Saksan liittokansleri vahvisti hallituksen neuvottelevan Uniperin kanssa – nosti esiin pelastuspaketin mahdollisuuden

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan valtio voisi tarjota Fortumin tytäryhtiö Uniperille samanlaista pelastuspakettia, jolla se tuki koronapandemian kurittamaa saksalaista Lufthansa-lentoyhtiötä.

Fortumin tytäryhtiö Uniper on ollut Euroopan suurimpia venäläisen maakaasun ostajia. Se on kärsinyt viime aikoina merkittäviä tappioita, kun Venäjän ryhtyi rajoittamaan kaasutoimituksiaan Saksaan.

4.7. 11:18

Saksan hallitus saattaa kaavailla Fortumin tytäryhtiölle Uniperille samanlaista pelastuspakettia, jolla se tuki lentoyhtiö Lufthansaa koronaviruspandemiassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Saksa avusti lentoyhtiötä yhteensä yhdeksän miljardin euron pelastuspaketilla vuonna 2020. Vastineeksi Saksa sai yhtiöstä 20–25 prosentin omistusosuuden.

Uniper on ollut Euroopan suurimpia venäläisen maakaasun ostajia. Energiayhtiö on kärsinyt viime aikoina merkittäviä tappioita, kun Venäjän ryhtyi rajoittamaan kaasutoimituksiaan Saksaan.

Yhtiö paljasti keskiviikkona neuvottelevansa Saksan valtion kanssa tukitoimista, jotka turvaisivat yhtiön heikentyneen maksukyvyn nykytilanteessa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui asiasta yleisradioyhtiö ARD:n haastattelussa sunnuntaina.

”Kehitimme viime kriisin aikana erittäin täsmällisiä välineitä tukeaksemme yhtiöitä, jotka olivat joutuneet kovan paineen alle tilanteessa, jolle ne eivät itse ole mahtaneet mitään”, hän sanoi.

Scholz vahvisti ARD:n haastattelussa, että Saksan hallitus aikoo käydä Uniperin kanssa läpi eri vaihtoehtoja, joilla yhtiön maksukyky voitaisiin turvata.

Hallituksen neuvonantaja Veronika Grimm puolestaan korosti sunnuntaina sanomalehti Handelsblattin haastattelussa, etteivät maksuvaikeudet saa kaataa Saksassa toimivia kaasunjakeluyhtiöitä.

Grimmin mukaan Saksan hallitus voisi esimerkiksi tarjota lainaa tai muun tyyppistä taloudellista tukea jakeluyhtiöille.

Venäjän kaasutoimitusten vähentymisestä huolimatta Uniperin on edelleen täytettävä toimitusvelvoitteensa omien asiakkaidensa suuntaan. Yhtiö kertoi keskiviikkona, että se on tästä syystä joutunut ostamaan kaasua muualta erittäin korkeaan markkinahintaan.

”Tällä hetkellä Uniper hankkii korvaavan kaasun merkittävästi korkeampaan hintaan. Koska Uniper ei vielä pysty siirtämään näitä lisäkustannuksia hintoihinsa, tämä aiheuttaa merkittävän taloudellisen taakan.”

Uniper kertoi myös keskiviikkona, että se on perumassa tulosohjeistuksensa tälle vuodelle. Yhtiön mukaan sen alkuvuoden tulos on jäämässä merkittävästi viime vuotta heikommaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut