Vuokrasi Honkajoelta omakotitalon kannabiskasvattamoksi – nyt syyttäjä vaatii epäillyltä kiinteistön arvona 100 000 euroa valtiolle

Poliisi
Vuokrasi Honkajoelta omakotitalon kannabiskasvattamoksi – nyt syyttäjä vaatii epäillyltä kiinteistön arvona 100 000 euroa valtiolle

Poliisin mukaan kiinteistöjen vuokraaminen kannabiskasvattamoiksi on yleistynyt. Kuvan kasvattamo paljastui vapaa-ajanasunnosta Lahden Nastolasta.

Harri AaltoPori

Virallinen syyttäjä vaatii, että törkeästä huumausainerikoksesta syytteen saanut mies tuomitaan menettämään valtiolle peräti 100 000 euroa.

Summa on arvio Honkajoella sijaitsevan kiinteistön arvosta. Syyttäjän mukaan epäilty vuokrasi omakotitalon ainoastaan laajamittaista huumausainetuotantoa varten. Poliisi löysi talosta ammattitasoisen kannabiskasvattamon.

–Rakennus on laissa tarkoitettu rikoksentekoväline, jopa välttämätön (rikoksen toteuttamiseksi). Kiinteistön arvon tuomitseminen valtiolle on tarpeen yhdenvertaisuuden ja yleisen lainkuuliaisuuden vuoksi, eikä se ole kohtuutonta, syyttäjä perustelee vaatimustaan.

Syyttäjän vaatimus on erityisesti taloudelliselta arvoltaan lajissaan poikkeuksellinen. Oikeuskäytännössä on kuitenkin aiempia tapauksia rikoksentekovälineen arvon menettämisestä valtiolle.

Turun hovioikeus tuomitsi viime joulukuussa Pirkanmaalla paljastuneesta törkeästä huumausainerikoksesta rangaistukseen määrätyn miehen menettämään valtiolle rikoksentekovälineenä virolaisen yhtiön omistaman kiinteistön arvona 8 200 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut koko kiinteistön valtiolle menetetyksi. Tuomittu on hakenut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta (KKO), mutta KKO ei ole vielä päättänyt hakemuksesta.

Vuonna 2010 KKO vahvisti Helsingin hovioikeuden tuomion, jossa törkeästä huumausainerikoksesta tuomittu määrättiin menettämään valtiolle huumeiden kuljettamisessa käyttämänsä pakettiauton arvon, 19 000 euroa. Tuomittu oli vuokrannut auton siirtääkseen huumeet pois kätköpaikasta.

Omakotitalon tilat Honkajoella valjastettiin kokonaan hampunviljelyyn, kun vuonna 1985 vuokrasi kiinteistön elokuussa 2016.

Tiloissa kasvatettiin 68 hamppukasvia, joiden kukinnoista epäilty sai 1 963 grammaa kannabista.

Lisäksi poliisi löysi viime joulukuussa tehdyssä kotietsinässä talon alakerrasta 32 kasvamassa ollutta hamppukasvia, 40 katkaistua hamppukasvin juurakkoa ja 1 663 grammaa kannabiksen kukintoja.

Hamppukasvien tuottoarvon mukaan laskettuna epäilty tavoitteli 3 706 grammaa kannabiksen kukintoja. Kannabiskasvattamo ehti toimia neljä kuukautta.

Syyttäjän mukaan kannabiksen kasvattamisolot Honkajoella olivat poikkeuksellisen hyviä.

Syyttäjän mukaan epäilty viljeli kasveja ammattimaisesti, suunnitelmallisesti ja liiketoimenomaisesti ja tavoitteli näin huomattavaa taloudellista hyötyä. Syyttäjä pitää rikosta myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Poliisin esitutkinnassa epäilty myönsi kasvattamiensa hamppukasvien määrät. Lisäksi hän myönsi myyneensä Helsingissä 200 grammaa kannabista ja saaneensa huumekaupoista 2 000 euroa.

Syyttäjä vaatii 31-vuotiaalle miehelle vuoden ja 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta sekä sen lisäksi yhdyskuntapalvelurangaistusta. Käräjäoikeus antaa päätöksensä myöhemmin syksyllä kansliatuomiona.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    ”–Rakennus on laissa tarkoitettu rikoksentekoväline, jopa välttämätön (rikoksen toteuttamiseksi). Kiinteistön arvon tuomitseminen valtiolle on tarpeen yhdenvertaisuuden ja yleisen lainkuuliaisuuden vuoksi, eikä se ole kohtuutonta, syyttäjä perustelee vaatimustaan. ”

    No miksei rattijuopolta saada autoa pois? Tämä kun vähentäisi uusimisen riskin lähes olemattomaksi ja toimisi pelotteena muillekin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio