Ruotsin hallitus esittää satojen miljardien kruunujen hätä­rahoitusta energia­yhtiöille – Ministeri Saarikon mukaan Suomessa valmistellaan vastaavaa

Pääministeri Anderssonin mukaan vaarana on rahoitusmarkkinoiden kriisi, jos energiayhtiöille ei tarjota hätärahoitusta.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson

3.9. 18:30

Ruotsin valtio ilmoitti lauantaina tarjoavansa energiayhtiöille satojen miljardien kruunujen [kymmenien miljardien eurojen] hätärahoitusta niiden maksukyvyn turvaamiseksi ja estääkseen rahoitusmarkkinoiden kriisin.

Pääministeri Magdalena Andersson sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että rahoitukselle on välitön tarve, koska venäläinen energiayhtiö Gazprom on keskeyttänyt maakaasun siirtämisen Nord Stream -putkessa.

”Jos emme tee mitään, on olemassa vakava riski rahoitusjärjestelmän häiriöille, jotka voivat pahimmassa tapauksessa johtaa finanssikriisiin”, pääministeri Andersson sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ruotsin hallitus esittää valtiopäiville luottotakausten myöntämistä energiayhtiöille.

Valtiovarainministeri Annikka Saarikko (kesk) ilmoitti lauantaina viestipalvelu Twitterissä, että Suomessa vastaavat valmistelut ovat jo pitkällä.

Helsingin Sanomat kertoi valtion energiayhtiöille valmistelemasta rahoituksesta torstaina. Moni energiayhtiö on esittänyt avunpyynnön valtion suuntaan, ja tukitoimia on valmistelussa.

Energian voimakkaan kallistumisen takia energiayhtiöiden vakuusvaatimukset ovat kasvaneet sadoilla miljoonilla tai jopa miljardeilla euroilla.

Vakuuksia vaaditaan, kun energiayhtiöt myyvät tulevaisuuden sähkötoimituksia sähköpörssissä. Pörssi vaatii yhtiötä maksamaan vakuuden, jonka turvin sähkötoimituksen ostaja voi hankkia korvaavaa sähköä markkinoilta siinä tapauksessa, ettei myyjä pystyisikään lupaamaansa sähköä toimittamaan.

Vakuus määräytyy myyntihinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksena. Sähkön voimakkaan kallistumisen takia vakuusvaatimukset ovat tänä vuonna jopa kymmenkertaistuneet.

Jos jokin energiayhtiö ei vakuusmaksuista suoriudu, seurauksena on pahimmassa tapauksessa maksukyvyttömyys.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut