Vaasan akkuteollisuuskeskittymä saamassa jatkoa: norjalaisyhtiö suunnittelee alueelle kennotehdasta – tuotanto voisi alkaa 2025 - Talous - Satakunnan Kansa

Vaasan akkuteollisuuskeskittymä saamassa jatkoa: norjalaisyhtiö suunnittelee alueelle kennotehdasta – tuotanto voisi alkaa 2025

Pörssiyhtiö Freyr arvelee, että mahdollinen tehdas voisi luoda "suuren määrän houkuttelevia työpaikkoja".

Akkubuumi on kasvussa. Kuva on Harjavallasta jossa kaivos- ja metalliyhtiö Nornickel aikoo liki kaksinkertaistaa akkumateriaalien tuotannon vuoden 2026 alkuun mennessä. Norjalaisyhtiö Freyr on aikeissa rakentaa akkukennotehtaan Vaasaan.

12.8. 13:05

Vaasa

Vaasan akkutehdasalueelle on ilmoitettu jälleen uudesta tehdashankkeesta.

Suomen valtion omistama Suomen Malmijalostus ja norjalaisyhtiö Freyr ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka pohjalta on tarkoitus perustaa akkukennotehdas Suomeen. Vaasan kaupunki on varannut tehdashanketta varten 90 hehtaarin tontin.

Freyr kertoo aloittaneensa valmistelut hankkeen ympäristövaikutusten arviointia varten. Tavoitteena olisi tuotannon alkaminen vuonna 2025. Yhtiö arvioi, että mahdollinen tehdas voisi luoda "suuren määrän houkuttelevia työpaikkoja".

Yritys kuitenkin korostaa, että suorien ja epäsuorien työpaikkojen tarkkaa määrää on liian varhaista arvioida tässä vaiheessa, eikä investointipäätöstä ole vielä tehty.

Freyrin toimitusjohtajan Tom Einar Jensenin mukaan Vaasa tarjoaa houkuttelevan sijainnin akkukennotehtaalle EU:n sisällä.

–  Käytettävissä on paikallisia, läheltä toimitettavia raaka-aineita, runsaasti uusiutuvia energialähteitä ja jäähdytysvettä sekä ainutlaatuinen, jo olemassa oleva klusteri maailman johtavia toimittajia osaksi akkujen arvoketjua, Jensen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Britti-investointia odotetaan naapuritontille

Keväällä kerrottiin, että brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey suunnittelee akkumateriaalitehtaan rakentamista Vaasaan.

Kahden hankkeen tontin sijaitsevat vierekkäin, Suomen Malmijalostus kertoo. Brittiyhtiön hankkeesta odotetaan lopullista investointipäätöstä vuoden loppuun mennessä.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry iloitsee kaupunkiin suunnitellun akkuarvoketjun etenemisestä.

–  Olemme ylpeitä voidessamme toivottaa Freyrin tervetulleeksi kaupunkiimme osana työtämme, jolla helpotetaan nykyaikaisen, kestävän vientiteollisuuden seuraavaa kehitysvaihetta Vaasan seudulla, Häyry totesi.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hehkutti hanketta tuoreeltaan sen julkistuksen jälkeen.

–  Akkukennotehdasta on tavoiteltu kaupunkiin pitkään. Tehtaat ovat investointeina ja työllisyysvaikutuksiltaan merkittävimpiä akkuteollisuusketjussa, Lintilä totesi Twitter-tilillään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: