Totta vai tarua: Kymmenen väitettä rotista

Totta vai tarua: Kymmenen väitettä rotista
Sini KuvajaPori

Porin Ympäristöviraston terveysvalvontaan on ilmoitettu viime aikoina rottahavainnoista eri puolilla Poria. Rottaan liittyy eläimenä monenlaisia käsityksiä. Kysyimme Luonnonvarakeskuksen tarkastaja Bengt Lindqvistiltä, ovatko väitteet totta.

1. Rotat levittävät tauteja.

– Kyllä ne voivat levittää tauteja, esimerkiksi salmonellaa. Kaikki rotat eivät tietenkään kanna ja levitä sitä. Tauti voi levitä esimerkiksi ulosteiden mukana tai rotan nakertaessa jotakin elintarviketta tai ravintoa. Suomessa tämä ei ole kauhean yleistä.

2. Rotat aiheuttavat rakennuksille pahoja tuhoja.

– Pitää paikkansa. Rotat ovat kovia järsimään kaikkea mahdollista. Niiden hampaat kasvavat koko ajan. Jotta hampaat eivät kasvaisi liikaa ja estäisi rottien ravinnonhankintaa, niiden on koko ajan järsittävä jotain, jotta hampaat kuluvat.

– Niillä on erittäin kovat hampaat. Ne voivat päästä läpi jopa vanhasta, haurastuneesta betoniseinästä. Muovi tai puu ei rottia pidättele pitkää aikaa, ne kyllä tekevät siitä reiän läpi.

3. Rotat voivat ahdistettuina hyökätä ihmisen kimppuun.

– Pääsääntöisesti rotat hakeutuvat ihmistä karkuun. Jos ne ahdistaa rakennuksen nurkkaan, eikä niillä ole mitään ulospääsyä, ne voivat ainakin sihistä, esitellä hampaitaan ja tehdä valehyökkäyksiä.

4. Rotat ovat älykkäitä eläimiä.

– Ainakin ne ovat varovaisia. Ne ovat neofobisia eli reagoivat kaikkeen uuteen. Jos rottia lähtee pyydystämään ja laittaa syöttiasemia niiden kulkureiteille, ne reagoivat niihin voimakkaasti. Ne saattavat välttää niitä ainakin viikon, eivätkä mene loukkuun tai syömään myrkkysyöttejä.

– Pikkuhiljaa ne tottuvat. Ongelma on siinä, että jos rotta ei parissa päivässä ole mennyt loukkuun, loukku usein siirretään toiseen paikkaan. Silloin rotta reagoi siihen, että jokin on muuttunut ympäristössä, ja varoo taas loukkua. Loukut kannattaisi pitää samoissa paikoissa.

– Rotta on oppivainen eläin, jonka saa koulutettua tekemään vaikka mitä temppuja. Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla koulutetut rotat pelaavat koripalloa.

5. Rotista ei pääse eroon millään.

– Pihapiirissä täytyy huolehtia siitä, ettei siellä ole ravintoa eikä lymypaikkoja rotille. Kyllä rotista sitten pikkuhiljaa pääsee, mutta se voi viedä aikaa.

– Jos menee jonkin aikaa, eikä rottia näy, se ei tarkoita etteivätkö ne kävisi pihapiirissä piipahtamassa ja katsomassa, löytyykö sieltä ravintoa. Ne saattavat tulla uudestaan, jos ravintoa on tarjolla.

6. Ultraäänikarkottimet torjuvat rottia tehokkaasti.

– Niistä ei ole pidemmän päälle apua. Mukana täytyy olla muita menetelmiä: tappoloukkuja tai myrkkysyöttejä. Lisäksi täytyy huolehtia siitä, ettei ympäristö houkuta rottia.

7. Kissa on tehokas rottien pyydystäjä.

– Jotkut kissat ovat oikein tehokkaita rottien pyydystäjiä, mutta yleensä kissat eivät mielellään yritä pyydystää rottia vaan välttävät niitä. Varsinkin aikuiset rotat voivat käyttäytyä aika aggressiivisesti kissaa vastaan.

8. Valkoiset rotat ovat aina kuuroja tai sokeita

– Ei pidä paikkaansa. Valkoiset rotat, joita käytetään laboratoriossa, näkevät ja kuulevat. Värejä ne eivät välttämättä näe samalla tavalla kuin tavalliset rotat.

9. Rotat ovat niin kestävä laji, että ne selviävät vaikka ydintuhosta.

– Näin sanotaan ja osaksi se on tottakin, koska rotat lymyävät maan alla ja niillä on siellä ravintovarastoja. Ne voivat selvitä ydinlaskeumasta jonkin aikaa, ainakin pidempään kuin ihminen.

10. Ihmiset pelkäävät ja inhoavat rottia synnynnäisesti.

– En sanoisi, että rottakammo on geeneissä, vaan se on opittu asia. Lapset oppivat vanhemmiltaan. Jos vanhemmat puhuvat rotista siten, että ne ovat hirveitä, purevat ja tekevät vaikka mitä, lapsi oppii kyllä inhoamaan rottia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio