Valokuitua vedetty maahan kilometritolkulla

Ihmiset arpovat kumpaan vaihtoehtoon kallistuvat? Mobiili- vai valokuituverkko? Valinnan ratkaisee joko hinta tai toimintavarmuus.

Veera Korhonen
Valokuitua vedetty maahan kilometritolkulla

PSSV:n toimitusjohtajan Torsti Ruokosken mielestä Pohjois-Satakuntaan tarvittaisiin kolme kertaa enemmän tukiasemia, että 4G-mobiiliyhteydet toimisivat moitteetta.

Päivi LeppilahtiKankaanpää

Pohjois-Satakunnan seutuverkko (PSSV) on viime vuosina rakentanut valokuituverkkoa kilometritolkulla Kankaanpäähän ja sen naapurikuntiin. Yhtiön toimitusjohtaja Torsti Ruokoski sanoo, että runkoverkko alkaa olla pikku hiljaa valmis ja valokuitu on saatavilla noin 3 500 asiakkaalla.

–Runkoverkon rakennusprojekti valmistui viime vuonna. Tänä kesänä jatketaan vielä Laviassa muutama kilometri runkoverkkoa, jonka rakentaminen keskeytyi, kun Lavia pakkoliitettiin Poriin. Muuten keskitymme rakentamaan uusia liittymiä, kertoo Ruokoski.

PSSV:n liikevaihdon arvioidaan olevan tänä vuonna 650 000 euroa. Ruokoski toteaa, että taloudellisesti PSSV:n toiminta on positiivista, mutta yhtiöllä on suuret lainamäärät.

–Rahoituksen hoitaminen on tulevina vuosian haaste, mutta mitään kassakriisiä ei ole näköpiirissä mikäli valtion avustukset tulevat sellaisina, mitä on haettu ja rahoituspäätöksiä saatu.

Pohjois-Satakunnan kunnista Kankaanpäässä on PSSV:n asiakkaista suurin osa, mutta asiakastiheydeltään suurin on Jämijärvi.

Ruokosken mukaan se johtuu siitä, että kunta oli hyvin aktiivinen seutuverkon perustamisvaiheessa.

–Jämijärveltä purettiin kupariyhteyksiä pois ja mobiili ei toimi siellä läheskään joka paikassa. Tämän vuoksi kunta oli aktiivinen, että yritykset ja yrittäjät pystyvät hoitamaan hommansa. Alunperin, kun valokuituverkkoa ryhdyttiin Pohjois-Satakuntaan vetämään, niin silloin liittymän hinta oli 1 000–1 300 euroa riippumatta siitä, kuinka pitkällä asunto sijaitsi.

Valokuituverkoon liittyminen on kalliimpaa kuin mobiiliverkko. Ruokosken mielestä molempia kuitenkin tarvitaan. Ilman kuituverkkoa ei olisi mobiiliverkkoakaan.

–Pohjois-Satakuntaan tarvittaisiin noin kolme kertaa enemmän tukiasemia, että 4G saataisiin toimimaan riittävän tasokkaasti silloin kun suunnilleen kaikki käyttäjät ovat siirtyneet 4G-käyttäjiksi.

DNA:n viihdeliiketoiminnasta vastaavan johtajan Jarno Haikosen näkemyksen mukaan kuluttajat arpovat kahden vaihtoehdon välillä.

–Valokuidussa on käytettävissä isommat kapasiteetit, mutta siihen liittyy isommat kustannukset. Liittymismaksut voivat olla isoja ja kuukausimaksut suurempia kuin mobiiliverkon puolella, jossa ei ole liittymismaksuja ja kuukausimaksutkin voivat olla halvempia.

Jarno Haikonen toteaa, että tällä hetkellä aika monet pärjäävät mobiiliverkolla. Hänen mukaansa valtaosa ihmisistä saa mobiilista sellaiset nopeudet kuin tarvitsevat.

–Toki kotitalouksia on erilaisia. Yksittäin ihminen tarvitsee ihan eri tason laajakaistan kuin viisihenkinen perhe, joka yrittää samaan aikaan saada HD-tasoista kuvaa televisosta. Silloin täytyy olla hiukan jämäkämpi yhteys.

Haikosen mukaan mobiililla pystyy saamaan jopa 300 megan nopeuden, mutta ei joka puolella maata. Sen sijaan luotettavia yhteyksiä saa jo noin 100 megan nopeuksilla.

–DNA tuo kuitenkin jatkuvasti kapasiteettia ja tulossa oleva 5G parantaa jälleen teknistä laatua huomattavasti. Tämän ja ensi vuoden aikana ryhdytään pilotoimaan 5G:n verkkoa, mutta se ei tarkoita sitä, että meillä on koko Suomen kattava 5G-verkko ensi vuonna.

Pohjois-Satakunnan seutuverkko (PSSV) on Kankaanpään, Jämijärven, Pomarkun, Porin ja Sastamalan omistama yhtiö.

Yhtiö on pysynyt samanlaisena alusta lähtien, mutta kuntaliitokset ovat muuttaneet tilannetta, kun Lavia pakkoliitettiin Poriin ja Kiikoinen Sastamalaan.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Torsti Ruokoski vuodesta 2013 alkaen.

Toimitusjohtajan lisäksi yhtiön palkkalistoilla on kolme vakituista ja kaksi lyhyempiaikaisella sopimuksella olevaa työntekijää.

PSSV:n aloittaessa toimintansa vuonna 2013 liittymän hinta oli 1 000 euroa riippumatta siitä kuinka pitkällä asunto sijaitsi. Tänä päivänä hinta on 1 500 eroa ja se sisältää 100 metriä rakentamista. Haja-asutusalueella keskihinta on noin 2 500 euroa.

Nyt on 1100 kilometriä vedetty ojaa ja kuitua on huomattavasti enemmän.

Vuonna 2017 PSSV:n liikevaihto on 650 000 euroa.


Kommentit (1)

  • Eero

    Haluaisin kyllä nähdä sen mobiilin, jossa on nopeus on 300M. 100M olen maksimissaan saanut otaniemessä 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio