Marinin hallitus leikkaa ensi kertaa, listasimme säästö­kohteet

Ensi vuoden 328 miljoonan euron leikkaukset ovat pienet suhteessa yli kahdeksan miljardin euron alijäämään. Ne ovat joka tapauksessa hallitus­kauden ainoat.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vas.), pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoivat budjettineuvotteluiden tuloksista torstaina.

2.9. 21:43

Vaikka Sanna Marinin (sd.) hallitus on tullut tunnetuksi pikemminkin julkisten menojen lisääjänä kuin niiden vähentäjänä, ensi vuoden budjettiesitykseen sisältyy ensimmäistä kertaa myös hieman leikkauksia.

Hallitus sopi jo vuoden 2021 kehysriihessä pitkän väännön jälkeen, että se tekee vuodelle 2023 pysyviä menosäästöjä 370 miljoonan euron edestä. Leikkausten suuruusluokka on vähäinen siihen nähden, että torstaina valmistuneen budjettiesityksen loppusumma on 80,5 miljardia euroa ja velkaa otetaan 8,1 miljardia euroa.

Leikkaaminen on kuitenkin ollut nykyhallitukselle poliittisesti vaikeaa. Niinpä hallitus päättikin menokehyksiin liittyvällä teknisellä kikkailulla välttää osan säästöistä. Varsinaisia leikkauksia ensi vuoden budjetissa on 328 miljoonan euron edestä.

Suurimmat säästöt kohdistuvat väylähankkeisiin, kehitysyhteistyöhön, kuntien valtion­osuuksiin ja valtionhallinnon virkamatkoihin. Matkustamisen tarpeen ajatellaan vähenevän, koska hallituksessa uskotaan etäkokousten jatkuvan myös koronavirus­rajoitusten jälkeen.

Joissain menoluokissa määrärahat saattavat leikkauksesta huolimatta kasvaa ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna. Tällöin leikkaus vain pienentää alun perin kaavailtua rahoituksen kasvua.

Listaus näyttää kaikki leikkauskohteet suuruusjärjestyksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut