Uniperin pelastus­neuvotteluista alkaa tihkua tietoja – Mediat: Saksasta mahdollisesti yhtiön merkittävä omistaja

Mediatietojen mukaan ainakin osa Uniperin kasvaneesta kaasulaskusta oltaisiin viemässä saksalaisille kuluttajille pelastuspaketin yhteydessä.

Uniperin pelastuspaketin odotetaan ratkeavan lähipäivinä.

20.7. 14:17

Kriisiin ajautuneen saksalaisen energiayhtiö Uniperin pelastusneuvottelujen mahdollisista ratkaisuista alkaa tihkua tietoa.

Suomen ja Saksan valtiot käyvät parhaillaan Uniperin ja Fortumin kanssa neuvotteluja saksalaisyhtiön pelastamisesta. Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia ja Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Uniper on ahdingossa, koska se ei ole saanut kesän aikana sovittua määrää maakaasua Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazpromilta. Uniper on näin ollen joutunut ostamaan kaasua markkinoilta huomattavasti kalliimmalla.

Uniper tekee tällä hetkellä kymmeniä miljoonia euroja tappiota joka päivä. Yhtiö on arvioinut, että nykytahdilla se saattaa tehdä loppuvuoden aikana jopa 10 miljardin euron tappiot.

Esimerkiksi saksalainen Handelsblatt ja yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg kertoivat, että pelastusneuvottelujen osapuolet ovat lähellä ratkaisua, jossa Saksan valtio tulisi Uniperin merkittäväksi osakkeenomistajaksi sekä mahdollisesti rahoittaisi yhtiötä muuten jopa viidellä miljardilla eurolla.

Handelsblattin ja uutistoimisto Reutersin mukaan pelastuspaketin yhteydessä ainakin osaa kaasun hinnannousun tuomasta laskusta oltaisiin viemässä myös saksalaisille kuluttajille Uniperin jättimäisten päivittäisten tappioiden vähentämiseksi.

Handelsblattin lähteiden mukaan näyttää todennäköisemmältä, että kaasun kasvaneet kustannukset vietäisiin tasaisesti kaikille kuluttajille, ei vain Uniperin asiakkaille.

Sovun pelastuspaketista odotetaan syntyvän mahdollisesti jo tämän viikon aikana. Useiden medioiden lähteet kuitenkin tähdentävät, että lopullisesta pelastuspaketista ei ole vielä päästy sopuun, joten se saattaa vielä muuttua tämän hetken tiedoista.

Saksan valtio pääsisi pelastuspaketissa Uniperin omistajaksi huomattavan edullisesti.

Neuvottelujen alkuvaiheessa mediassa liikkui tietoja, joiden mukaan Saksa saattaisi maksaa Uniperin omistusosuudesta esimerkiksi 1,7 euroa osakkeelta.

Uniperin osakkeen hinta lähti pörssissä tuntuvaan, yli 10 prosentin nousuun keskiviikkoaamuna uutisten jälkeen, ja oli iltapäivällä vajaassa 12 eurossa.

Mediatietojen mukaan Saksa saattaisi ottaa pelastuspaketissa Uniperista jopa 30 prosentin osuuden. Se liudentaisi Fortumin omistusosuutta Uniperista selvästi. Bloombergin mukaan se myös tarkoittaisi, että Saksan valtio käytännössä saisi Uniperia koskeviin isoihin päätöksiin veto-oikeuden.

Tämä olisi takaisku Fortumille, joka on taistellut vallasta Uniperin sisällä ensimmäisistä osakeostoistaan eli vuodesta 2017 lähtien. Fortum sai omat johtajansa Uniperin johtoon vasta viime vuonna.

Fortum on ehdottanut Uniperin tilanteen selvittämiseksi ratkaisua, jossa tällä hetkellä jättitappioita takova Uniperin kaasuliiketoiminta irrotettaisiin yhtiöstä Saksan valtion hallintaan ja yhtiön muut osat jäisivät nykyisille osakkeenomistajille. Suomen hallitus on kertonut tukevansa tätä ehdotusta.

Handelsblattin mukaan tämä vaihtoehto on tällä hetkellä epätodennäköinen, mutta sitäkään ei ole vielä täysin hylätty. Pilkkomisvaihtoehdon ongelmana on, että sen toteuttaminen olisi todennäköisesti varsin pitkä prosessi.

Handelsblatt kertoi tiistaina, että Saksan valtio saattaisi vaatia Fortumilta jopa viittä miljardia euroa siitä hyvästä, että valtio suostuisi ottamaan Uniperin kaasuliiketoiminnan riskit kontolleen.

Handelsblatt kertoi keskiviikkona, että Uniperin Saksan valtion omistamalta KfW-pankilta nostamaa kahden miljardin euron luottoa ollaan laajentamassa kahdeksaan miljardiin euroon. Lehti perustaa tietonsa näkemäänsä Saksan valtiovarainministeriön dokumenttiin.

Uniper kertoi maanantaina nostaneensa kahden miljardin euron luoton, jonka se sai KfW:ltä jo alkuvuodesta osana 10 miljardin euron rahoitusta, josta Fortumin osuus oli kahdeksan miljardia euroa.

Pelastuspaketin lisäksi Euroopan kaasumarkkinoilla jännitetään, mitä Venäjä tekee kun Uniperin ongelmien ytimessä olevan Nord Stream 1 -kaasuputken huoltokatko päättyy aikataulun mukaan torstaiaamuna.

Esimerkiksi Reuters kertoi tiistai-iltana lähteisiinsä vedoten, että Venäjän odotetaan jatkavan kaasutoimituksia Saksalle elintärkeän kaasuputken kautta torstaina, mutta enimmäiskapasiteettia pienemmällä kapasiteetilla.

Se tarkoittaisi paluuta tilanteeseen ennen huoltokatkoa, jolloin Saksa kertoi saavansa putken kautta vain 40 prosenttia sovitusta kaasumäärästä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut