinnassa vertailtavien kuntien keskiarvoa ja siirtomaksussa paikallisen siirtoyhtiön tariffia.

Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Kiinteistökustannukset nousivat selvästi kaikissa kunnissa.

Korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Edullisessa päässä ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu.

Kuntien väliset kustannuserot ovat melko suuria. Kalleimmassa päässä Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa noin 3  900 euroa vuodessa, kun Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä riittää hieman alle 2  800 euroa.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 asti vakiomuotoisen tyyppitalon, niin sanotun indeksitalon, kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia suurimmissa kaupungeissa. Indeksitalo 2022 -aineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut