Tuberkuloosiin kuollut oireili yli puoli vuotta, mutta hoitovirhettä ei silti epäillä – "keuhkokuva olisi kuitenkin pitänyt ottaa"

Tomi Glad
Tuberkuloosiin kuollut oireili yli puoli vuotta, mutta hoitovirhettä ei silti epäillä – "keuhkokuva olisi kuitenkin pitänyt ottaa"

Infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tapasi potilaan 22. syyskuuta, kolme päivää ennen potilaan kuolemaa.

Harri AaltoPori

Keuhkojen ja kurkunpään tuberkuloosiin Porissa 25. syyskuussa kuolleen potilaan tapauksessa ei epäillä hoitovirhettä.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä tartuntatautien hoidosta vastaavaan lääkärin, infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan tapaus on tutkittu hyvin perusteellisesti, eikä hoitavan lääkärin epäillä tehneen virhettä.

–Tosiasia on, että diagnoosi viivästyi. Se on hyvin valitettavaa. Potilaan oireet olivat kuitenkin epätyypillisiä tuberkuloosille. Tärkein oire olivat nielemisvaikeudet. Sen perusteella hänellä epäiltiin kurkunpään syöpää.

Uusitalo-Seppälä huomauttaa, että jälkiviisaus on aina helppoa, mutta asiat eivät ole aina niin yksinkertaisia, kun potilasta tutkitaan akuutisti.

–Näin varsinkin, kun tuberkuloosi on nykyisin Suomessa harvinainen tauti. En lähtisi syyttämään potilasta hoitanutta lääkäriä, joka kuitenkin lähetti potilaan jatkotutkimuksiin.

Menehtynyt tuli Suomeen maasta, josta tuberkuloosia vielä esiintyy runsaasti.

–Tätä taustaa vasten tuberkuloosia olisi pitänyt epäillä. Tässä tapauksessa epäilys ei herännyt. Se on valitettavaa, mutta mielestäni ymmärrettävää.

Sairaanhoitopiirissä tapaus otetaan kuitenkin hyvin vakavasti. Uusitalo-Seppälän mukaan sairaanhoitopiiri lähettää Satakunnan alueelle lääkäreille muistutuksen tuberkuloosiasiasta.

Ulkomaalaistaustaisen, mutta Suomessa pitkään töissä olleen miehen oireet alkoivat hänen vaimonsa kertoman mukaan jo viime helmikuussa. Mies kävi parikin kertaa lääkärissä, mutta oireet arvioitiin lieviksi.

Potilaan keuhkoja ei kuitenkaan kuvattu ennen kuin 21. syyskuuta, kun hän hakeutui ensiapuun hengenahdistuksen, yleiskunnon heikkenemisen ja nielemisvaikeuksien takia.

Uusitalo-Seppälän mukaan on valitettavaa, ettei keuhkokuvaa otettu jo aiemmin.

–Keuhkokuva pitäisi ottaa potilaalta, jolla epäillään kurkunpään syöpää, Uusitalo-Seppälä vahvistaa.

Kun keuhkokuva viimein otettiin, siitä paljastui laajoja muutoksia, joiden perusteella heräsi epäily tuberkuloosista. Tällöin oli jo kuitenkin liian myöhäistä. Potilas kuoli muutamia päiviä myöhemmin.

Ei uusia tartuntoja

Sairaanhoitopiiri on tuberkuloosikuoleman jälkeen tavoittanut kaikki oireisiksi tunnistetut henkilöt. Heitä on viisi.

Yhtään uutta tuberkuloositapausta ei ole löydetty.

Tarttuvan tuberkuloosin mahdollisuus on tämän perusteella suljettu pois.

Tutkimukset kuitenkin jatkuvat. Kolmelle edesmenneen lähipiirin kuuluville henkilöille tehdään vielä jatkotutkimuksia.

Tuberkuloosille altistui lähes 80 henkilöä, heistä 56 sairaalan ulkopuolella ja 15 sairaalan henkilökuntaan kuuluvaa.

Kaikille on järjestetty keuhkokuvaus, joka uusitaan vielä vuoden kuluttua.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Nimetön

    Oikeustaistelu ei enää kuollutta henkiin herätä, mutta pitää yllä kiukkua ja katkeruutta omaisissa ja estää surusta toipumisen. Eiköhän lääkärit tästä tapauksesta opi ilman syyllisen hakemistakin.

  • Nimetön

    lääkärihän tuossa toteaa että kuva pitäisi ottaa jos epäillään kurkunpään syöpää ,eikö se nyt ole päivän selvää jos helmikuusta asti ollut nielemisvaikeuksia niin kyllä pitäs tutkia

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio