Suomalaisten käyttötileillä makaa jo lähes sata miljardia euroa – Talletukset ja sijoitukset jatkoivat paisumistaan - Talous - Satakunnan Kansa

Suomalaisten käyttötileillä makaa jo lähes sata miljardia euroa – Talletukset ja sijoitukset jatkoivat paisumistaan

Kotitalouksien talletusten kasvuvauhti oli toisella vuosineljänneksellä yhä nopeaa mutta hitaampaa kuin alkuvuonna 2021.

Suomalaisten talletukset ovat paisuneet jo noin 108 miljardiin euroon. Samaan aikaan myös kotitalouksien sijoitukset ovat kasvaneet.

10.8. 14:00

Suomalaisten kotitalouksien säästöt ja sijoitukset jatkoivat paisumistaan vuoden toisella neljänneksellä, kertovat Suomen Pankin tilastot.

Huhti–kesäkuun 2021 aikana talletuskanta kasvoi kolme miljardia euroa 107,8 miljardiin euroon. Kasvuvauhti hiipui kuitenkin vähän viime vuodesta.

Talletuskanta painottuu voimakkaasti käyttötilien talletuksiin, joita on jo yli 98 miljardia. Määräaikaistilien suosiota on painanut alhainen korkotaso jo viime vuosikymmenen alkupuolelta saakka.

Suomalaisten osake- ja sijoitusrahasto-omistukset paisuivat myös uusiin ennätyksiin kesäkuussa 2021.

Kesäkuussa kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo kasvoi 52,7 miljardiin euroon. Osakkeiden arvo paisui 1,2 miljardia ja lisäksi kotitaloudet tekivät 0,8 miljardilla eurolla lisää sijoituksia osakkeisiin.

Sijoitusrahasto-omistusten arvo kasvoi 31,7 miljardiin euroon. Rahasto-omistusten arvo kasvoi 550 miljoonaa euroa ja uusia sijoituksia tehtiin nettomääräisesti 300 miljoonalla.

Sijoitusomaisuuden nopea kasvu tarkoittaa sitä, että talletusten osuus kotitalouksien kaikista rahoitusvaroista on supistunut viime aikoina.

Kotitalouksien säästöjen ja sijoitusten paisuminen on ollut pandemian aikana kansainvälinen ilmiö. Siihen ovat vaikuttaneet heikentyneet kulutusmahdollisuudet sekä elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka.

Tänä vuonna rahan määrän lisääntyminen on herättänyt paljon huolia sen arvon heikkenemisestä eli inflaatiosta. Toistaiseksi kuluttajahintojen nousu on kuitenkin ollut Euroopassa vaatimatonta.

Suomessa Tilastokeskus julkistaa heinäkuun hintatilastot perjantaina. Kesäkuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli 2,0 prosenttia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: