Finlandia-hiihto myytiin miljoonalla eurolla Kiinaan – Niinistön Kiinan-vierailulla suomalaisyhtiöt julkistavat sopimuksia - Talous - Satakunnan Kansa

Finlandia-hiihto myytiin miljoonalla eurolla Kiinaan – Niinistön Kiinan-vierailulla suomalaisyhtiöt julkistavat sopimuksia

Avaus. Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Jinping avasivat Suomen ja Kiinan yhteisen talviurheiluvuoden maanantaina Pekingissä.

15.1.2019 12:10

Presidentti Sauli Niinistön Kiinan-vierailun yhteydessä avattu Suomen ja Kiinan yhteinen talviurheilu alkoi heti tuottaa liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Aiesopimusten lisäksi suomalaisyritykset julkistivat tiistaina myös varsinaisia kauppasopimuksia. Yksi sopimuksen tehnyt yritys oli jääkiekkokaukaloita myyvä Vepe, joka rakentaa Kiinaan kaksi jääkiekkokaukaloa.

Vepen toimitusjohtaja Antti Terkomaa kertoi, että projektit ovat merkittävän kokoisia.

–Isoja kaukaloita, joihin tulee meidän paras tuote kaikilla höysteillä, Terkomaa kertoi Kauppalehdelle.

Kaukalot Kiinan Xianiin ja Rizhaoon rakennetaan yhdessä Kiinan valtion China National Sports Groupin kanssa. Sopimuksen arvoa Terkomaa ei paljasta.

Vepe solmi myös aiesopimuksen saman kiinalaisyrityksen kanssa.

–Sopimus on vuoden 2022 loppuun ja jatkuu siitä eteenpäin. Tähtäämme pitkäaikaiseen sopimukseen.

Finlandia-hiihto menee Kiinaan

Vuonna 2022 Kiinassa järjestetään talviolympialaiset. Terkoman mukaan myös tästä on käyty keskusteluja.

–Olympialaisista ei ole tehty päätöksiä, mutta on sovittu että tehdään yhteistyötä.

Myös Finlandia-hiihdon tuotemerkin omistava Suomen Hiihtoliitto teki kaupat Kiinaan.

–Viemme Finlandia-hiihdon Kiinaan, kymmenen miljoonan asukkaan Harbinin kaupunkiin, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Markku Kulmala.

–Tavoitteenamme on, että siitä tulee seuraavan viiden vuoden aikana kiinalaisten pitkän matkan hiihtotapahtuma.

Sopimuksen arvo on Kulmalan mukaan noin miljoona euroa.

–Tämä on ensimmäinen aidosti isompi tapahtuman vienti, joka toteutuu. Meidän tehtävämme ei ole levittää hiihtourheilua, mutta kun tuli tilaisuus laajentaa osaamista ja sitä kautta saada hiihtourheiluun lisää rahaa, se on se meidän juttumme.

Konkreettisia järjestelyjä päästään tekemään saman tien, sillä ensimmäinen Finlandia-Harbin-hiihto järjestetään jo tammikuussa 2020.

–Aiesopimus tehtiin jo aikaisemmin, mutta nyt edetään toteuttamisvaiheeseen, Kulmala kertaa.

Kymmenen vuotta Kiinan markkinoilla toiminut Suomen tekojää teki kahden miljoonan euron arvoisen sopimuksen Kiinan markkinoille.

–Tällä hetkellä yksi projekti on menossa, toinen alkamassa. Toimitusosuus on noin kahden miljoonan euron luokkaa. Noin puoli vuotta tilauksesta kuluu toimitukseen ja tilaus on tehty tänään, toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita kertoo.

Suomen tekojää toimittaa tekniikkaa jää- ja sisähiihtohalleihin yhdessä Beijing Carving Ski Sports Development Corporationin kanssa.

Mansikkaviidan mukaan Tekojää on tehnyt aiesopimuksia liittyen tuleviin Olympialaisiin.

–Muitakin aiesopimuksia on tehty aikaisemmin olympialaisiin liittyen, mitkä ovat aika isoja. Puhutaan muutamien miljoonien jutuista. Kiinnostusta markkinoilla on selkeästi on.

Myös muun muassa Koreassa vuonna 2018 järjestettyihin talviolympialaisiin kaulakolot toimittanut Icepro teki aiesopimuksen Beijing Carving Ski Sports Development Corporationin kanssa.

–Teimme sopimuksen, joka kattaa Kiinaa ja vähän muutakin Aasiaa, kertoo Icepron varapresidentti Tomi Hukari.

Aieopimus kattaa Hukarin mukaan yhden kohteen sekä option jatkokohteista.

Myös Hukari odottaa optimistisena olympialaisia.

–Kyllä nyt vaikuttaa siltä, että tuohon tulevaan olympiainfraankin päästään toimittamaan laitteita. Siitä ei valitettavasti voi enempää mainita. Se odottaa virallista julkistamista.

Business Finlandin sopimus oli messujärjestäjä IDG:n kanssa tehty sopimus, joka kattaa World Winer Expo -messut vuoden 2019 syyskuussa Pekingissä. Suomi on messujen kunniavierasmaa. Suomelle tulee tapahtumaan myös yli 500 neliömetrin messuosasto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: