Mika Lintilä haluaa, että EU keventää energia­yhtiöiden vakuus­vaatimuksia

Energiayhtiöiden vakuusvaatimukset ovat paisuneet jopa miljardeihin euroihin, mikä uhkaa niiden maksukykyä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) osallistuu ensi viikon perjantaina EU:n energianeuvoston ylimääräiseen kokoukseen.

30.8. 15:17

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) haluaa, että Euroopan unioni keventää energiayhtiöiden vakuusvaatimuksia. Vakuusvaatimusten suitsiminen on ainakin tässä vaiheessa Suomen painopiste, kun hätäratkaisuja mietitään, Lintilä kertoo HS:lle.

”Ukrainan sodan jälkeen hinnat ovat nousseet megalomaanisesti, ja yhtiöillä pitäisi olla [nousseisiin hintoihin] vakuudet. Se tekee yhtiöiden tilanteen kestämättömäksi ja heijastuu sähkön hintaan”, Lintilä sanoo.

EU suunnittelee parhaillaan hätätoimia hillitäkseen sähkön hinnan nousua ja uudistaakseen sähkömarkkinoita. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi asiasta maanantaina. EU:n energia-asioista vastaavat ministerit kokoontuvat ylimääräisen kokoukseen perjantaina 9. syyskuuta.

”Ensi viikon perjantaina on ylimääräinen energianeuvoston kokous. Tulen nostamaan esille tarpeen keventää EU:n vakuusvaateita johdannaispörssissä, minkä vaikutukset sähkön hintaan ja alan toimijoille ovat tällä hetkellä kohtuuttomat”, Lintilä kirjoitti tiistaina viestipalvelu Twitterissä.

Myös suomalaisia energiayhtiöitä edustava Energiateollisuus ry vaati tiistaina pikaisia toimia, joilla energiayhtiöiden välitön maksukyky taataan tilanteessa, joissa niiden vakuusvaatimukset ovat paisuneet satoihin miljooniin tai jopa miljardeihin euroihin.

Syy tilanteeseen on sähkön markkinahinnan nousu. Kun energiayhtiöt myyvät tulevaisuuden sähkötoimituksia, niiltä saatetaan vaatia vakuus, joka määräytyy myyntihetken sähkön hinnan ja markkinahinnan erotuksena. Ajatus on, että mikäli myyjä ei pysty lupaamaansa sähköä toimittamaan, asiakas voi hankkia korvaavan sähkön markkinoilta.

Vakuus palautuu, kun sähkö toimitetaan. Ongelma on, että vakuudet sitovat nyt isoja pääomia, ja yhtiöiden on vaikea kerätä niitä.

”Järjestelmä on normaalioloissa ihan hyvä, mutta kriisiolosuhteissa se ei toimi", Lintilä sanoo.

Lue lisää: EU suunnittelee hätätoimia sähkön hinnan nousun hillitsemiseksi

Vakuusvaatimuksista johdannaismarkkinoilla säädetään EU:n Emir-asetuksessa.

Lintilä ei osaa vielä sanoa tarkasti, mitä asetuksessa konkreettisesti tulisi muuttaa, jotta vaaditut vakuudet saataisiin laskemaan.

”Mikä se tapa on, sitä rakennetaan koko ajan.”

Sähkön kuluttajahintaan on Lintilän mukaan vaikea vaikuttaa vain kansallisella tasolla.

”Nyt pitää EU-tasolla hakea ratkaisuja, joilla pystytään vaikuttamaan siihen mekanismiin, miten sähkön hinta muodostuu.”

Lintilän mukaan Suomi ei ole vakuusvaatimusten keventämisen agendalla EU:ssa yksin. Hänen mukaansa myös muissa maissa on tahtoa nimenomaan tämän hintamekanismin muokkaamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut