Nyt tuli tyly kuitti Wahlroosille: ”Katsotaanpa kylmiä faktoja!” - Talous - Satakunnan Kansa

Nyt tuli tyly kuitti Wahlroosille: ”Katsotaanpa kylmiä faktoja!”

Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vastaa Björn Wahlroosin esittämään kritiikkiin.

9.4.2016 15:29

Nordea ja pankin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos eivät ole kovin korkeassa huudossa demarileirissä. Ensin puolueen ex-johtaja Paavo Lipponen raivostui Nordean Suomea ja euroaluetta koskevasta talousennusteesta, joka oli otsikoitu ”toivoton tapaus”.

Panaman paperit paljastanut Yle kertoi viime viikolla, että Nordea on auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiisiin. Tämän jälkeen demarien puheenjohtaja Antti Rinne linjasi, ettei puolue voi olla Nordean asiakas.

Nyt Wahlroos haukkuu Hufvudstadsbladetin haastattelussa poliitikkoja, etenkin demareita siitä, etteivät he pankkiirin mukaan kanna kokonaisvastuuta Suomesta.

Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa Wahlroosille Lännen Median haastattelussa, etteivät demarit ole olleet ottamassa Suomelle niin paljon velkaa kuin muutamat muut puolueet.

– Katsotaanpa kylmiä faktoja, puhtaasti lukuja. Niitä puolueita, jotka ovat olleet ottamassa tälle maalle eniten velkaa. Siellä sadan miljardin kerhon kärjessä ovat Wahlroosin ja hänen kumppaneidensa rahoittamat kokoomus ja rkp.

Lindtman viittaa luvuissa Aamulehden viime kesänä tekemään selvitykseen valtionvelan kehityksestä vuodesta 1987 lähtien. Kokoomus on istunut useimmiten hallituksissa, jotka ovat lisänneet velan määrää. Kokoomuksen velkasumma oli tuolloin 99 miljardia euroa. Toiseksi eniten velkaa on lisännyt rkp ja kolmantena kristilliset.

– Joka kerta, kun Wahlroosin ja hänen kumppaneidensa rahoittamat poliitikot ovat olleet vastuussa, sosiaalidemokraatit ovat sen jälkeen saaneet tulla korjaamaan heidän jälkiään. Valitettavasti näyttää, että niin on jatkossakin.

Valtion velkaantumislaskelma on demareille edullinen, sillä puolue putosi pois hallitusvastuusta Matti Vanhasen (kesk.) toisessa hallituksessa vuonna 2007. Suomi ajautui taantumaan vuonna 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin seurauksena. Myös Nokian ja metsäteollisuuden alamäki alkoi saman hallituskauden aikana, mikä pudotti pohjaa Suomen taloudelta ja johti elvytystoimiin.

Demarit palasi Jyrki Kataisen muodostamaan hallitukseen kesällä 2011, mutta valtiontalouden velkaantumistahti jatkui demarien läsnäolosta huolimatta edelleen voimakkaana.

”Wahlroos ei osoita nöyryyttä saati vastuuta”

Demarien ryhmyri antaa Wahlroosille tylyä palautetta Nordean toimista veroparatiisissa. Lindtman sanoo, ettei Wahlroos osoita kovin suurta nöyryyttä saati vastuuta Nordean korkeimpana päättävänä henkilönä tilanteesta, jossa Nordea neuvoo asiakkaitaan laittamaan varojaan verottajan ulottumattomiin.

– Wahlroosin ja koko Nordean kannattaisi ottaa nyt vastuu syntyneestä tilanteesta ja kertoa avoimesti kaikki ne yksityiskohdat, jotka tähän liittyvät. Wahlroos ja muut finanssihait tekisivät suuren palveluksen, jos he yksinkertaisesti omalta osaltaan päättäisivät lopettaa toiminnan veroparatiisitalouden hyväksi.

Lindtman sanoo, että Wahlroos ja finanssisektori ovat olleet osaltaan aiheuttamassa finanssikriisiä, joka syöksi Suomen ja monet muut maat taantumaan.

– Wahlroosin laskuja tässä jokainen tavallinen suomalainen maksaa. Finanssikriisi syntyi finanssipelureiden holtittomasta riskinotosta. Lasku jätettiin tavallisten veronmaksajien maksettavaksi, Lindtman viittaa valtionvelkaan.

Lindtman sanoo tukevansa puolueen puheenjohtajaa Antti Rinnettä, joka on linjannut, ettei puolue voi jatkossa olla Nordean asiakas.

– Tässä on kyse puoluejohdon yksimielisestä esityksestä, joka tullaan käsittelemään lähiaikoina puolue-elimissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: