Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkojaan ennakoitua enemmän

EKP päätti nostaa ohjauskorkojaan 0,50 prosenttiyksiköllä.

EU:n liput liehuvat Euroopan keskuspankin päämajan edustalla Frankfurt am Mainissa. Keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa vuosiin.

21.7. 19:18

Helsinki

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti torstaina nostaa ohjauskorkojaan ennakoitua enemmän, eli 0,50 prosenttiyksiköllä, kertoi EKP tiedotteessaan.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on ensi keskiviikosta alkaen 0,50 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,75 prosenttia ja talletuskorko nollassa.

Rahapolitiikan kiristämisellä pyritään hillitsemään inflaatiota euroalueella.

Inflaatio kiihtyi euroalueella kesäkuussa kaikkien aikojen ennätykseen eli 8,6 prosenttiin.

”Nousevat energian hinnat vaikuttivat jälleen eniten kokonaisinflaatioon”, sanoi EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde tiedotustilaisuudessa torstaina.

Energian hintojen odotetaan pysyvän korkealla myös lähitulevaisuudessa.

Ennakoitua suuremman koronnoston taustalla ovat esimerkiksi nousseet inflaatio-odotukset etenkin lyhyellä, mutta myös keskipitkällä aikavälillä.

Tavoitteena kahden prosentin inflaatio

EKP odottaakin inflaation pysyvän toivottua nopeampana vielä jonkin aikaa.

”Mutta kun katsotaan vähän pidemmälle, niin ilman uusia häiriöitä energian hinnan pitäisi tasaantua ja tuotannon pullonkaulojen helpottaa, minkä pitäisi tukea paluuta toivottuun inflaationopeuteen yhdessä rahapolitiikan normalisoinnin kanssa”, Lagarde sanoi.

EKP tavoittelee kahden prosentin inflaatiovauhtia.

EKP:n mukaan korkoja on tarpeen nostaa vielä lisää tulevissa kokouksissa, mutta korkopäätökset tehdään tilanteen mukaan talouskehityksen tuoreimpien tietojen perusteella.

Valmiina tukemaan velkaantuneita maita

EKP hyväksyi myös uuden rahapolitiikan välineen TPI:n (transmission protection instrument), jolla voidaan tarvittaessa tasata koronnoston vaikutuksia eri euromaissa. Välineellä voidaan ostaa jonkin tai joidenkin euromaiden joukkovelkakirjoja. Ostojen määrää ei ole rajoitettu etukäteen.

Huolena on ollut, että joidenkin maiden valtionvelan korot voisivat nousta liian suuriksi kiristyvän rahapolitiikan myötä. Esimerkiksi Italian valtion lainojen korot nousivat viime kuussa yli neljän prosentin ja erkaantuivat voimakkaasti esimerkiksi Saksan koroista.

Tiedotustilaisuudessa Lagarde korosti, että mikä tahansa euromaa voi kohdata riskin, jonka varalle TPI on luotu.

Haastava taloustilanne

EKP tekee rahapolitiikkaa haastavassa tilanteessa, sillä yhtä aikaa nopean inflaation kanssa talouskasvun odotetaan heikkenevän.

”Taloudellinen aktiivisuus hidastuu, ja Venäjän oikeutukseton hyökkäys Ukrainaan on jatkuva hidaste talouskasvulle”, Lagarde sanoi.

Lagarden mukaan yritykset kärsivät yhä katkoksista toimitusketjuissa, mutta toisaalta näkyvillä on alustavia merkkejä joidenkin pullonkaulojen helpottumisesta.

Talouden aukeneminen koronasulkujen jälkeen ja vahvat työmarkkinat lisäävät taloudellista aktiivisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut