Tuttu nimi listalla hiljensi krematorioammattilaisenkin – Uurnaan päätyy jo yli puolet Satakunnan vainajista

Ympäristölupaehtojen kiristyminen haastaa lähivuosina Porin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän krematorion toiminnan.

Hanna Laasanen
Tuttu nimi listalla hiljensi krematorioammattilaisenkin – Uurnaan päätyy jo yli puolet Satakunnan vainajista

Erityisammattimies Mikko Anttonen valmisti Käppärän krematoriossa hautauurnaa. Harjoittelija Niko Kettunen seurasi työn etenemistä.

Jukkapekka Varjonen

–Siinä tuli hetkessä sellainen hiljainen muistohetki.

Porin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän erityisammattimies Mikko Anttonen muistaa, kuinka työlistasta tuli vastaan tuttu nimi.

Anttosen työpaikka, Porin seurakuntayhtymän krematorio Käppärän hautausmaalla, kuulostaa kolkolta.

Sisällä itse laitos ruumishuoneineen, jäähdytyskammioihin ja sisäänvientivaunuineen on kuitenkin kliinisen neutraali tila. Levollisen rauhallista tunnelmaa korostaa haastatteluhetkellä ikkunoista paistava kevätaurinko.

Krematoriouunin tietokone määrittelee lämpötilan, joka on 800–1000 astetta. Vainajasta tulee noin kahden tunnin jälkeen noin 1,5 litraa tuhkaa.

Ihmiset ovat erilaisia, ja niin myös vainajat. Ajoittain tuhkan seasta löytyvä tekonivel muistuttaa eletyn elämän vaivoista.

Porissa krematoriotoiminta käynnistyi vuonna 1988. Aikojen saatossa kansalaisten suhtautuminen tuhkaushautaukseen on muuttunut paljon.

Kun ensimmäisenä vuonna Porissa tuhkattiin noin sata vainajaa, ja näihin tarvittiin erikseen poliisin lupa, tuhkattiin viime vuonna Porin kahdessa krematoriouunissa 1014 vainajaa.

Tuhkauksen suosio on ollut viime ajat tasaisessa kasvussa. Suurissa kaupungeissa tilanne on jo selvästi tuhkauksen puolella, mutta maaseudulla arkkuhautaus on vielä yleisempää.

Alueelliset erot ovat hyvin suuria. Siinä missä Helsingin seurakuntayhtymän alueella tehdyistä hautauksista tuhkauksia on 84,3 prosenttia, on Keski-Pohjanmaalla tuhkausten osuus vain 13,9 prosenttia.

Myös Porissa tuhkauksen suosio on ollut tasaisessa kasvussa. Niin siitäkin huolimatta, että Porin krematoriossa tuhkattiin viime vuonna 154 vainajaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Määrän notkahdus johtuu siitä, että Porin kahdesta uunista toisen tietojärjestelmää uusittiin 0,5 miljoonaa euron edestä.

Korjaustöiden ajan osa vainajista kuljetettiin Rauman krematorioon tuhkattaviksi.

Porin krematorion nykyinen ympäristölupa on voimassa vuoteen 2021.

Uuden luvan saaminen vaatii krematoriolta miljoonien eurojen investointia vaativaa lämmöntalteenottojärjestelmää ja hiukkassuodatinta.

Porin evankelisluterilainen seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Sari Salow toteaa, että vastaavanlaisten ympäristölupavaatimusten kanssa painitaan myös muualla Suomessa.

Hän ennakoi, että krematoriot keskittyvät yhä enemmän suurempiin kaupunkeihin ja toivoo siksi yhteistyön lisääntyvän eri seurakuntien kesken. Suomen lain mukaan krematoriota ei saa pitää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

Hanna Laasanen
Arkku odotti sisäänvientivaunussa vuoroaan.

Arkku odotti sisäänvientivaunussa vuoroaan.

Uurnahautausta pidetään tavallista arkkuhautausta halvempana. Pyynnöstä Salow laskee Porin hinnat.

Arkkuhautauksen perushinta on 604 euroa, uurnahautauksen 350 ja muistolehtoon tuhkaamisen 243 euroa.

Uurnahautauksessa vainajan uurna lasketaan omalle hautapaikalle, tuhkahautauksessa tuhka kätketään ilman uurnaa yleensä muistolehtoon.

Salow myöntää, että on omaisia, joille nämäkin hintaerot ovat liikaa.

Useimmille omaisille hautajaisiin liittyy kuitenkin paljon muita menoja, kuten arkun ja hautakiven hinnat, jotka vaikuttavat kokonaiskustannuksiin paljon enemmän.

Tuhkahautausten osuus kunnissa

Vuonna 2016 hautaan siunaamisia oli Suomessa 50440.

Arkkuhautauksia oli 25526 (50,6 prosenttia), tuhkauksia 24914 (49,4).

Vuonna 2008 tuhkausten osuus oli 33,4 %.

Tuhkausten osuus Satakunnassa

Eura 35,3 %

Eurajoki 37,7 %

Harjavalta 48,6 %

Honkajoki 41,7 %

Huittinen 40,3 %

Jämijärvi 9,1 %

Kankaanpää 27,4 %

Karvia 36,5 %

Kokemäki 40,0 %

Luvia 37,5 %

Merikarvia 24,0 %

Nakkila 47,8 %

Pomarkku 33,3 %

Porin ev.-lut. srky 69,6 %

Rauma 68,3 %

Siikainen 25,0 %

Säkylä-Köyliö 31,5 %

Ulvila 61,5 %

Satakunta ka. 54,7 %

Lähde: Kirkkohallitus


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tuhkauksen ”suosiosta” puhuminen kuulostaa hieman, no – oudolta. Ei mikään hautausmuoto ole suosittu. Voisi vain puhua yleisyydestä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio