Osakkeet nousevat Yhdysvalloissa Eurooppaa nopeammin – taustalla koronnosto-odotusten maltillistuminen

Alkuvuonna pörssi-indeksit syöksyivät kuitenkin New Yorkissa vauhdikkaammin. Kurssit ovat edelleen pahasti pakkasella vuoden alkuun verrattuna.

Osakkeet nousevat Yhdysvalloissa Eurooppaa nopeammin.

12.8. 15:42

Helsinki

Osakekurssit ovat nousseet heinä-elokuussa selvästi nopeammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. OP:n pääanalyytikko Antti Saari arvioi, että taustalla on koronnosto-odotusten maltillistuminen Yhdysvalloissa.

Myös yleinen talouskuva on Yhdysvalloissa valoisampi kuin Euroopassa.

New Yorkin arvopaperimarkkinoilla Dow Jones -indeksi on kohonnut kuukauden aikana 7,6 prosenttia, S&P 500 -indeksi 10,2 prosenttia ja Nasdaq Composite -indeksi peräti 13,45 prosenttia.

Euroopassa Lontoon pörssi FTSE 100 -indeksi on edennyt vain 3,55 prosenttia. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi on noussut 6,6 prosenttia ja Helsingin pörssin OMXH 25 -indeksi 6,3 prosenttia.

”Euroopassa on tiettyjä riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa markkinaan aika paljonkin”, Saari sanoo.

Kurssikehitykseen vaikuttaa muun muassa se, että kaasun virta Venäjältä ilmeisesti loppuu kokonaan jossakin vaiheessa. Tällöin jouduttaneen asettamaan rajoituksia tietyille teollisuusyrityksille.

Saaren mukaan myös huoli Italian velkakestävyydestä aiheuttaa harmaita hiuksia markkinoilla. Euroopan keskuspankki on jo joutunut reagoimaan Italian tilanteeseen, sillä korkojen nousu aiheuttaa painetta velkakestävyyteen.

”Tässä on jonkin verran poliittista epävakautta ilmoilla”, Saari huomauttaa.

Koronnosto-odotukset voimakkaampia Yhdysvalloissa

Saari muistuttaa, että osakeindeksit tulivat alkuvuonna alas Yhdysvalloissa voimakkaammin kuin Euroopassa. Heinä-elokuun nousu ei ole riittänyt lähellekään peittämään alkuvuoden sukellusta.

Dow Jones on edelleen 8,9 prosenttia, S&P 500 12,3 prosenttia ja Nasdaq Composite 19,3 prosenttia alempana kuin vuoden alussa.

Euroopassa Lontoon FTSE 100 on 0,5 prosenttia ja Helsingin OMXH 25 12,9 prosenttia pakkasella vuoden alkuun verrattuna.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden syöksy alkuvuonna liittyy Saaren mukaan siihen, että odotukset koronnostoista olivat voimakkaammat kuin Euroopassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut