OP:n korkosuojat käytössä jo nykytasolla, uusien lainojen kysyntä hidastunut

Korkokatteen parantuminen näkyy ryhmän tuloksessa vasta loppuvuonna. Kevään tulosta söi osakemarkkinoiden lasku.

OP-ryhmän pääjohtajan Timo Ritakallio esitteli konsernin puolivuosikatsauksen mediatilaisuudessa Helsingissä 27. heinäkuuta 2022.

27.7. 15:26

Helsinki

Pankkien asiakkailleen tarjoama korkosuoja on jo nykyisellä korkotasolla osoittautunut asiakkaille erittäin hyväksi ratkaisuksi, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

”Meillä korkosuojan ottaneista 85 prosenttia on suojannut korkotason välille 0–1 prosenttia”, Ritakallio sanoi finanssiryhmän tulosinfossa.

Asuntolainaa ottaneet ovat alkuvuonna saaneet seurata nousevaa korkotasoa. 12 kuukauden euribor ylitti prosentin rajan ensi kertaa kymmeneen vuoteen, ja Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan puolella prosenttiyksiköllä.

Kesäkuun lopussa noin kolmannes finanssiryhmän henkilöasiakkaiden asuntolainoista oli korkosuojattu. Kiinnostus suojia kohtaan on kasvanut keväällä, mutta suojien hinnat ovat myös olleet nousussa.

Osakelasku söi tulosta

Korkojen nousu ei ole vielä tuonut apua OP:n omaan tulokseen. OP-ryhmän tulos ennen veroja oli huhti–kesäkuussa 270 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 296 miljoonaa. Yrityspankki-segmentin tulos laski selvästi vuoden takaisesta.

Sijoitustoiminnan nettotuotot jäivät 131 miljoonaa euroa pakkaselle. Laskua vuoden takaisesta tuli 240 miljoonaa. OP mainitsee sijoitusympäristön haastavaksi korkojen nousun ja osakekurssien laskun vuoksi.

Asiakasliiketoiminnan tuotoissa korkokate nousi vaimeammin: viitisen prosenttia 341 miljoonaan. Ritakallio sanoo, että korkokatteeseen on luvassa isompi positiivinen vaikutus loppuvuonna.

Pankkien määrä vähenee sataan ensi vuonna

OP kertoo, että vuoden alkupuoliskolla asuntokauppa ja asuntolainojen kysyntä oli kohtuullisen vilkasta, mutta laski viime vuoden vauhdista lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä tasoa.

”Helmikuun jälkeen se on hidastunut asteittain, mutta edelleen se on historiallisesti varsin korkealla tasolla”, Ritakallio sanoi.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

Eri osuuspankkien väliset yhdistymiset jatkuvat. Kesäkuun lopussa osuuspankkeja oli 117.

”Ensi vuoden aikana määrä painuu noin sataan.”

Juttua korjattu 27.7. kello 18.40. Korjattu väärä tieto yrityspankki-segmentin tuloksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut