Vanhat lehdet vaarassa pilata suositun uimarannan – Kunnostaminen maksaisi jopa 20 000 euroa

Tiina Toivonen
Vanhat lehdet vaarassa pilata suositun uimarannan – Kunnostaminen maksaisi jopa 20 000 euroa

Roskaa oli paikoin useiden kymmenien senttien kerros.

Kaisa YlhäinenUlvila

Ulvilan suosittu uimapaikka, Pappilanlampi, on vaarassa jäädä tänä kesänä avaamatta. Selvyys saadaan jäiden lopullisesti sulettua.

Syynä on suuri määrä vanhoja lehtiä ja risuja, jotka ovat talven aikana kasautuneet hyvin paksuksi kerrokseksi jään päälle, ja jotka nyt lammen sulaessa painuvat pohjaan.

– Lehtiä näytti pahimmillaan olevan useiden kymmenien senttien kerros varmaankin 30 – 40 neliömetrin alalla, sanoo vapaa-aikakoordinaattori Markku Nevala.

Tiina Toivonen
Pappilanlampi on Ulvilan suosituimpia uimapaikkoja.

Pappilanlampi on Ulvilan suosituimpia uimapaikkoja.

Ulvilassa epäiltiin aluksi, että jään pinnalle kertynyt valtava määrä roskaa olisi jonkun paikalle tuomaa puutarhajätettä. Kaupunki harkitsi jo rikosilmoituksen tekemistä.

Nyt on kuitenkin päädytty teoriaan, että lehdet ovat päätyneet lampeen laskuojan, Myyryojan, kuljettamina. Vaihteleva talvi on voimistanut ilmiötä. Lampi on ollut jäässä, mutta ojassa vesi on virrannut ja tuonut tullessaan roskaa jäälle.

– Ojassa on ilmeisesti neljä – viisi patoa, ja ojan pinta on tulvinut pari – kolme metriä uomansa ylitse, ja vetänyt mukanaan suuren määrän irtolehtiä, Nevala sanoo.

Pappilanlampi on yksi Ulvilan suosituimmista uimarannoista. Toistaiseksi on epävarmaa, voidaanko ranta ottaa käyttöön kesällä.

– Tilanne oli aika hurjan näköinen. Aluksi näytti ehdottomasti siltä, että ranta pitäisi ruopata. Ruoppauksessa hiekan alle asennettu suodatinkangas menisi todennäköisesti rikki, joten työlle tulisi hintaa 10 000 – 20 000 euroa, ympäristösihteeri Tiina Toivonen sanoo.

Tiina Toivonen
Lehtikerros on painunut osin jo pohjaan.

Lehtikerros on painunut osin jo pohjaan.

Uusimpien arvioiden mukaan saattaa olla mahdollista, että lehtiä ja risuja olisikin hieman aiemmin uskottua vähemmän, ja että lehtikerroksen alla ollut jää olisi nostanut roskapatjaa paksumman näköiseksi kuin se todellisuudessa olikaan.

Roskan määrästä saadaan varmuus vasta, kun kevät toden teolla koittaa ja lampi sulaa täysin. Viime pakkasilla pinta on jäätynyt uudelleen.

Pappilanlammen roskaantumisesta kertoi ensimmäisenä Ulvilan Seutu.


Kommentit (11)

  • Nimetön

    ”Ulvilassa epäiltiin aluksi, että jään pinnalle kertynyt valtava määrä roskaa olisi jonkun paikalle tuomaa puutarhajätettä. Kaupunki harkitsi jo rikosilmoituksen tekemistä.”
    Olis ehkä kannattanut harkita niiden pois keräämistä siitä jään päältä 🙂 jaa juu niin tarvella ei tarkene ja kesällä ei kerkeä

  • Nimetön

    Sinne myyryojaan on sitten kärrätty haravointtijätteet ja tämä on tulos

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio