Euriboreissa yllätys­pudotus – Asunto­lainojen suosituin viite­korko laski kovinta päivä­vauhtia yli 20 vuoteen

Vuoden euribor laski maanantaina yllättävän matalalle.

Asuntolainojen viitekorot ovat nousseet vuoden 2022 aikana ripeää vauhtia.

25.7. 18:32

Suomen suosituimman asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor putosi maanantaina poikkeuksellisen paljon.

Vuoden euribor asettui maanantaina 1,04 prosenttiin, kun se oli vielä perjantaina 1,2 prosentissa. Päivien välistä pudotusta viitekorkoon tuli siis 0,16 prosenttiyksikköä.

Esimerkiksi 200 000 euron asuntolainalla ja 25 vuoden takaisinmaksuajalla kyseinen korkopudotus tarkoittaisi keskimääräisellä marginaalilla noin 20 euroa pienempiä asumismenoja kuukaudessa.

Pudotus voi tuntua pieneltä, mutta kyse on suuresta päiväpudotuksesta. Vuoden 1999 alkuun ulottuvassa euriborin historiassa kyseinen viitekorko on laskenut vain kolmena päivänä nopeammin. Edellisen kerran, ja itse asiassa euriborin historian suurin vastaava pudotus nähtiin 18. syyskuuta 2001, jolloin vuoden euribor putosi 0,209 prosenttiyksiköllä 3,799 prosentista 3,59 prosenttiin.

Pudotuksen nosti esiin Twitterissä Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Huomasitteko muuten, että nyt kun kaikki puhuvat Suomessa nousevista asuntolainakoroista, 12kk:n euribor-korossa nähtiin tänään suurin päivätason LASKU yli 20 vuoteen?” von Gerich kirjoitti.

von Gerichin mukaan syyllistä laskuun tulee etsiä edellisestä markkinapäivästä eli tässä tapauksessa viime perjantaista.

”Perjantaina nähtiin samankaltainen liike laajemmin korkomarkkinoilla ja euriboriin se tuli päivän viiveellä. Myös perjantain liikehdintä oli yksi suurimmista, mitä on nähty vuosikymmeniin”, hän arvioi.

Tähän von Gerichin mukaan syynä on markkinoiden epävarmuus talouden kasvun, inflaation ja Euroopan keskuspankin (EKP) korkopolitiikan suhteen.

”Kyllä tämä kertoo aivan poikkeuksellisesta epävarmuudesta markkinoilla. Suuressa kuvassa suunta korkomarkkinoilla on ylöspäin, mutta se, montako kertaa EKP voi todellisuudessa enää nostaa ohjauskorkoa, herättää markkinoilla kysymyksiä”, von Gerich sanoo.

Pitkäaikaiseksi pudotus ei von Gerichin mukaan tule jäämään.

”Hyvin todennäköisesti se huomenna [tiistaina] fiksaantuu.”

EKP päätti viime torstaina nostaa ohjauskorkoja peräti 0,50 prosenttiyksikköä. Korotusta pidettiin yllättävän suurena. Samalla EKP myös kertoi nostavansa korkoja uudelleen syksyllä.

Päätös nosti tuolloin välittömästi vuoden euriboria perjantaina 0,058 prosenttiyksikköä torstaihin verrattuna.

EKP ei voi kuitenkaan nostaa korkoja loputtomiin. Yksi syy tähän on Italian valtio, jonka rahoituskustannukset ovat jo kasvaneet, koska EKP on ennakoitunut rahapolitiikan kiristyksiä. Torstaina Italian kymmenen vuoden joukkolainan ”markkinakorko” kohosi entisestään.

Asuntolainojen viitekorot ovat nousseet kuluvan vuoden aikana ripeästi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut