Törkeä laiton raskauden keskeytys ei ole aina puoskarointia – hovioikeus selvittää, täyttääkö rankka pahoinpitely Harjavallassa tunnusmerkistön

Joel Maisalmi
Törkeä laiton raskauden keskeytys ei ole aina puoskarointia – hovioikeus selvittää, täyttääkö rankka pahoinpitely Harjavallassa tunnusmerkistön

Lainkohtien säätämiseen johtaneen hallituksen esityksen mukaan myös pahoinpitely voidaan katsoa törkeäksi laittomaksi raskauden keskeytykseksi, jos pahoinpitelyn nimenomaisena tarkoituksena on saada raskaus keskeytymään.

Harri AaltoHarjavalta

Vaasan hovioikeus käsittelee tänään torstaina Porissa nykyaikana jo erittäin harvinaisen syytteen törkeästä laittomasta raskauden keskeyttämisestä.

Tapauksessa ei kuitenkaan ole kysymys puoskaroinnista eli laittomasta abortista, vaan tapauksen taustalla on Harjavallassa syksyllä 2014 sattunut erittäin rankka pahoinpitely, jonka seurauksena raskaana olleelle naiselle aiheutui keskenmeno.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi viime kesänä harjavaltalaisen miehen (s. 1982) kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, kolmesta perusmuotoisesta pahoinpitelystä sekä kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Tuomittu vangittiin oikeudenkäynnin päätteeksi viime kesäkuussa ja passitettiin saman tien vankilaan kärsimään rangaistustaan.

Pahoinpitelyt kohdistuivat miehen kahteen naisystävään. Törkeän pahoinpitelyn uhri oli tuomitun kihlattu, jolle tuomittu määrättiin maksamaan 16 400 euroa erilaisia kärsimys- ja kipukorvauksia sekä korvaamaan noin 5 000 euroa tämän oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen törkeästä laittomasta raskauden keskeyttämisestä. Syyttäjä valitti tuomiosta, joten hovioikeus joutuu käsittelemään myös tämän syytekohdan. Myös tuomittu valitti rangaistuksestaan.

Käräjäoikeus piti luotettavana kihlatun seikkaperäistä ja yksityiskohtaista kertomusta tapahtumista.

Nainen kertoi, kuinka hurmaava ja huomaavainen mies oli muuttunut mustasukkaisuuden kasvaessa omistushaluiseksi, äkkipikaiseksi ja lopulta erittäin väkivaltaiseksi.

Väkivalta puhkesi rajuna lokakuun lopulla 2014, kun nainen oli saanut selville miehen pettävän häntä ja kertonut jättävänsä miehen. Pariskunta oli mennyt kihloihin vain kolmisen viikkoa aiemmin.

Käräjäoikeuden erittäin raakana ja julmana pitämän pahoinpitelyn aikana mies muun muassa löi ja potki naista vatsaan, vaikka tiesi tämän olevan raskaana. Mies myös kuristi naista niin rajusti, että tämä menetti tajuntansa.

Kun nainen oli muistuttanut odottavansa heidän yhteistä lastaan, mies oli huutanut "kaivavansa kakaran puukolla ulos". Nainen pääsi pakenemaan turvaan sisätiloihin läheiselle tehdasalueelle, jonne mies oli seurannut häntä puukko kädessä.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään "riittävällä varmuudella toteen näytetyksi", että pahoinpitely oli "ratkaisevana tekijänä aiheuttanut raskauden keskeytyksen". Käräjäoikeuden mukaan pahoinpitelijä myös tiesi raskaudesta.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen, koska ei saanut riittävää näyttöä siitä, että pahoinpitelyn motiivi olisi nimenomaan ollut raskauden keskeyttäminen.

Törkeä laiton raskauden keskeyttäminen

Rangaistus törkeästä laittomasta raskauden keskeyttämisestä on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta. Yrityskin on rangaistava.

Lakiin johtaneen hallituksen esityksen mukaan rangaistusuhan ensisijaisia kohteita ovat lääkärinkoulutusta vailla olevat puoskarit, joiden tekemä raskauden keskeyttäminen on omiaan vaarantamaan naisen terveyttä.

Törkeäksi laittomaksi raskauden keskeyttämiseksi hallituksen esityksessä katsotaan myös naisen tahdon vastainen keskeytys esimerkiksi silloin, kun joku pahoinpitelee naisen nimenomaisena tarkoituksenaan saada raskaus keskeytymään.

Lähde: Hallituksen esitys (HE 156/2008).


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio