Sanoma aikoo lopettaa venäläisen sanomalehti­paperin hankinnan Ukrainan sodan vuoksi

Korvaavien paperilähteiden löytäminen on yhtiön mukaan vaikeaa metsäyhtiö UPM:n työtaistelun vuoksi.

Helsingin Sanomien painamista Sanomalan painossa Vantaalla maaliskuussa 2020.

2.3. 18:22

Mediayhtiö Sanoma aikoo lopettaa venäläisen sanomalehtipaperin hankinnat Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.

Sanoman painotuotteisiin kuuluvat Satakunnan Kansan lisäksi muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Aamulehti.

Venäläisen paperin osuus Sanoman käyttämästä sanomalehtipaperista on normaalisti ollut runsaat parikymmentä prosenttia. Osuutta on kuitenkin nostanut paperikapasiteetin puute Euroopassa ja Suomessa käynnissä oleva paperiteollisuuden työtaistelu.

”Haemme parhaillaan kaikin keinoin tähän nopeita vaihtoehtoja. Tavoitteenamme on jo pitkään ollut pienentää riippuvuuttamme venäläisestä paperista”, Sanoman Uutis- ja featuremedia -yksikön johtaja Petteri Putkiranta toteaa.

Saatavuudessa on Putkirannan mukaan kuitenkin ongelmia. Edes jo luvattuja osuuksia on vaikea saada Euroopan sanomalehtipaperi­tehtaista.

Yhtiö pyrkii kaikin keinoin varmistamaan paperituotteiden saatavuuden.

”Varastot ovat rajalliset, ja toivomme todella, että kotimainen tuotanto saataisiin nopeasti taas käyntiin”, Putkiranta sanoo.

Euroopan sanomalehtipaperin tuotantoa ajettiin alas koronaviruspandemian vähennettyä selvästi etenkin irtonumeroiden kysyntää. Pandemian laannuttua kysyntä on palannut, minkä vuoksi paperitehtaiden kapasiteetti on laajasti käytössä.

Tilannetta on pahentanut Suomessa käynnissä oleva paperiyhtiö UPM:n työtaistelu.

HS kertoi viime viikolla, että jo pari kuukautta jatkunut metsäyhtiö UPM:n lakko on aiheuttanut Euroopassa akuuttia paperipulaa. Tilanne uhkaa jo eurooppalaisten paperitalojen liiketoimintaa, paperiteollisuuden etujärjestö Integraf totesi uutistoimisto Reutersille viime viikolla.

Suomessa paperia valmistaa juuri UPM.

Yhtiö ilmoitti syksyllä 2020 jo kertaalleen lopettavansa sanomalehtipaperin tuotannon Suomessa, mutta kertoi myöhemmin aloittavansa sen uudelleen Jämsänkosken tehtaallaan.

Suomessa myös ainakin mediatalo Keskisuomalainen on ilmoittanut luopuvansa venäläispaperin käyttämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut