Suomen suosituin asunto­lainojen viitekorko ylitti nollarajan, ja asiantuntijoiden mukaan se on hyvä asia – laskuri kertoo, miten korkojen nousu vaikuttaa sinuun

Vuoden euribor-korko on ollut negatiivinen helmikuusta 2016. Positiiviseksi kivunnut viitekorko lisätään asuntolainan kokonaiskorkoon seuraavalla kerralla, kun lainakorkoa tarkistetaan.

Monen asuntolainan ottajan viitekorko kipuaa nyt ensimmäistä kertaa positiiviseksi.

12.4. 21:14

Vuoden euribor-korko kipusi tiistaina yli nollan ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuoteen. Kaikki euribor-korot ovat olleet negatiivisia helmikuusta 2016 asti.

Julkistetut euribor-noteeraukset ovat päivän viivästettyjä, joten virallisissa julkisissa tiedoissa viimeisin korkonoteeraus on maanantailta. Se oli vielä negatiivisen puolella 0,03 prosenttia.

Markkinoilla toimivat pankkiammattilaiset kuitenkin lähettelivät tiistaina twitterissä tuoreita korkonoteerauksia. Korko nousi niiden mukaan tiistaina aivan hitusen nollan yläpuolelle. Lukema oli 0,005 prosenttia plussan puolella.

Asiasta kirjoitti Twitterissä muun muassa S-pankin päästrategi Lippo Suominen.

”Jonnet ei muista, että asuntolainakorkoon kuuluu muutakin kuin marginaali. No nyt kuuluu (tai ainakin seuraavasta korontarkastuspäivästä alkaen), kun 12 kk euribor kohosi nollan yläpuolelle”, Suominen kirjoitti tiistaina.

Vuoden euribor-korko painui miinukselle aivan vuoden 2016 alussa. Vuoden 2020 lopulta asti se oli pitkään noin 0,5 prosenttia miinuksella.

Lyhyemmät euriborit ovat yhä selvästi negatiivisia. Esimerkiksi kolmen kuukauden euribor oli maanantaina 0,4 prosenttia miinuksella.

Vuoden korko reagoi aina ensin odotuksiin korkojen noususta, koska se pyrkii ennakoimaan tilannetta vuoden kuluttua. Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan korkoja ensimmäisen kerran jo tänä vuonna, sillä Euroopan inflaatiovauhti on kiihtynyt nopeimmilleen vuosikymmeniin.

Euroalueen inflaation odotetaan kiihtyneen maaliskuussa peräti 7,5 prosenttiin. Jo helmikuussa hinnat nousivat 5,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt muun muassa energian ja ruoan kallistumista.

Useimpien asuntovelallisten lainasopimuksissa viitekoron minimitasoksi on määritetty nolla. Heillä korkojen hienoinen nousu ei ole toistaiseksi vaikuttanut lainan kokonaiskorkoon, vaan se on ollut sovitun marginaalin suuruinen.

Seuraavan kerran, kun lainan korkoa tarkistetaan, positiivinen viitekorko lisätään marginaaliin.

Osalla laina-asiakkaista negatiivisen viitekoron arvo on vähennetty marginaalista. Heillä lainan kokonaiskorkokin on voinut olla hyvin lähellä nollaa pitkän aikaa.

Vaikka asuntolainan maksajien korot ja kulut nyt nousevat, talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että positiivisia korkoja pitää tervehtiä ilolla. Terveeseen talouteen kuuluu, että lainan ottaja joutuu maksamaan lainan antajalle eikä päin vastoin.

Negatiiviset korot ovat tarkoittaneet, ettei riskillä ole ollut hintaa. Se puolestaan voi johtaa kupliin esimerkiksi asuntojen tai osakkeiden hinnoissa.

”Olemme eläneet poikkeustilassa ja elämme toki edelleen. Normaalissa maailmantilanteessa korkojen pitäisi olla positiivisia”, Lippo Suominen sanoo.

Samaa sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Talouden dynamiikan ja kannustimien kannalta on hyvä, että rahalla on hinta. Näin resurssit allokoidaan tehokkaammin niihin yrityksiin, jotka kykenevät toimimaan kannattavimmin ja uudistamaan taloutta.”

Von Gerichin mukaan myös Keskuspankin liikkumavaran ja rahapolitiikan toimivuuden kannalta on tärkeätä, että korot nousevat normaalimmalle noin 1–3 prosentin tasolle.

”Silloin Keskuspankki pystyy rahapolitiikalla paremmin reagoimaan suhdannevaihteluihin”, hän sanoo.

Juuri tällä hetkellä taloustilanteeseen liittyy poikkeuksellisia riskejä. Korkoja joudutaan hurjaksi kiihtyneen inflaation takia nostamaan tilanteessa, jossa talouden kehitykseen liittyy muun muassa sodan takia paljon epävarmuutta.

”Inflaation syy ei ole positiivinen eli se, että taloudessa menisi erityisen hyvin, vaan syyt ovat tulleet ulkoa erilaisista hyödykehinnoista ja pullonkauloista. Keskuspankin tilanne on siksi erityisen hankala. Täytyy vain toivoa, että taloudet kestävät korkojen nousun”, Suominen sanoo.

Koron nostot tehoavat heikosti esimerkiksi energiapulan aiheuttamiin hinnan nousuihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut