Uusi käänne: Uroksen jättivoittojen takaa paljastui lähes tyhjä kassa - Talous - Satakunnan Kansa

Uroksen jättivoittojen takaa paljastui lähes tyhjä kassa – voitot olivatkin myyntisaamisia

Uros-teknologiayhtiön kassavirta ei ollut vuonna 2018 uskottava verrattuna 120 miljoonan euron ilmoitettuun liikevoittoon, paljastavat STT:n tiedot.

Oululainen Uros vaihtoi keskiviikkona 22. syyskuuta yllättäen toimitusjohtajaansa. Tehtävässä toimineen Jerry Raatikaisen (vasemmalle) tilalle vaihtui Rauno Jokelainen.

23.9.2021 20:18

Teknologiayhtiö Uroksen satumaisten voittojen takana ei välttämättä ole yhtiön ilmoittamien lukujen kuvaaman mittakaavan kokoista todellista liiketoimintaa.

Oululainen yhtiö nousi raskaaseen sarjaan vuonna 2018, kun se kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiön kassassa huikea tulos ei näkynyt, vaan vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

STT:n tietojen mukaan konsernin ulkopuolelta tullut voitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen, joka ei ole julkinen.

Hongkongin tytäryhtiöön ei tullut vuoden aikana uskottavaa positiivista kassavirtaa yhtiön ulkopuolelta, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan. Saamiset ovat esimerkiksi asiakkaiden velkoja yhtiölle.

STT:n tietojen mukaan Uros ei jostain syystä pyrkinyt aktiivisesti perimään myyntisaamisia, mutta ei myöskään alaskirjannut niitä.

Uroksen vuoden 2018 tilinpäätös on viimeisin, jonka tilintarkastaja on hyväksynyt. Sen jälkeen Uros ei ole toimittanut tilintarkastettuja tilinpäätöksiä kaupparekisteriin Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) toistuvista pyynnöistä huolimatta.

Uros-konsernin toimitusjohtajaksi keskiviikkona valittu Rauno Jokelainen sanoo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätöksien valmistuvan lähiaikoina.

”Voitot on vahvistettu tilinpäätöksessä edeltävinä vuosina, ja ne olivat vahvistettuja saatavia. Kyllä voitot sitä myöten on totta, voiko enempää totta ollakaan”, Jokelainen vastaa kysymykseen Uroksen voittojen pohjautumisesta todelliseen liiketoimintaan.

Uros-konserni

Vuonna 2011 perustettu teknologiayhtiö.

Nimi on lyhenne sanoista Universal roaming solutions.

Pääkonttori sijaitsee Oulussa. Useita toimipisteitä ja tytäryhtiöitä ulkomailla.

Perustaja Jyrki Hallikainen on hallituksen puheenjohtaja. Konsernia johtaa Rauno Jokelainen.

Kasvuluvut räjähtivät vuonna 2018

Jos Uroksen kertomat luvut pitäisivät paikkansa, sen pääomistaja Jyrki Hallikainen olisi yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä.

Arvopaperi arvioi kesäkuussa, että Hallikaisen perheen lähes kokonaan omistaman Uroksen arvo olisi lähes kaksi miljardia euroa.

Uroksen Hallikainen perusti vuonna 2011. Ennen vuotta 2017 yhtiön liikevaihto ja tulos olivat pieniä.

Vuonna 2018 Hallikainen otti Uroksen lähes täydelliseen hallintaansa, ja samana vuonna yhtiön ilmoitetut kasvuluvut räjähtivät. Helmikuussa 2018 yhtiön hallituksesta erosivat perhepiirin ulkopuoliset jäsenet.

STT ei tavoittanut torstaina edellistä toimitusjohtaja Jerry Raatikaista kommentoimaan asiaa.

Uhkasakko puuttuvista asiakirjoista

Iltalehti kertoi syyskuun alussa, että Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) oli määrännyt Jyrki Hallikaisen maksamaan puuttuvista asiakirjoista uhkasakon, jonka asettamisesta STT kertoi maaliskuussa.

Hallikaisella ei ole tuloja Suomessa, joten sakon määrä oli 100 euroa. PRH:sta kerrotaan STT:lle, että Uros ei edelleenkään ole toimittanut esimerkiksi vuoden 2019 tilitarkastuskertomuksia.

Maaliskuussa Uros kertoi siirtävänsä pääkonttorinsa Sveitsiin kesäkuun loppuun mennessä.

Jokelaisen mukaan siirto tapahtui kesäkuussa, mutta hän jatkaa konsernin toimitusjohtajanakin Oulussa, koska siellä on yhtiön tuotekehitys.

Työntekijät eivät ole juuri päässeet osille Uroksen kertomista jättivoitoista

Teknologiayhtiö Uroksen liiketoiminta voisi periaatteessa edustaa 2000-luvun digitalouden ideaalia, jossa pieni joukko huippuosaajia tekee halutun tuotteen, jota voi monistaa loputtomasti ilman massiivisia tuotantokustannuksia.

Peliyhtiöiden tapaan globaalin kilpailun voittajan voittoriville kirjautuu tällöin enemmän miljoonia kuin yrityksessä on työntekijöitä.

Vuoden 2018 tuloksen teki Uroksen tilinpäätöksen mukaan keskimäärin 40 työntekijää, joista suurin osa Oulussa. Palkkoja yhtiö maksoi sivukuluineen alle 1,6 miljoonaa euroa eli keskimäärin vain 40 000 euroa työntekijälle.

Kun työntekijää kohden voittoa syntyy lähes kolme miljoonaa euroa, tavallisesti huippuosaajat pystyvät neuvottelemaan voitosta osansa joko palkankorotuksina tai muun palkitsemisen kautta.

Julkisten verotietojen mukaan yhtiön sivuilla kuvattujen avainhenkilöiden palkat pysyivät vuonna 2019 lähes ennallaan, vaikka yhtiö kertoi huikeasta noin 171 miljoonan euron tilintarkastamattomasta liikevoitosta.

Riippuu optio-ohjelmasta

STT:n haastattelussa maaliskuussa yhtiön pääomista Jyrki Hallikainen sanoi työntekijöidensä tilipäivän riippuvan optio-ohjelmasta, joka siirtää tulevaisuudessa 17 prosenttia yhtiön omistuksesta työntekijöille.

Arvopaperin arvioimalla lähes kahden miljardin markkina-arvolla työntekijöille siirtyisi siis yli 300 miljoonan euron omistus.

STT:n tietojen mukaan optio-ohjelma on kuitenkin sidottu yhtiön listautumiseen tai määräysvallan vaihtumiseen, mutta ilman tilintarkastajan hyväksymiä tilinpäätöksiä molemmat ovat käytännössä mahdottomuuksia.

Hallikainen pystyy kuitenkin myymään pienempiä osuuksia yhtiöstä, jolloin työntekijöiden optio-ohjelma ei toteudu.

Näkyvyyttä Tampereella

Suuri yleisö sai tietää yhtiöstä maaliskuussa 2020, kun Tampereen tuleva monitoimiareena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi.

Hallikainen on aiemminkin tunnettu jääkiekon ystävänä, ja Uros on myös Oulun Kärppien sponsori.

Toinen näkyvyyttä yhtiölle tuonut uutinen tuli kesäkuussa 2020, kun Sampo Pankin ja Marimekon ex-toimitusjohtaja Mika Ihamuotilan kerrottiin hankkineen pienen osuuden yhtiöstä ja hän ryhtyi yhtiön neuvonantajaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut