Harri VallinPori

Vielä 1930- ja 1940-luvuilla yleinen tuberkuloosi on Suomessa tänä päivänä harvinainen sairaus.

–Nykyään tapauksia on Suomessa alle 300 vuodessa, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Satakunnan keskussairaalassa 25. syyskuuta menehtynyt mies oli vasta toinen potilas, jolla tuberkuloosi Satakunnassa tänä vuonna todettiin. Viime vuonna maakunnassa todettiin tuberkuloosi kymmenellä potilaalla, joista kuusi sairasti keuhkotuberkuloosia.

–Satakunnassa tuberkuloositilanne on ollut viime vuosina hyvin rauhallinen. Vuositasolla tapauksia on ollut yleensä alle kymmenen, mutta viime vuonna niitä oli vähän tavallista enemmän.

Koko maassa tuberkuloositapauksia oli viime vuonna 236.

–Kun tuberkuloosi on käynyt harvinaiseksi, sen olomassaolo on unohdettu.

Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on edelleen iso ongelma.

–Joissain maissa kolmasosa tai jopa puolet väestöstä on saanut tartunnan. Heistä noin 5–10 prosenttia saa jossain vaiheessa elämänsä aikana oireita.

Suomessa tuberkuloosirokote poistettiin yleisestä rokotusohjelmasta Uusitalo-Seppälän mukaan vuonna 2006, koska haittavaikutukset arvioitiin hyötyjä suuremmiksi tuberkuloosin käytyä harvinaiseksi.

–Rokotus antoi tehokkaan suojan pienille lapsille, minkä vuoksi se rokotusohjelmassa oli. Se ei kuitenkaan suojaa aikuisia ihmisiä esimerkiksi keuhkotuberkuloosilta.

Nykyisin rokote annetaan imeväisille riskinarvion perusteella.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ehkä olis syytä ottaa takaisin rokotus ohjelmaan. Varsinkin kun matkustellaan niin paljon nykyaikana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio