Sijoittajien Reddit-kanava ampuu osakkeita rakettimaiseen nousuun – Grafiikat näyttävät, kuinka hurja Nokian ja muiden yhtiöiden nousu on ollut - Talous - Satakunnan Kansa

Sijoittajien Reddit-kanava ampuu osakkeita rakettimaiseen nousuun – Grafiikat näyttävät, kuinka hurja Nokian ja muiden yhtiöiden nousu on ollut

Tietokone- ja konsolipelejä kivijalkakaupassa myyvän Gamestopin osakekurssi on vahvistunut viikon aikana noin 780 prosenttia.

Nokian osake kallistui keskiviikkona poikkeuksellisesti 40 prosenttia New Yorkin pörssissä.

28.1. 13:18

Osakemarkkinoiden kummallisuus on kärjistynyt viime päivinä, kun yksittäisten yhtiöiden osakekurssit ovat lähteneet satojen prosenttien nousuun ilman varsinaista, yhtiön toimintaan liittyvää syytä.

Kerromme toisessa jutussa yhdestä hintojen nousun taustalla olevasta ilmiöstä, jossa Reddit-keskustelusivuston Wallstreetbets-kanavalle kerääntyneet piensijoittajat ovat alkaneet ostaa tiettyjä osakkeita valtavia määriä. Sijoittajajoukkoa on kuvattu eräänlaiseksi kapinallisten laumaksi, joka pyrkii sotkemaan Wall Streetin pankkien ja suursijoittajien suunnitelmia.

Lue lisää: Internetin syövereissä toimii ”kahden miljoonan kolmekymppisen miehen armeija”, joka ravistelee huvikseen maailman pörssikursseja – tällä viikolla myös Nokia joutui sen kynsiin

Keskiviikkona Valkoinen talo ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoittivat Reutersin mukaan tarkkailevansa tilannetta, joka on johtanut tiettyjen yhtiöiden osakkeiden nopeaan ja voimakkaaseen kallistumiseen.

Eräs sijoittajajoukon suosima yhtiö on ollut tietokone- ja konsolipelejä kivijalkakaupassa myyvä Gamestop, jonka osakekurssi on vahvistunut viikon aikana noin 780 prosenttia. Vielä tammikuun alussa Gamestopin osakekurssi oli alle 20 dollaria, mutta keskiviikkona osakkeen hinta oli jo yli 347 dollaria pörssin sulkeutuessa.

Yhtiön taloudessa ei ollut tapahtunut muutoksia, jotka olisivat selittäneet rajun hinnannousun.

Suomalainen verkkolaitteita valmistava Nokia on myös saanut osansa hintojen noususta. Yhtiön osake kallistui keskiviikkona poikkeuksellisesti 40 prosenttia New Yorkin pörssissä. Helsingin pörssissä yhtiön osake kallistui keskiviikkona 14 prosenttia 4,4 euroon.

Alkuillasta osake kallistui enimmillään 90 prosenttia, jonka jälkeen kaupankäynti sillä keskeytettiin lyhyeksi aikaa. Kaupankäynti keskeytettiin keskiviikkona useamman kerran markkinoiden rauhoittamiseksi.

Poikkeuksellisesti Nokia myös itse kommentoi hinnannousua.

Maailman suurin elokuvateattereiden operaattori AMC Entertainment on listattuna New Yorkin pörssiin. Yhtiön osake lähti keskiviikkona pörssin avauduttua lähes 250 prosentin nousuun.

AMC omistaa myös Finnkinon. Finnkino siirtyi AMC:lle vuonna 2017, kun yhtiö osti ruotsalaiselta Bonnierilta Nordic Cinema Groupin, johon Finnkino silloin kuului. AMC on kärsinyt valtavista talousvaikeuksista koronapandemian aikana.

Joulukuussa Redditin Wallstreetbets-kanavalla keskusteltiin siitä, miten kanadalaisesta mobiililaiteyhtiöstä Blackberrystä tulisi ”seuraava meemiosake”. Yhtiö on jo aikoja sitten menettänyt Pohjois-Amerikan puhelinmarkkinoiden johtoaseman Applelle ja muutamalle sen kilpailijalle. Mutta WSB-kanavalla avattiin tammikuussa keskustelu, jossa povattiin sen arvon vielä moninkertaistuvan.

Juuri näin on nyt käynyt. Tammikuun alussa Blackberryn osaketta sai hintaan 8,44 dollaria, mutta keskiviikkona pörssin sulkeutuessa hinta oli 31,49 dollaria.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: