Omistaja­ohjaus­ministeri Tuppurainen ei lämpene Uniperin lisä­pääomittamiselle

Tytti Tuppurainen (sd) muistuttaa Fortumin tukeneen Uniperia jo kahdeksalla miljardilla eurolla alkuvuonna.

”Tässä tilanteessa me emme Fortumin enemmistö­omistajan edustajana näe enää mahdolliseksi, että Fortum tämän enempää lähtisi pääomittamaan Uniperia”, Tytti Tuppurainen sanoo STT:lle.

10.7. 21:44

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ei lämpene ajatukselle siitä, että energiayhtiö Fortumin pitäisi suunnata lisää pääomia saksalaisen tytär­yhtiönsä Uniperin tukemiseen.

Saksan talousministeri Robert Habeck sanoi lauantaina saksalaisen radiokanavan haastattelussa, että Fortumin tulisi osallistua Uniperin pelastamiseen.

Tuppurainen muistuttaa, että Fortum on jo alkuvuodesta tukenut Uniperia kahdeksan miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoitusjärjestelyllä.

”Tämä on hyvin merkittävä tuki Fortumilta Uniperille ja osoittaa, että Fortum on omalta osaltaan sitoutunut tukemaan Uniperin selviämistä tässä kaasukriisissä. Sen sijaan tässä tilanteessa me emme Fortumin enemmistö­omistajan edustajana näe enää mahdolliseksi, että Fortum tämän enempää lähtisi pääomittamaan Uniperia”, Tuppurainen sanoi STT:n haastattelussa.

Fortumin enemmistöomistama Uniper on joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä. Uniper on kesäkuun puolivälistä lähtien saanut vain noin 40 prosenttia sopimusten mukaisista kaasumääristä Venäjältä ja joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Uniper on Saksan suurin kaasun maahantuoja.

Tuppurainen muistuttaa, että Uniperin ongelmat johtuvat kaasumarkkinoiden vakavasta häiriötilasta, joka puolestaan on seurausta Venäjän käynnistämästä sodasta Ukrainassa ja siitä, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin käsissä oleva kaasujätti Gazprom manipuloi markkinoita.

”Tämä perussyy kaasun korkealle hinnalle ei ole lähitulevaisuudessa poistumassa, joten millään lyhytaikaisella pääomitusratkaisulla pääomistajan puolesta tätä ongelmaa ei saada ratkaistua”, Tuppurainen sanoo.

”Fortum on jo hyvin suurella summalla tukenut Uniperia. Kahdeksan miljardia on erittäin suuri summa Suomen kansantalouteen suhteutettuna. Tämä on myös syytä Saksan elinkeinoministeriössä ministeri Habeckin toimesta noteerata. Suomen hallituksen edustaja on kyllä tuonut tämän neuvotteluissa esille.”

Tuppuraisen mukaan hän ollut päivittäin yhteydessä Saksan hallituksen edustajiin Uniperin tiimoilta. Lisäksi ministerin aloitteesta Fortumin, Uniperin ja Saksan hallituksen välisiin neuvotteluihin Uniperin tilanteen ratkaisemiseksi on lauantaista alkaen osallistunut Suomen valtion edustajana valtioneuvoston kanslian omistaja­ohjausosaston finanssineuvos Maija Strandberg.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut