Ulvilan valtuusto päätti: sukupuolia on enemmän kuin kaksi – "kuinka monta?"

Heikki Westergård
Ulvilan valtuusto päätti: sukupuolia on enemmän kuin kaksi – "kuinka monta?"

Mario Heinilä (kd.) pyysi tuoretta sivistysjohtajaa Kimmo Vepsää (kok.) huolehtimaan siitä, että eettisissä asioissa voidaan järjestää eriytettyä opetusta.

Sakari MuurinenUlvila

Ulvilan kaupunginvaltuusto käsitteli maanantain kokouksessa Mario Heinilän (kd.) opetushallituksen tasa-arvo-opasta kritisoinutta valtuustoaloitetta ja hyväksyi sivistysjohtaja Päivi Helinin antaman selvityksen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aloitteen pohjalta ei ryhdytä Ulvilassa toimenpiteisiin.

Heinilä kysyi aloitteessaan miten Ulvilan koululaitos takaa, ettei "vääristelevää tietoa useammasta kuin kahdesta sukupuolesta opeteta kunnan kouluissa".

Hän kutsui opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji -opasta Setan propagandaksi.

Sivistysjohtaja Helin vastasi Heinilälle sivistyslautakunnalle jättämässään esityksessä. Hän korosti, että opetushallituksen opasta on ollut tekemässä useat virkamiehet.

Teos muun muassa tuo esiin sukupuolien välistä eriytymistä esimerkiksi oppiainevalinnoissa ja puuttuu tyttöjen ja poikien eri ryhmiin jakamiseen. Oppaan mukaan oppilaita tulisi ohjata yksilöllisiin valintoihin.

Siinä myös mainitaan, että sukupuolten erot eivät ole pelkkää biologiaa, vaan myös kulttuurisesti ja sosiaalisesti muotoutuneita.

–Opas kannustaa lisäämään ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta sekä antaa tietoa sukupuoleen perustuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja häirinnän ehkäisykeinoista, Helin kirjoittaa.

Valtuustosalissa pitämässään puheessa Heinilä sanoi, että opasta ei ole ollut kirjoittamassa yhtään biologia, ainoastaan filosofeja.

Hän kritisoi Helinin antamaa vastausta siitä, että se jäi vajaaksi. Heinilän mielestä jäi epäselväksi, että saako Ulvilassa jatkossa kutsua lapsia pojiksi ja tytöiksi.

–Kaupunginhallituksen kanta on, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. En tiedä mihin tämä voi perustua. Kuinka monta niitä sitten on? Opetushallitus ei tiedä, eikä tiedetä Ulvilan kaupungissakaan.

–Terveydenhoitaja oli Sastamalassa kysynyt yläkouluikäiseltä tytöltä, että oletko jo päättänyt oletko tyttö, poika vai joku muu. Tätä se opetus saa aikaiseksi.

Lisäksi Heinilä pyysi tuoretta sivistysjohtajaa Kimmo Vepsää (kok.) huolehtimaan siitä, että eettisissä asioissa voidaan järjestää eriytettyä opetusta.

Perussuomalaisten Tero Järvelä yhtyi Heinilän näkemykseen sukupuolten määrästä.

–Haluan että meidän lapsille ei opeteta hömpötyksiä useammista sukupuolista.

Sen enempää puheenvuoroja asiaan liittyen ei kuultu ja puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) nuiji pöytäkirjaan yksimielisen päätöksen sivistysjohtaja Helinin vastauksen hyväksymisestä.

Päivitetty 21.46: Perussuomalaisten Tero Järvelän nimi korjattu oikein.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Pekka

    On vain kaksi sukupuolta. Synnynnäiset poikkeavuudet eivät muodosta mitään kolmatta sukupuolta.

  • Nimetön

    Pojat on poikia tytöt on tyttöjä. Miksi lähteä muuttamaan asiaa vähemmistöjen takia. olkoon mitä ovat antakoot muiden olla kuten ennenkin. Poikkeavia syntyy jollakin puuttuu sormia ym muita.
    Ei toisten pidä silti olla käyttämästä sormia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio