Vähärauman koulun vanhempia huolettaa myös väistötilojen sisäilman laatu – kapinaliike kehottaa koululakkoon

Joukko Vähärauman koulun oppilaiden vanhempia aikoo pitää lapsensa pois koulusta perjantaina. Mielenilmauksella halutaan kiinnittää huomiota koulun sisäilmaongelmiin.

Hanna Laasanen
Vähärauman koulun vanhempia huolettaa myös väistötilojen sisäilman laatu – kapinaliike kehottaa koululakkoon

Kaksi Vähärauman koulun luokkaa on tällä hetkellä evakossa Liinaharjan vanhassa päiväkotirakennuksessa. Luokanopettaja Taina Hakanen pitää työläänä sitä, että joka päivä täytyy kävellä koko luokan kanssa koululle syömään.

Jarmo KaronenPori

Vähärauman koulun oppilaiden vanhemmat haluavat mielenilmauksellaan kiinnittää huomiota koulun huonoon kuntoon ja väistötilajärjestelyihin.

Vanhempien mukaan monilla oppilailla ja opettajilla on koulurakennusten kosteusvaurioista johtuvia oireita.

Koulun uudemman tiilirakennuksen huono kunto todettiin korjaustarveselvityksessä keväällä ja sen perusteella kaupunki alkoi remontoida koulun sisätiloja. Remontilla on tarkoitus varmistaa, että koulutyötä voidaan jatkaa toistaiseksi turvallisesti.

Vähärauman koulun…korjaukset

Koulun uudemman, 1983 valmistuneen tiilirakennuksen huono kunto todettiin korjaustarveselvityksessä keväällä ja sen perusteella tehdään nyt remonttia.

Remontin keskeisin osa on luonteeltaan tiivistyskorjaus eli lattioiden ja seinien liitoksia tiivistetään niin, ettei rakennuksen rakenteiden kosteusvaurio pääsisi vaikuttamaan sisäilmaan.

Myös koulun vanha, 1929 valmistunut kivirakennus joudutaan kunnostamaan. Kivirakennus on käyttökiellossa, kunnes se on korjattu.

Vähärauman koulussa on yhteensä yli 500 alaluokkien oppilasta. Henkilökuntaa on noin 30.

Mielenilmaukseen osallistuvien vanhempien yhteyshenkilönä toimii Sanna Myllymäki.

–Meille luvattiin viime keväänä, että remontti olisi tehty kesällä, hän sanoo.

Avoimessa tiedotustilaisuudessa toukokuussa sai tosiaan sen käsityksen, että remontti toteutettaisiin jo kesän aikana.

–Aika iso alue saatiin kuntoon kesän aikana, kaupungin tilayksikön päällikkö Mikko Viitala sanoo.

Remontti jatkuu pitkälle marraskuuhun saakka lohko kerrallaan niin, että pieni osa koulutiloista on kerrallaan remontissa ja lopuissa jatketaan koulutyötä. Tällä hetkellä väistötilana toimii Liinaharjan vanha päiväkotirakennus, joka on ollut tyhjillään.

Koulun vanha kivirakennus on myös huonossa kunnossa. Rakennus kartoitettiin syksyksi, minkä perusteella Porin ympäristöterveysjaosto päätti viime viikolla asettaa kivirakennuksen käyttökieltoon 29. lokakuuta alkaen koko lukuvuoden ajaksi. Sieltä on tarkoitus lähteä väistötiloihin Tiilimäelle Samkin vanhoihin tiloihin.

Oppilaiden vanhemmilla on huoli myös väistötiloista. Heillä on käsitys, että niin Liinaharjan päiväkodin kuin Tiilimäen tiloissa edellisillä käyttäjillä on ollut yleisesti sisäilmaoireita.

Kaupungin tilayksikkö pitää väistötiloja kuitenkin käyttökelpoisina.

Sanna Myllymäki uskoo, että moni on perjantaina koulusta pois. Hän sanoo, että mielenilmaukseen osallistuvat ymmärtävät kyllä, että osa vie käytännönsyistä lapsensa kouluun ja että osa ei katso sisäilmaongelmien koskevan heitä.

Vanhemmat myös lähettivät kaupungille sunnuntai-iltana laajalla jakelulla kirjeen, jolla hakivat huomiota tilanteelle. Kaupunki reagoi kirjeeseen nopeasti, sillä se ilmoitti maanantaina iltapäivällä järjestävänsä tiistai-iltana asiasta keskustelutilaisuuden Vähärauman koululla.

Myllymäki on tyytyväinen, että kaupunki reagoi kirjeeseen. Hän arvioi, että osa vanhempien huolista johtuu huonosta viestinnästä.

–Saimme esimerkiksi lukea lehdestä, että väistötilat ovat Tiilimäellä. Siitä ei ole tiedotettu meille vielä mitenkään.

Sivistysalan toimialajohtaja Esa Kohtamäki toivoo, että huolestuneet vanhemmat tulisivat paikalle keskustelemaan tilanteesta.

Sen sijaan hän ei oikein ymmärrä sellaista mielenilmausta, jossa on tarkoitus pitää lapset poissa koulusta.

–En suosittele sellaista, sehän on lasten koulupäivästä pois, Kohtamäki sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (36)

 • Urpo

  Olen vain sitä mieltä että koululaisten vanhemmat ovat nyt pahasti hakoteillä tässä touhussa.
  Antaisivat tehdä remontin ”rauhassa” loppuun ja katsoisivat sen jälkeen tilanteen, eli onko sisäilman laadussa tspahtunut eristystä. Mielestäni lapset joutuvat jo koulumatkalla suurempaanvaaraan kuin tällähetkellä koulussa… Miksei tämä Sanna vaadi muidenkin puolesta väistötiloja jo koulumatkoillekin.
  Koko vanhempien juttu haisee. Hankkikaa elämä🤸🏻‍♂️

 • Nimetön

  Opettajia on kielletty kommentoimasta sisäilmaongelmaa rehtorin toimesta…

  Vanhassa koulussa on edelleen eristeenä vanhoja sanomalejtiä ja sammalta vaikka ne piti aikaa sitten poistaa ja korvata puhallusvillalla…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio