Tällaiselta näytti porilaisten vapun vietto ilmapalloineen, marsseineen ja kasteineen – katso kuvat

Ilmapalloja, silliaamiaisia joko kotona tai puistossa, kuorolaulua, vappupuheita ja työväen marsseja, niistä on vappu tehty.

Joonas Salli
Tällaiselta näytti porilaisten vapun vietto ilmapalloineen, marsseineen ja kasteineen – katso kuvat

Miro ja Jere Nyrhinen halusivat molemmat Pikachu-ilmapallon.

Asta Matikainen, teksti, Joonas Salli, kuvatPori

Porilaisten ei tarvitse osallistua Ullanlinnan mäelle kokoontuvien helsinkiläisten tapaan yhä kiihtyvään piknikeväiden kilpavarusteluun. Porissa riittää kun asettuu vappuaamuna jonoon Raatihuoneenpuistossa. Reippaat teekkarit pitävät puistossa huolen piknikeväistä tuiki tärkeää silliä myöten. Kananmuniakin oli keitetty 700.

Aamukymmeneltä pöytä oli valmiina, mutta ensimmäiset olivat jonossa jo puolta tuntia ennen. Pisimmillään jono kiemurteli koko puiston pituudelta aina Valtakadun vartta pitkin. Vuodesta 2000 lähtien silliaamiainen eli sillis on houkutellut aamuvirkkuja, niin tänäkin vuonna.

Mukana oli kaupunkilaisia, joille silliaamiainen on jo perinne, mutta mukana oli toki ensikertalaisiakin. Yksi heistä oli Anna-Liisa Grönfors, joka istui tyytyväisenä puistonpenkillä ja kehui pöydän antimia erittäin hyviksi. Hän oli lähtenyt liikkeelle viidennestä osasta torjuakseen yksinäisyyttä. Hän asui aiemmin Pihlavassa, eikä sieltä tullut lähdettyä vappurientoihin keskustaan asti.

–Edesmennyt mieheni oli musikantti, puhalteli torvia, ja olin usein hänen mukanaan esiintymismatkoilla vappuna, Grönfors muisteli haikeana.

Raatihuoneenpuistosta puuttui kuitenkin yksi tärkeä elementti, suihkulähde ei solissut.

–Pakkasukko iski. Kesävesijohto on niin pinnassa, ettei sitä voitu vielä laittaa päälle yöpakkasten takia, selvitti Porin puistotoimen vihertöiden päällikkö Veijo Marin.

Samasta syystä teekkarit saivat saunoa Etelärannassa pelkän löylyveden kanssa ja ilman viimevuotista paljua.

Joonas Salli
Vasemmistoliiton vappumarssi kulki Liisantorilta muun muassa Pohjoispuiston kautta Eetunaukiolle.

Vasemmistoliiton vappumarssi kulki Liisantorilta muun muassa Pohjoispuiston kautta Eetunaukiolle.

Porin teekkarien puheenjohtaja, Lappeenrannasta Poriin Tampereen kautta kuusi vuotta sitten muuttanut Joni Sipponen katseli tyytyväisenä pitkää aamiaisjonoa. Teekkarin vapunvietto oli ollut siihen mennessä hauskaa, mutta kuulemma kieltämättä raskastakin.

Sipponen oli ensimmäisessä korissa, kun teekkarit saivat opiskelijakasteen iltapäivällä Kokemäenjoen hyytävässä vedessä. Se kuului hänen virkatehtäviinsä puheenjohtajana, vaikka mies ei enää olekaan mikään vihernokka opiskelija.

Kuusi vuotta kaupungissa on tehnyt tehtävänsä, ja aamiaisjärjestelyissä häärinyt Sipponen kertoi viihtyvänsä Porissa nyt jo hyvin. Alussa itäsuomalaisesta oli outoa, kun kassatäti ei jutellut.

Suomalaiseen opiskelijakulttuuriin halusivat tutustua perin pohjin myös Porin yliopistokeskuksessa opiskelijavaihdossa olevat tsekki Jan Mandík ja saksalainen Tobias Frank.

Pojat saivat teekkareiden kanssa kasteen Kokemäenjoessa. Sen jälkeen oli vuorossa teekkarisauna rannassa, jonka jälkeen pojat kipittivät paljain jaloin märissä haalareissa pitkin rantaa kuivien vaatteidensa luo.

Joonas Salli
Yliopistokeskuksen vaihto-opiskelijat Jan Mandík ja Tobias Frank halusivat tutustua oikein kunnolla teekkariperinteeseen ja pistäytyivät Kokemäenjoessa.

Yliopistokeskuksen vaihto-opiskelijat Jan Mandík ja Tobias Frank halusivat tutustua oikein kunnolla teekkariperinteeseen ja pistäytyivät Kokemäenjoessa.

Terttu ja Arto Viitala olivat viime vuoden tapaan Raatihuoneenpuistossa, ja aiemmista kerroista viisastuneena rouvalla oli oma jakkara mukana. Puistosta he suuntasivat torille.

Oululaista piknikmallia porilaisille näyttivät Raatihuoneenpuiston nurmikolla mukavissa tuoleissaan istuneet ja omia eväitään nautiskelleet Jaana Tähtinen ja Jarmo Huotari. Eväsrasioissa oli tuorejuustoa, leipää, suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa. Juomana tietysti kuohuviiniä, jota ei juotu mistään muovipikareista vaan oikeista laseista.

Nykyisin Tampereella asuva pariskunta ehti Oulussa asuessaan viettää vappupiknikkiä 25 vuotta Oulun Linnansaaressa.

–Oulussa meillä oli grillikin aina mukana, Huotari kertoi.

Joonas Salli
Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) marssi punainen ilmapallo napinlävessä.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) marssi punainen ilmapallo napinlävessä.

Yksi porilaisista vappuperinteistä on Porin Mies-Laulun vapputervehdys raatihuoneen portailta. Väkeä oli paikalla kadun täydeltä, ja tutut vaihtoivat iloisia vapputervehdyksiä aurinkoisessa säässä. Kuoron johtajina olivat vuorovedoin Guido Ausmaa, Harri Keto ja Jani Peltonen.

Hallituskadun varteen raatihuoneen eteen pysäköity keväänkeltainen Jaguar sai yhden jos toisenkin ohikulkijan pysähtymään, ihastelemaan ja kuvaamaan sarjakuvahahmo Jerry Cottoninkin tunnetuksi tekemää kulkupeliä.

Joonas Salli
Porin Mies-Laulu on yksi porilaisen vappukulttuurin tukipilareista, ja kuoron vapputervehdyksellä on aina kiitollinen kuulijakunta.

Porin Mies-Laulu on yksi porilaisen vappukulttuurin tukipilareista, ja kuoron vapputervehdyksellä on aina kiitollinen kuulijakunta.

Kansainvälinen kajahti ämyreistä, kun Vasemmistoliiton vappumarssi lähti liikkeelle liput liehuen Liisantorilta kohti Eetunaukiota. Kun kulkue ohitti Antinkatua pitkin kauppatorin, kaikui sieltä puolestaan Satakunnan Sosiaalidemokraattien vappujuhlan ohjelmaa. Torilla oli väkeä välillä tungokseen asti.

Nyrhisen perheessä Luvialla syödään munkkeja pitkin vuotta, joten ne oli nyt jätetty väliin. Sen sijaan perheen poikien Miron ja Jeren ilmapallo-ostokset kuuluvat äidin Minna Nyrhisen mukaan ihan pakollisiin perinteisiin.

Tänä vuonna Pokemonien Pikachu-ilmapallo oli kummankin pojan toive. Pikachu ajoi nyt ohi viimevuotisten mopojen ja mönkijöiden.

Jotkut viettivät vappua ei niin perinteisin tavoin eli avoinna olleissa kaupoissa. Vuodesta 1944 vappu on ollut lakisääteinen vapaapäivä, mutta jo vuodesta 1935 se oli kaupoissa ja konttoreissa vapaapäivä. Nyt kauppojen aukiolojen vapauduttua monille vappuvapaa on muisto vain.

Joonas Salli
Vasemmistoliiton vappumarssi kulki Liisantorilta muun muassa Pohjoispuiston kautta Eetunaukiolle.

Vasemmistoliiton vappumarssi kulki Liisantorilta muun muassa Pohjoispuiston kautta Eetunaukiolle.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nooh...

    Marssi tai kulkue. Paljon oli väkeä liikkeellä ja ihmiset olivat iloisia. Ilmakin suht lämmin, tosin tuulinen. Kivaa oli! 🙂

  • Torilainen

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että parhaiten noita terroristeja torjutaan sillä, että ollaan ystävällisiä ja suvaitsevaisia. Betoniporsaat ja sun muut ”esteet” on vain hidaste, ja toimivat oikeastaan enemmänkin ihmisten pelotteena. Ihan yhtä hyvin pian pitäisi vaatia kauppoihin aseellisia vartijoita ovelle jne jne.
    Nämä varutumiset yleensä johtaa vain siihen, että sellaisia tapauksia tapahtuu enemmän ja enemmän. Sama on tapahtunut Yhdysvalloissa kouluampumisten suhteen ja voidaanhan sama logiikka vetää lähes mihin tahansa kuten liikenteeseen: mitä isompia teitä rakennetaan, sitä enemmän tulee käyttäjiä.
    Jos päästään vaikka siihen toiseen aiheeseen eli Suomen ENSIMMÄISEN kävelykadun palauttamista tälle vuosituhannelle! Eikö sitä kävelykatua ja TORIA voisi tosiaan hiukan parantaa? Nykyisellään Puuvilla yms. hypermarketit vie erikoisliikkeet vois keskustasta ja tilalle ei jää mitään. Sen sijaan aluetta voisi kehittää virkistysalueena (Torin muuntaminen puistoksi oli hyvä idea, joten muuan kuntavaaliehdokas(?) ehdotti). Ihmiset pitäisi saada tulemaan keskustaan ei vain käymään R-Kioskilla vaan viihtymään ja viettämään aikaa ULKONA ja alueella. Puuvilla jyrää muuten koko keskustan jollei uskalleta tehdä radikaaleja muutoksia!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio