Ulvilan sivistyslautakunta pohtii tiistaina ovatko pojat poikia – Valtuutettu: "Jumala yritetään ohittaa, toivottavasti pääsen paremmille maille"

Ulvilalaisvaltuutetun mukaan sukupuolenvaihdosleikkaukset tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

Kari Mankonen
Ulvilan sivistyslautakunta pohtii tiistaina ovatko pojat poikia – Valtuutettu: "Jumala yritetään ohittaa, toivottavasti pääsen paremmille maille"

Mario Heinilän (kd.) mielestä opetushallituksen opas on aivopesua. Arkistokuva.

Sakari MuurinenUlvila

–Miten Ulvilan koululaitos takaa, ettei vääristelevää tietoa useammasta kuin kahdesta sukupuolesta opeteta Ulvilan kouluissa, kysyy kaupunginvaltuutettu Mario Heinilä (kd.). Sivistyslautakunta käsittelee Heinilän ja kahden muun valtuutetun jättämää aloitetta ensi tiistain kokouksessaan.

Aloitteen taustalla on opetushallituksen julkaisema Tasa-arvo on taitolaji -opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa.

Teos muun muassa tuo esiin sukupuolien välistä eriytymistä esimerkiksi oppiainevalinnoissa ja puuttuu tyttöjen ja poikien eri ryhmiin jakamiseen. Oppaan mukaan oppilaita tulisi ohjata yksilöllisiin valintoihin.

Siinä myös mainitaan, että sukupuolten erot eivät ole pelkkää biologiaa, vaan myös kulttuurisesti ja sosiaalisesti muotoutuneita.

–Sukupuolten tasa-arvo kattaa myös sukupuolen moninaisuuden, eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, oppaassa sanotaan.

Heinilän mielestä opas on pelkkää Setan propagandaa ja siksi hän on käynyt taistoon perinteisten sukupuoliroolien puolesta.

–Kuule, nykymaailmassa ei näköjään enää tiedetä, että tyttö ja poika ovat ihan erilaisia. Opetushallitus on niin tyhmä, ettei tajua että tässä on kyse kromosomeista. He ovat ottaneet ohjeet suoraan Setan sanelusta.

Heinilä on tehnyt pitkän uran opetustehtävissä ja jäi eläkkeelle rehtorin virasta. Hänen mukaansa nuoret ovat uudesta ohjeistuksesta hämillään ja ihmeissään. Hän sanoo, että poikien identiteettiä pitäisi nimenomaan vahvistaa.

–Tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi kun ruvetaan tekemään sukupuolileikkauksia nuorille. Entäs sitten kun he katuvatkin? Sitten pitää taas tehdä muutosleikkaus.

Asia on Heinilän mukaan ongelmallinen myös kristillisestä näkökulmasta. Hän on huolissaan siitä, että luomisoppi kyseenalaistetaan.

–Jumala sanoo, että hän loi meidät mieheksi ja naiseksi. Tämä on luomistyötä. Ei tällä ole tasa-arvon kanssa mitään tekemistä.

–Olin niin järkyttynyt kun luin tuon oppaan. Se on suoranaista aivopesua, eikä perustu mihinkään faktoihin. Jumalaa yritetään ohittaa. Sehän tässä on tavoite, että Jumala ei olekaan luonut meitä niin kuin hän sanoo.

Yksilöillä ei siis ole oikeutta määritellä omaa kokemustaan sukupuolesta?

–Ei missään nimessä. Kun se voi vaihtua päivittäin. Tänään tyttö ja huomenna poika. Eihän tässä ole mitään järkeä. Ei tämä ole mikään tunnejuttu, vaan kromosomijuttu.

Heinilän mukaan hänen ajatuksillaan on suomalaisten enemmistön tuki.

–Jos joku on poikkeus, niin ei kai koko kansakunnan tarvitse lähteä muutamien mukaan tanssimaan ja sekoittamaan kaikkien lasten ajatuksia.

–Miksei ihmisistä saa sanoa, että on poika tai tyttö? Kissastakin voi sanoa, onko uros vai narttu.

Aloitteessaan Heinilä vaatii, että vanhemmilla olisi oikeus kieltää lapsiaan osallistumasta arvojensa vastaiseen opetukseen.

–Jos huuhaataa ryhdytään opettamaan, niin jokaisella perheellä pitäisi olla oikeus päättää mitä heidän lapsille opetetaan tällaisissa moraalisissa asioissa.

Heinilän mukaan kyse on ylikansallisesta ilmiöstä. Hän toivoo, että edes Ulvilassa "järki säilyisi, eikä mentäisi humputuksiin mukaan".

–Toivottavasti tämmöisessä maailmassa ei tarvitse 73-vuotiaan äijän kauaa olla, että pääsisin paremmille maille. Jos nyt huumoria saa heittää.

ei tavoittanut Ulvilan sivistysjohtajaa Päivi Heliniä kommentoimaan asiaa. Aloitteeseen kirjoittamassaan vastauksessa hän sanoo, että opasta ovat olleet laatimassa useat eri virkamiehet.

–Opas kannustaa lisäämään ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta sekä antaa tietoa sukupuoleen perustuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja häirinnän ehkäisykeinoista, hän kirjoittaa.

Helinin jättämän vastauksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.


Lue myös nämä


Kommentit (31)

 • Nimetön

  Uudistetussa tasa-arvolaissa kiellettiin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä kirjaamalla asia tasa-arvolakiin. Samalla lakiin kirjattiin muun muassa määritelmät sukupuoli-identiteetille sekä sukupuolen ilmaisulle.

  Syrjinnän kielto ja velvollisuus suunnitelmallisesti ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvaa syrjintää velvoittaa tasa-arvolain mukaan myös perusopetusta tarjoavia kouluja.

  Uudistunut tasa-arvolaki irrotti sukupuolikäsityksen pelkästä biologiasta, sillä laki esimerkiksi määrittelee sukupuoli-identiteetin henkilön kokemuksena omasta sukupuolestaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että laki tunnustaa periaatteessa sukupuolen olevan yhtä moninainen kuin on sen kokijoitakin.

  Ei Opetushallitus ole suinkaan itse keksinyt sukupuolen moninaisuutta, vaan sen teki laki, joka velvoittaa Opetushallitusta toimiin lain – tasa-arvolain – toteuttamiseksi suomalaisessa koululaitoksessa.

  Kuntapäättäjien on syytä perehtyä lakeihin ja niiden taustoihin ennen kuin ryhtyvät huitomaan tyhjänpäiväisillä jorinoillaan, joilla ei ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.

 • Nimetön

  ”Kromosomit juuri määräävät onko nainen nainen ja mies mies, ulkonäöltään ja muuten. Ei voi naisen ruumiissa olla miehen kromosomeja ja päinvastoin.” 28.10.2017 | 06:40

  Olet väärässä, ei se aina mene näin.

  Jo mainitty Swyerin syndrooma on tästä oivallinen esimerkki.
  Swyerin syndrooma on gonadidysgenesian täydellinen muoto, jossa henkilöllä siis on miehen kromosomit XY, mutta jostain tuntemattomasta syystä kiveksiä (tai mitään muitakaan ”miehen värkkejä”) ei kehity ollenkaan. Vastasyntyneellä lapsella on naisen ulkoiset sukuelimet ja koska kivesten toimintaa ei sikiöaikana ollut, myös sisäiset sukuelimet ovat naiselliset. On emätin ja on kohtu ja on munanjohtimet, mutta munasarjoja ei ole. Munasarjojen tilalla on vain sidekudoksiset juostemaiset sukurauhaset/kivesjäänteet, joissa ei kivestoimintaa ole. Nämä yleensä poistetaan kirurgisesti, koska niillä on suuri riski kehittyä syöväksi.

  Koska Swyerin syndroomasta kärsivällä ei ole normaalisti toimivia sukurauhasia (munasarjoja tai kiveksiä) jotka tuottaisivat sukupuolihormoneja, heillä ei ilman hoitoa ala lainkaan puberteetti eikä kehity sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia (ei tytöille ominaisia eikä pojille ominaisia). Usein Swyerin syndrooma todetaankin vasta nuoruusiässä, kun aletaan tutkia, miksi syntymästään saakka tyttönä pidetyllä lapsella/nuorella ei murrosikä ala.

  Hoitona on hormonikorvaushoito (tyypillisesti estrogeeni ja progesteroni) ja useimmat Swyerin syndroomasta kärsivät identifioivat itsensä naisiksi. Hormonikorvaushoidolla saadaan aikaan mm. rintojen kasvu ja kuukautiset. He ovat hedelmättömiä, koska munasarjoja ei ole eikä täten omia munasoluja kehity, mutta raskaus voi silti olla mahdollinen luovutetun munasolun/alkion avulla.

  Ja tosiaan kaikesta tästä huolimatta heillä on kuitenkin sukupuolikromosomipari XY, miehen kromosomit.

  Harvinainenhan Swyerin syndrooma toki on, mutta osoittaa sen, ettei ”kromosomit määrää miten asiat on” ole niin yksinkertainen juttu kuin jotkut kuvittelevat.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio