Valmisteilla oleva lakimuutos tuo rajoituksia sähkö­sopimusten tekemiseen – Näin muutos vaikuttaa toteutuessaan kuluttajiin

Jatkossa uuden määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen on mahdollista aikaisintaan vasta, kun voimassaolevaa sopimusta on jäljellä enintään kolme kuukautta. Asiantuntijan mukaan muutoksessa on hyviä ja huonoja puolia.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtajan Jussi Laitisen mukaan sähköyhtiöt saattavat tehdä tappiota pitkän ajan päähän tehdyillä määräaikaisilla sähkösopimuksilla, jos hinnat nousevat. Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattiin 13. toukokuuta.

24.7. 13:00

Tampere

Työ- ja elinkeinoministeriössä ja oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lakimuutosta, jolla halutaan vähentää kuluttajien sitoutumista riskialttiisiin ja epäedullisiin sähkösopimuksiin.

Muutoksia on luvassa muun muassa pörssisähkösopimusten myyntiin ja sähkösopimusten puhelinmyyntiin. Myös sähkön ennakkolaskutus aiotaan kieltää.

Yksi merkittävä muutos on se, että sähkön myyjien tarjoamien varhaisten määräaikaisten sähkösopimusten tekemiseen on tulossa rajoituksia. Se tarkoittaa, että uuden määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen olisi jatkossa mahdollista aikaisintaan vasta, kun voimassaolevaa sopimusta on jäljellä enintään kolme kuukautta.

Kuluttajille myös huono

Energia-alan asiantuntijapalveluja tuottavan Volue Market Servicesin Suomen johtajan Esko Kytömäen mukaan uudessa lakimuutoksessa on riski, että se voi olla kuluttajille myös huono.

Yksi asiakas solmi energiayhtiö Helenin kanssa määräaikaisen sähkösopimuksen jo keväällä 2021. Silloin hinnat olivat merkittävästi alhaisemmat kuin nyt. Asiakkaan entinen sähkösopimus katkesi tämän vuoden kesäkuussa, jolloin Helenin kanssa tehty sopimus astui viimein voimaan. Nyt Helenin asiakas maksaa seuraavan kahden vuoden ajan energiasta sovitusti 4,9 senttiä kilowattitunnilta (snt/kWh).

Olemme nähneet asiakkaan tekemän sähkösopimuksen Helenin kanssa.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa kuitenkin huomauttaa, että vastaavanlaisia asiakkaita on hyvin vähän. ”He ovat hyvin onnekkaita, jos ovat solmineet sopimuksen hyvään aikaan, mutta heitä on vain kourallinen.”

”Puolensa ja puolensa”

Kytömäki myös sanoo, että tilanne voi olla myös päinvastainen. Jos tukkuhinnat romahtaisivat nyt vuoden 2020 tasolle, ja asiakas olisi jo tehnyt sopimuksen vuoden päähän, asiakas kärsisi. ”Siinä [lakimuutoksessa] on puolensa ja puolensa. En tiedä, suojeleeko se nyt sitten sen paremmin kuluttajaa kuin nykyinen käytäntö.”

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo, ettei pitkän ajan päähän tehdyt sähkösopimukset välttämättä palvele myöskään itse sähköyhtiöitä. Hänen mukaansa sähkön vähittäismyyjät saattavat tulla tekemään yllä mainitun esimerkin kaltaisten asiakkaiden kanssa merkittävää tappiota.

Entä onko esimerkiksi Helenillä varaa pitää yllä halpoja määräaikaisia sähkösopimuksia, joita on solmittu jo vuosi sitten, vai voidaanko ne yhtäkkiä irtisanoa? ”Kyllä ne sopimukset edelleen pätevät”, sanoo Hintsa.

Laitisen mukaan Tampereen Sähkölaitoksella ei vastaavanlaisia tapauksia ole, mutta kertoo, ettei voimassaolevia määräaikaisia sopimuksia muuteta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut