Vanhoihin tehtaisiin tehdyt loft-asunnot ovat edelleen trendikkäitä – Porissa niitä kokeillaan uudisrakennukseen

Vanhoja tehdaskiinteistöjä on Suomessa muutettu asunnoiksi erityisesti 2000-luvun alkupuolelta lähtien.Nykyisin myös uudisrakentaminen on yleistynyt.

Schauman Arkkitehdit
Vanhoihin tehtaisiin tehdyt loft-asunnot ovat edelleen trendikkäitä – Porissa niitä kokeillaan uudisrakennukseen

Poriin rakennettavaan uuteen kerrostaloon on tulossa myös loft-asuntoja. Usein niissä jätetään esille esimerkiksi tiiliseinää.

Jussi RakkolainenPori

Loft-asuntoja on totuttu rakentamaan esimerkiksi käytöstä poistettuihin teollisuuskiinteistöihin. Viimeisten vuosien aikana Suomessa on alkanut myös loft-tyyppisten asuntojen uusrakentaminen.

–Se on ollut yllättävä trendi varsinkin pääkaupunkiseudulla. Loft-asuntojen rakentaminen on lähtenyt siitä, että vanhoja teollisuushalleja on muutettu asunnoiksi, mutta niihin ei ole tehty välikerrosta, vaan jätetty korkea tila, kertaa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

–Loft on alun perin amerikkalainen idea. Katto on jätetty auki, jolloin ilmastointiputket näkyvät. Loft voi olla myös talon ylin kerros, korkea vinttikerros. Siitä nimikin on tullut.

Mannerberg arvioi, että Suomessa on rakennettu loft-asuntoja viitisentoista vuotta.

–Varsinkin konversioita on tehty. Viimeisin trendi on rakentaa korkeita kerrostaloasuntoja. Se on hyvä tapa, mutta jos rakennusoikeuden haluaa käyttää tehokkaasti, tulee taloista korkeampia. Onko sitten kustannustehokasta, jos rakennetaan enemmän seinää, hän miettii.

Millaisia ostajia loft-asunnot kiinnostavat? Jussi Mannerbergin mukaan ostajat ovat monesti nuoria, jotka eivät välitä siitä, että asunnossa joutuu kiipeämään; usein loftiin kuuluu myös parvi.

–Ensisijaisesti ostajat ovat nuorempia, jotka hakevat trendikkyyttä. Ostaja on joko hyvätuloinen pari tai erittäin hyvätuloinen yksittäinen ostaja.

SKVL:n toimitusjohtajan mukaan loft-asunnot eivät ole Suomessa kovin yleisiä.

–Ensimmäisiä projekteja Helsingin keskustassa taisi olla niin sanottu Koffin kortteli vuonna 1998. Myös Helsingin Arabianrannassa on yksi tai kaksi loft-taloyhtiötä. Lauttasaaren suunnalla on teollisuusrakennuksia muutettu asunnoiksi, ja myös vanhaan radiotehtaaseen Pitäjänmäellä on rakennettu asuntoja. Vastaavia hankkeita on käynnissä myös Tampereen ja Turun suunnalla.

Mannerbergin mukaan ostajia kiinnostaa loft-asuntojen suuri huonekorkeus.

–Korkeat huoneet ovat haluttuja, ja yksi kriteeri arvoasunnon ostajalle. Niissä on enemmän ilmaa ja erilaisia sisustusmahdollisuuksia. Lisäksi vanhat talot koetaan yleensä terveellisemmiksi.

Loft-asuntojen haasteena Jussi Mannerberg näkee niiden energiatehokkuuden. Uudiskohteissa hyödynnetäänkin usein modernia energiatekniikkaa, kuten maalämpöä.

–Korkeassa tilassa on haaste pitää tasainen lämpötila. Siinä eivät riitä seinäpatterit, vaan tasaamiseen käytetään ilmalämpökoneita ja lattialämpöä.

Myös Poriin on tulossa lähiaikoina loft-asuntojen uudistuotantoa, kun Karhukortteliin aletaan rakentaa kolmatta kerrostaloa, Asunto-osakeyhtiö Porin Otsoa.

–Ajatuksemme on ollut tuoda Karhukortteliin jotain uutta, mitä Porissa ei ole ennen ollut. Loft-asuntoja tehdään yleensä vanhoihin tehdaskiinteistöihin, mutta haluamme kokeilla myös niiden uudisrakentamista. Aikaisemmin vastaavaa on Porissa ollut lähinnä kaksikerroksisissa omakotitaloissa, miettii rakentajan, MVR-yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Rami Viitasaari.

Viitasaaren mukaan uudistuotantona rakennettavat loft-asunnot ovat yhtä energiatehokkaita kuin yksikerroksiset – huolimatta siitä, että niissä on usein esimerkiksi isot ikkunat.

–Ikkunapinta-alaakaan ei ole juuri enempää, koska yleensäkin rakentamissamme asunnoissa on korkeat ikkunat. Mietimme ikkunoihin myös erilaisia vaihtoehtoja, kuten sähkölämmitystä, ettei niiden kautta tule kylmyyttä.

Uusi kerrostalo valmistuu joulukuussa 2018. Rami Viitasaaren mukaan ihmisiä kiinnostavat loft-asunnoissa niiden erilaisuus ja yksilöllisyys.

–Ne ovat persoonallisia asuntoja. Kerrostalot ovat usein tiiviitä komplekseja, mutta tämä luo avaruutta ja valoisuutta.

Porin Otsoon on tulossa 153-, 127- ja 80-neliöisiä loft-asuntoja. Kuusikerroksiseen taloon rakennetaan yhteensä 38 asuntoa sekä kolme liikehuoneistoa. Kaikki asunnot eivät ole loft-mallisia.

Poriin vuoden kuluttua jouluna

Loft-asunnot ovat alun perin vanhoihin teollisuuskiinteistöihin rakennettuja korkeita asuntoja. Niille on ominaista, ettei asuntoihin ole rakennettu sisäkattoa, vaan esimerkiksi ilmastointiputket on jätetty näkyviin. Yleensä osana sisustusta myös vanhoja tiiliseiniä jätetään näkyviin.

Suomessa loft-tyyppisiä asuntoja on rakennettu varsinkin 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Myöhemmin on yleistynyt myös loft-asuntojen uusrakentaminen.

Poriin rakennetaan loft-asuntoja Karhukorttelin kolmanteen kerrostaloon. Asunto Oy Porin Otso valmistunee joulukuussa 2018.


Kommentit (3)

  • kauppa käy

    kummasti näissä kauppa käy ja hinnat pysyvät pilvissä Helsingissä ja Turussa , eli ovat kyllä hyvinkin kiinnostavia asumismuotoja joillekin. Ei kylläkään avotilana isojen lapsiperheiden asuntoja. Mutta aikuisille toimivia!

  • Intro

    Äh. Nuohan on jo aivan vanhanaikaista trendiä. Oikeasti nuo ei ole viihtyisiä. Ehkä ok joksikin opiskelijan väliaikaisratkaisuksi mutta ei tuollaisissa oikeasti kukaan kauempaa viihdy. On ihan tutkittu juttu. Vähän sama kuin nämä typerät avokonttorit.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio