Kolumnit

Vihdoinkin synninpäästö einesäideille!

Vihdoinkin synninpäästö einesäideille!
Pirkko Aalto

Kyllä nyt helpottaa! Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä kertoi alkuviikolla Ilta-Sanomissa, että einesruuat ovat täysin hyväksyttävä apua arjen kiireessä.

Jo vanha asfalttiviidakon sananlasku tietää, että se, mitä martta lausuu ruuasta, on tosi. Einesasiassa se on myös helpotus. Etten sanoisi jopa synninpäästö.

Olen kuullut muutamankin naisen kehuvan, etteivät he ole koskaan tarjonneet perheelleen einesruokaa. Miehet eivät vastaavassa ole avautuneet.

Kaikki kunnia tee se itse -naisille. Pakko myöntää, että itse en ole vastaavaan yltänyt. Syy löytyy lapsuudestani.

Silloin ruuan laitto oli työtä. Sitä piti tehdä, halusi tai ei. Kun olimme niin pieniä, ettei sähkölieden lähelle saanut edes mennä, äiti syöksyi suoraan ulko-ovelta jauhelihakastiketta käristämään. Sitä ennen hän oli leikannut kahdeksan tunnin ajan ihmisten hiuksia.

Kun ruokatyö siirtyi minun vastuulleni, äiti oli onneksi hyväksynyt purkkihernekeiton ja kaupan maksalaatikon. Mutta yhdessä asiassa hän piti päänsä. Kaupan pullaa meille ei koskaan ostettu.

Tämä tarkoitti sitä, että äiti lauantaina kuusipäiväisen työviikon päätteeksi pisti pullataikinan nousemaan. Sen jälkeen alettiin siivota. En tajua, miten hän jaksoi. Sen kuitenkin tajusin, ettei tuo ole minun tieni.

Olen minäkin takki harteilla iskenyt paistinpannun kimppuun. Tiedän myös tasan tarkkaan, miten kahden kilon jauhelihapaketista saadaan neljän päivän ateria nelihenkiselle perheelle.

Pidän kokkaamisesta, mutta vain silloin, kun siihen saa käyttää aikaa. Lihapullia, makaronilaatikkoa, mureketta ja jauhelihakastiketta olen vääntänyt lapsesta asti. Tuskinpa jäisin mistään paitsi, vaikka en enää yhtään 400 gramman sikanautapakettia kotiin kantaisi.

Lapseni ovat äidin lihapullien lisäksi kasvaneet tarjousmaksalaatikolla. Ilmeisesti se oli joskus lempiruoka. Sitä kun meni 400 gramman laatikko per poika.

Perillisten palautteesta päätellen äiti voi olla tarpeeksi hyvä, vaikka ei joka aamu tarjoaisikaan itsekirnuttua voita. Pitäkää tämä mielessä, kun laaditte viikon ruokalistaa. Kohtuullisuuskin on terveellistä.


Kommentit (2)

  • vege

    Vegeruoka tulee vauhdilla. Vegeruoka ei maistu einekselle, siksi ostan sitä. Haastetta elintarviketeollisuudelle ja kaupalle. Maahanmuuttajat toivat vegeruuan.

  • Kuhnuri

    Jos lapsille syöttää pelkkää sika-nauta jauhelihaa neljä päivää viikossa, mielestäni olisi syytä tehdä lastensuojeluilmoitus. Ei voi kasvavalla lapsella olla niin, että ainoa vaihtelu ruokavaliossa on lihapullien koko. Jos äiti ei pysty tekemään ruokaa kuin sika-nautajauhelihasta on todellakin einesruokien tarjoaminen hyvä vaihtoehto.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio