Kuluttajien luottamus talouteen ennätysalhaalla – ”Nyt eletään poikkeuksellisia heikon taloususkon aikoja”

Myös elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat heikentyneet.

Ihmisiä ostoksilla kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa 26. heinäkuuta. Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa alimmillaan koko vuodelta 1995 alkaneessa mittaushistoriassa.

27.7. 11:31

Helsinki

Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa alimmillaan koko vuodelta 1995 alkaneen mittaushistorian aikana, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien odotukset heidän oman taloutensa kehityksestä synkkenivät entisestään viime kuun valmiiksi matalista lukemista.

Vastaajista 28 prosenttia arvioi, että heidän oman taloutensa tila on nyt huonompi kuin vuosi sitten. Lähes kolmasosa pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

”Normaaliaikana, vielä viime talvenakin, oman talouden kohentumiseen on luottanut lähes 30 prosenttia kuluttajista ja heikkenemistä yleensä on pelännyt vain noin joka kymmenes. Nyt eletään poikkeuksellisia heikon taloususkon ja varovaisuuden aikoja”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo tiedotteessa.

22 prosenttia vastaajista luotti kuitenkin taloustilanteensa kohenevan.

”Yleensä kuluttajilla Suomessa on hyvin vakaa usko omaan talouteensa ja sen myönteiseen kehitykseen jatkossakin, joten kuluttajien näkemys omasta taloudestaan on tällä hetkellä hyvin pessimistinen”, Kangassalo sanoo.

Heikkoja tuloksia selittävät koronapandemian aiheuttamat työllisyysvaikutukset sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka vaikutti inflaatioon ja lainakorkojen nousuun.

”Inflaation osalta näkyvintä on tietysti ollut sähkön, polttoaineiden ja joidenkin elintarvikkeiden raju kallistuminen, millä on suoria vaikutuksia kuluttajien talouteen. Silti edelleen omaa rahatilannetta pidetään melko hyvänä eikä työttömyyden uhkaa koeta”, Kangassalo jatkaa.

Suomen talouden kehityksen osalta odotukset pysyivät kesäkuun heikolla tasolla. Jopa 75 prosenttia kuluttajista uskoo, että Suomen taloustilanne on tällä hetkellä huonompi kuin vuosi sitten. Yli puolet kuluttajista odottaa tilanteen huononevan entisestään. Vain 13 prosenttia vastaajista uskoi heinäkuussa, että maan taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana.

Yritysten odotukset synkistyneet

Kuluttajien tapaan myös suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kaikilla päätoimialoilla, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisemasta suhdannebarometrista. Keskeisimpänä syynä on Venäjän käynnistämä hyökkäyssota, joka pudotti Suomen talouden kasvuennusteet tälle vuodelle kolmesta prosentista noin prosenttiin.

”Jos nimenomaan energian osalta tapahtuu paljon Euroopassa, se heijastuu Suomeen aika pian. Oletettavissa on, että tilanne vielä heikentyy ennen kuin se lähtee paranemaan”, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Heikko kuluttajaluottamus vaikuttaa myös yritysten odotuksiin.

”Kuluttajien kokema epävarmuus ja kukkaron nyörien pitäminen tiukalla heijastuu väistämättä yrityskenttään syksyn aikana.”

Yritysten tuotanto ja myynti ovat kasvaneet kesän aikana, mutta odotukset loppuvuodelle ovat selvästi vaisummat. Kasvun ennustetaan pysähtyvän vuoden lopulla. Sama tilanne on henkilöstöpuolella, jossa henkilöstömäärät ovat kasvaneet kesän aikana, mutta kasvun ennakoidaan lähes pysähtyvän syksyn aikana.

Kokonaisuudessaan yritysten suurimpana kasvun esteenä nähdään osaavan työvoiman puute. Palvelualojen osalta ennätysmäärä raportoi ammattityövoiman puutteesta.

”Meidän kyselyhistoriassamme ei ole koskaan raportoitu näin paljon ongelmia palvelualoilla ammattityövoiman puutteen osalta”, Pakarinen kertoi.

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit ropisivat alaspäin ennen kaikkea rakentamisen ja teollisuuden osalta siitä huolimatta, että materiaalipula on helpottanut hieman.

”Rakentamisen osalta ollaan etenemässä heikkenevään suhdanteeseen. Ennen kaikkea kuluttajien kautta tuleva epävarmuus näkyy tuotantotilanteessa. Riittämätön kysyntä nostaa päätään ja syksyn tuotanto-odotukset ovat synkät”, Pakarinen summaa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että hyvänä indikaattorina pidetyssä myymättömien huoneistojen määrässä ei ole ainakaan vielä nähty nousua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut