Rosatomin hovihankkija mukaan Hanhikiven reaktorin suunnitteluun - Talous - Satakunnan Kansa

Rosatomin hovihankkija mukaan Hanhikiven reaktorin suunnitteluun

12.2.2016 16:56

Venäläinen ydinvoimareaktoreita suunnitteleva OKB Gidropress kehittää Pyhäjoelle rakennettavan Hanhikiven ydinvoimalan reaktorilaitosta.

Laitostoimittaja Raos Project ja OKB Gidropress ovat allekirjoittaneet sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan teknisen suunnittelun kehittämisestä.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsströmin mukaan Gidropressin työ kohdistuu ydinvoimalan keskeisten osien suunnitteluun.

Forsströmin mukaan Gidropress on suunnitteluyritys, joka on erikoistunut ydinvoimalan reaktorisaarekkeen kaikkein tärkeimpien osien suunnitteluun, johon kuuluvat reaktoriastia, höyrynkehittimiä ja painekompensaattori.

– Reaktorin paineastia on kaikista eniten aikaa vievä asia ja siihen keskitytään, Forsström kertoo.

Forsströmin mukaan Gidropress on Rosatomin hovihankkija. Yhtiö vietti äskettäin toimintansa 70-vuotisjuhlia.

– Meidän kannalta tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että Gidropress vastaa primääripiirin suunnittelusta ja se on nyt formalisoitu pitemmällä sopimuksella, hän toteaa.

VVER-laitosten teknologia on Forsströmin mukaan Gidropressin kehittämää.

Rosatomin perjantaisen tiedotteen mukaan kyseessä on tärkeä askel reaktorin perusvarustuksen rakentamisen ja Hanhikiven ydinvoimalan lisensointiprosessin kannalta.

Joulukuun lopussa allekirjoitetun sopimuksen mukaan vuoden 2016 päätavoitteena on reaktoriastiaa, höyrynkehittimiä ja painekompensaattoria koskevien asiakirjojen kehittäminen yhdessä Fennovoiman kanssa.

OKB Gidropress kuuluu Rosatomin konepajaryhmään Atomenergomash, jonka kanssa on sovittu laitteiden toimittamisesta.

OKB Gidropress on ollut tekijänä kaikissa VVER-reaktoreilla toimivissa laitoksissa. Yhtiön hankkeissa on rakennettu ja otettu käyttöön 71 VVER-reaktoreilla varustettua ydinvoimalaitosta eri puolilla maailmaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: