Tällainen on kunta-alan neuvottelusopimus: Mukana palkankorotuksia ja viisivuotinen palkkaohjelma – palkankorotukset voimaan välittömästi

Kunta-alan työehdoista on saatu sovittua seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Ensimmäiset palkankorotukset tulevat takautuvasti voimaan kesäkuun alusta.

Kunta-alan pitkä työkiista päättyy, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL hyväksyi neuvottelutuloksen keskiviikkona. Kuvassa kunta-alan mielenilmaus Helsingissä 6. toukokuuta 2022.

8.6. 20:13

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet kunta-alan työehdoista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon, Julkisen alan unioni JAU:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välinen sopimus perustuu sovittelulautakunnan aiempaan esitykseen.

Kunta-alan palkkoja korotettiin takautuvasti kesäkuun alusta lähtien, kun kunta-alan työntekijöille sovittiin 46 euron tai vähintään 2 prosentin yleiskorotus.

Sopimuskauden toisen ja kolmannen vuoden palkankorotukset ovat vähintään 1,9 prosenttia vuodessa riippumatta siitä, mitä vientialoilla ja teollisuudessa sovittaisiin. Jos näillä aloilla sovitaan korkeammista korotuksista, erotus heijastetaan ammattiliitto JHL:n mukaan myös kunta-alan palkkaratkaisuun.

Jukon hallituksen puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan olennaista on, että muut sektorit eivät sanele sopimuskorotusten ylärajaa.

”Kuntasektorin epäkohtana on tehtävien vaativuuteen, vastuuseen ja niiden edellyttämään koulutukseen nähden liian matala palkkataso. Tähän saadaan nyt tärkeä ja kauan odotettu korjausliike”, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Kunta-alalle sovittiin myös viisivuotinen palkkaohjelma.

Työrauhan piiriin noin 300 000

”Se, että ensimmäinen yleiskorotus tulee maksuun välittömästi, on hintojen koko ajan noustessa erittäin hyvä asia. Tärkeää on myös se, että pienimmät palkat korottuvat suhteessa suuria enemmän”, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo tiedotteessa.

Nyt solmittu sopimuskokonaisuus kattaa kaikki kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Sen myötä työrauhan piiriin tulee noin 300  000 palkansaajaa, muun muassa opettajat, varhaiskasvatuksen opettajat, linja-autonkuljettajat, kirjastotyöntekijät sekä museoalan työntekijät. Sopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun asti.

JHL kertoo, että neuvottelutuloksen hyväksyminen merkitsee sitä, että kunta-alaa koskenut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy tänään kello 24.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen viimeisenä osapuolena. Muut osapuolet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä ammattiliitto Jyty ovat hyväksyneet tuloksen jo aiemmin. JHL ja Jyty kuuluvat Julkisen alan unioni JAU:hun. Neuvottelutulos uudesta työehtosopimuksesta syntyi maanantaina.

Jukon, JAU:n ja KT:n sopimus ei kuitenkaan sido hoitajajärjestöjä Superia ja Tehyä työrauhavelvoitteeseen, sillä ne eivät olleet mukana tekemässä sopimusta.

JHL:n puheenjohtaja on Päivi Niemi-Laine. Hänet kuvattiin JHL:n edustajiston järjestäytymis- ja kevätkokouksessa Helsingissä 7. kesäkuuta.

Tehyllä ja Superilla ei työrauhavelvoitetta

Hoitajaliitot Tehy ja Super eivät enää loppuvaiheessa osallistuneet neuvotteluihin, koska ne haluavat hoitajille muita ammattiryhmiä suuremmat palkankorotukset.

Hoitajajärjestöt sanovat jatkavansa omia neuvottelujaan kunta-alan sopimuksesta huolimatta.

"Hoitajien työrauha voidaan ostaa vain hoitajaliitoilta. Eli etenemme rauhassa tavoitettamme kohti”, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan hoitajaliitot ovat kuitenkin valmiita palaamaan neuvottelupöytään vaikka välittömästi.

”Meidän tavoitteet eivät ole missään kohtaa matkaa muuttuneet. Hoitajapulaan täytyy löytää uskottavat ratkaisut. Se tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että palkkaus ja työolot täytyy saada kuntoon”, Rytkönen kommentoi STT:lle.

Rytkönen uskoo sovun löytyvän.

”Kyllä me ennemmin tai myöhemmin pääsemme neuvottelutulokseen”, hän sanoo.

Hoitajatkin voivat hyötyä sopimuksesta

Vaikka hoitajaliitot jäivät sopimuksen ulkopuolelle, on mahdollista, että niidenkin jäsenet saavat itselleen muiden osapuolten neuvottelemat palkankorotukset.

Tämä johtuu siitä, että työpaikoilla on vaikeaa tai mahdotonta erotella työntekijöitä järjestäytymisen perusteella: kun Juko ja Jau sopivat omien sote-alan jäsentensä palkankorotuksista, myös samoilla työpaikoilla työskentelevät Tehyn ja Superin jäsenet voivat saada samat korotukset. Hoitajajärjestöjen mukaan KT:n päätös oli järkevä, koska muunlainen ratkaisu olisi johtanut riitoihin ja oikeudenkäynteihin.

Kunta-alan työntekijöille on luvattu, että mikäli hoitajajärjestöt onnistuvat neuvottelemaan itselleen kunta-alan sopimusta paremmat palkankorotukset, ne ulotetaan koskemaan myös kunta-alan sote-henkilöstöä kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut