Valtava partiolaisten vyöry tuo tuhansia Poriin viikonlopuksi – Yhdenvertaisuus ja rauha nostetaan framille

Yleisörasteilla on mahdollisuus päästä vaikkapa savusukeltamaan tai kokeilemaan aistirataa.

Kari Mankonen
Valtava partiolaisten vyöry tuo tuhansia Poriin viikonlopuksi – Yhdenvertaisuus ja rauha nostetaan framille

Pyhärannan Korpiankkureiden Onni Lehdolle ja Oliver Jumppaiselle Framil 2018 on ihka ensimmäinen suurleirikokemus.

Joakim Westrén-DollPori

Joukko itsensä kokoisia rinkkoja kantavia partiolaisia kokoontuu siistiksi rykelmäksi hänen ympärilleen Kirjurinluodon heinäniityllä.

–Ottakaas jokainen vesihörppy ennen kuin aloitetaan pystytys, keltahuivinen ohjelmapäällikkö Kaisa Räsänen ohjastaa.

Lukuun ottamatta muutamaa lippukuntaa ja tasaisin välimatkoin viheriölle ripoteltuja armeijan puolijoukkuetelttoja aukea on vielä täysin tyhjillään. Iltapäivän taittuessa partioväki alkaa saapua niitylle tasaisena juovana – muutaman tunnin kuluessa paikalle tulee nousemaan komea telttakaupunki.

Parhaimmillaan samanaikaisesti noin kolme tuhatta nuorempaa ja vanhempaa partiointoilijaa asuttavat Kirjurinluodon tulevan viikonlopun aikana, kun Porissa järjestetään Framil 2018 -partiosuurtapahtuma.

Tapahtumajohtaja Mari Kousa-Kuusiston mukaan Kirjurissa vierailee leirin aikana yhteensä yli viisi tuhatta partiolaista. Lounais-Suomen Partiopiirin yhteistyössä Porin kaupungin kanssa järjestämä leiri on saatu kasaan noin 500 tekijän voimin.

–Näin isosti, näin lähellä ydinkaupunkia ei olla aikaisemmin leiriä järjestetty. Viikonlopputapahtumaksi tämä on tosi iso. Nyt on kyllä aika hieno fiilis kun tämä tästä alkaa toteutumaan, Kousa-Kuusisto kertoo.

Kari Mankonen
Tapahtuman johtaja Mari Kousa-Kuusisto pitää huolta pienemmistäkin asioista, kuten siitä, että repun olkaimet ovat paikoillaan.

Tapahtuman johtaja Mari Kousa-Kuusisto pitää huolta pienemmistäkin asioista, kuten siitä, että repun olkaimet ovat paikoillaan.

Framil 2018

Porissa 8.–10. kesäkuuta järjestettävä suuri partiotapahtuma kerää kaupunkiin tuhansia osallistujia.

Framilia ei ole tarkoitettu vain partiolaisille, vaan ihan kaikille. Osallistujilta ei kysellä partiotaustaa tai asuinpaikkaa.

Ohjelmassa seikkaillaan maalla, merellä ja ilmassa.

Yöt nukutaan Puolustusvoimien teltoissa jazz-konserteistaan tunnetulla Kirjurinluodolla aivan Porin keskustan tuntumassa.

Lounais-Suomen Partiopiiri järjestää tapahtuman yhdessä Porin kaupungin kanssa.

Kaikki tiedot tapahtumasta löytyvät Framilin verkkosivuilta.

Lähistöllä ruohikkoa nyppivät Pyhärannan Korpiankkureiden sudenpentu-ikäluokkaan kuuluvat Onni Lehto ja Oliver Jumppainen. Heistä Onni on ehtinyt harrastaa partiota jo vuoden verran, mutta kumpikaan ei ole aikaisemmin ollut isolla leirillä.

–Veistäminen on parasta, tuumaa Onni kysymykseen mielekkäimmästä partiopuuhasta. Framil-leirin ohjelmasta hänen mielenkiintonsa herättää suurten saippuakuplien puhaltelu.

Onnin ja Oliverin ryhmän loppupäivän ohjelma koostuu ympäri Porin kaupunkia suoritettavista toimintarasteista, yhteislaulutilaisuudesta ja illan partiomessusta.

Uskonnollisuuteen ja hengellisyyteen liittyvä toiminta ovat yleinen partiomaailmasta julkisuuteen kantautuva rajanvetokysymys. Kousa-Kuusiston mukaan leirillä on järjestetty muuta ohjelmaa niille, jotka eivät vaikkapa messuun halua oman aatteellisen taustansa puolesta osallistua.

Lauantaina leiriläiset suorittavat maa-, meri-, ja ilmateemaisia rasteja, joista osaan myös ulkopuolisella yleisöllä on mahdollisuus osallistua.

Viime vuosina partiotoimintaan noussut ilmailuteema on varmasti monelle leirin mielenkiintoisinta antia. Luvassa on muun muassa lentokoneonnettomuussimulaatio, ja Kirjurinluotoon rakennetulla kiitoradalla lennätellään pienoislentokoneita, raketteja ja kuumailmapalloja Porin ilmailukerhon avustuksella.

Kari Mankonen
Kirjurinluodolle hyvissä ajoin saapuneet partioensikertalaiset Sonja ja Saana Rakkolainen odottivat innolla Framil 2018 -suurleirin alkamista. Suurtapahtuman tohina näkyy Porin kaupunkikuvassa läpi viikonlopun.

Kirjurinluodolle hyvissä ajoin saapuneet partioensikertalaiset Sonja ja Saana Rakkolainen odottivat innolla Framil 2018 -suurleirin alkamista. Suurtapahtuman tohina näkyy Porin kaupunkikuvassa läpi viikonlopun.

Framille toivotetaan tervetulleeksi myös lippukuntien ulkopuolelta muuten vain partiotoiminnasta kiinnostuneet. Leirintäalueelle hyvissä ajoin saapuneet 11- ja 13-vuotiaat Sonja ja Saana Rakkolainen, ovat partioleirillä ensimmäistä kertaa. Aikaisempaa partiokokemusta heillä ei ole.

–Partio kuulostaa tosi kivalta, mutta siitä on aika vaikea sanoa etukäteen, Saana Rakkolainen pohtii.

Tyttöjä ohjelmasta eniten kiinnostaa Kasmir, joka esiintyy tapahtuman sunnuntaina huipentavassa juhlatilaisuudessa Kirjurinluodon Lokki-Lavalla. Kasmir valikoitui tapahtuman esiintyjäksi Kousa-Kuusiston mukaan osittain koulukiusaustaustansa vuoksi. Artisti edustaa keskeisiä teemoja tapahtumalle ja partiotoiminnalle ylipäätään – yhdenvertaisuutta ja omiin unelmiin uskomista.

–Moni lapsi ja nuori hakee omaa paikkaansa maailmassa, ja partio voi heille olla tukena siinä, Kousa-Kuusisto kertoo.

–Partiohan on isoimpia rauhanjärjestöjä, ja varsinkin tässä meidän nyky-yhteiskunnassamme rauhankasvatuksen merkitys korostuu koko ajan.

Teemoja käsitellään myös laajemmin sunnuntaina Porin kauppatorilla järjestettävässä paneelikeskustelussa, johon osallistuu esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto, jolla on kokemusta kansainvälisestä kriisinhallinnasta.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    ”Jäin kaipaamaan myös (nais)tasa-arvoa”
    – Eikö yhdenvertaisuuteen liity myös naistasa-arvo. Kaikki ovat yhdenvertaisia, sukupuolinen yhdenvertaisuus on yksi yhdenvertaisuuden peruspilareista. Muita mm. uskonto, kansalaisuus, ikä jne.

  • Nimetön

    Jäin kaipaamaan myös (nais)tasa-arvoa teemoihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio