EU-komissio epäilee kartellia sellualalla – UPM ja Stora Enso kertovat tarkastuksen alkaneen tiistaina - Talous - Satakunnan Kansa

EU-komissio epäilee kartellia sellualalla – UPM ja Stora Enso kertovat tarkastuksen alkaneen tiistaina

Komissio tekee alan yhtiöiden yllätystarkastuksia. Suomalaiset metsäyhtiöt ovat alan jättejä Euroopassa.

Komissio muistuttaa, että yllätystarkistukset ovat eivät automaattisesti tarkoita, että yhtiöt ovat rikkoneet unionin sääntöjä.

12.10. 13:54

Euroopan komissio epäilee, että useissa sen jäsenmaissa ilmenee sellualalla kartellia. Komissio on suorittanut yllätystarkistuksia yhtiöihin, ja se epäilee, että ne ovat saattaneet rikkoa EU:n kilpailusääntöjä.

Stora Enson viestinnästä kerrotaan, että tarkastajat saapuivat yhtiön pääkonttoriin Helsinkiin aiemmin tiistaina. Muuta kommentoitavaa yhtiöllä ei tässä vaiheessa ole.

UPM kertoo tiedotteessaan, että komissio tekee ennalta ilmoittamatonta tarkastusta yhtiön toimitiloissa. Tarkastus on alkanut yhtiön mukaan tiistaina.

UPM kertoo, ettei sillä ole tässä vaiheessa tietoa tarkastuksen lopputuloksesta. UPM kertoo tukevansa komissiota sen tutkinnassa.

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat sellualan jättejä Euroopassa. Niillä on tuotantoa Suomen lisäksi monissa muissakin maissa.

Komissio muistuttaa, että yllätystarkistukset ovat eivät automaattisesti tarkoita, että yhtiöt ovat rikkoneet unionin sääntöjä.

”Se, että komissio suorittaa tällaisia tarkastuksia, ei tarkoita, että yritykset syyllistyisivät kilpailunvastaiseen toimintaan, eikä se vaikuta itse selvityksen tuloksiin”, komission tiedotteessa todetaan.

Sellun hinta on noussut tänä vuonna voimakkaasti.

Komissio toteaa myös, että se kunnioittaa yhtiöiden oikeutta puolustaa itseään, erityisesti niiden oikeutta tulla kuulluksi.

Kilpailunvastaista toimintaa koskevilla selvityksillä ei ole takarajaa, tiedotteessa todetaan. Selvitysten kesto riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi jokaisen tapauksen yksityiskohdista sekä siitä, kuinka paljon yhtiöt tekevät yhteistyötä komission kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: