Pitkäjuttu

Uutta kaupunginosaa hahmotellaan Dannyn hittien voimin Raumalle

Erikoisuutena merellinen asuminen ja runsas metsäluonto. Meren jatkeeksi kanava, jonka rannoille voisi rakentaa.omakotitaloja.Ensimmäisenä vaiheena Dannyn hittien nimikkoalue.

Pasi Juhola
Uutta kaupunginosaa hahmotellaan Dannyn hittien voimin Raumalle
Kari SuniRauma

Vaikka asukasluku ei ole nousussa, Rauman kaupunki valmistelee laajenemista pohjoiseen uudella kaupunginosalla, joka saattaa olla hyvinkin houkutteleva pientalorakentajille.

Kaupungilla on ollut varastossa kolme vuosikymmentä sitten hankitut Vanha-Lahden kartanon maat ja metsät. Noin 345 hehtaarin alueelle on valmistumassa osayleiskaavaluonnos, jossa on hahmoteltu maankäytön suunnitteluun päälinjoja merenläheiselle asumiselle.

Kaavoitusjohtaja Juha Eskolin kertoo, että kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston helmikuussa linjoittama osayleiskaavaluonnos on tulossa julkisesti nähtäville eli kaupunkilaisten kommentointia varten 19. huhtikuuta lukien.

Ensimmäisenä asemakaavatason suunnitelmana alueelta on parhaillaan nähtävänä Vanha-Lahti II -omakotialueen kaavaluonnos. Nurmentien ja Kokkovuoren välimaastoon, metsäiselle noin 23 hehtaarin alueelle on kaavoitettu 61 pientalotonttia.

Alueen kadut on nimetty laulaja, musiikkineuvos Ilkka Danny Lipsasen hittikappaleiden mukaan Piilopaikaksi ja Tuulensuojaksi. Alueen keskelle jää puistoalue, joka on nimetty Tuuliviiriksi. Vanha-Lahden kartano oli aiemmin Lipsasen suvun omistuksessa.

Suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja arvioi, että avausalueen katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen voi alkaa vielä kuluvan vuoden aikana. Edellytyksenä on asemakaavan hyväksyntä ja lainvoimaisuus.

Koko alueen kattavan Vanha-Lahden osayleiskaavan hyväksyntää tavoitellaan tälle vuodelle ja sen pohjalta laaditaan yksityiskohtaiset asemakaavat.

Juha Eskolin toteaa, että kaupunki on saanut viestejä, että alueelle on ilmeisesti kysyntää. Kaupungin laajennussuunnaksi Vanha-Lahti on luonteva, sillä suunnittelualue on jo rakennetun kaupunkialueen jatkeena ja yhdyskuntatekniikka on valmiina rajalle saakka.

Osayleiskaavaluonnoksen mukaan alueelle jää runsaasti vihreää eli metsä- ja peltoalueita, erityisesti itäiseen osaan Pyytjärven ympäristöön. Tilaa on varattu ratsastus- ja kuntoreiteille.

Uudet asuinaluevaraukset painottuvat läntiseen osaan. Erityispiirteenä kaavasuunnitelmassa on varaus kanavan kaivamiselle Salinkedonlahdelta ja omarantaiset omakotitontit kanavan rannalta.

Eskolin arvioi, että kanava on ehkä painoarvoltaan merkityksellisin yksityiskohta suunnitellussa ja se ratkaisee koko suunnittelun etenemisen.

Alustavien suunnitelmien mukaan alueen rakentamiseen voitaisiin päästä 2020-25, kunhan kaavat ja päätökset kypsyvät.

–Kysyntä tietysti lopulta ratkaisee rakentamisen, Eskolin lisää.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio