Toivo hiipuu Raumalla – Ministeri tyrmäsi tavoitteen jatkaa leikkaushoitoja aluesairaalassa

Heikki Westergård
Toivo hiipuu Raumalla – Ministeri tyrmäsi tavoitteen jatkaa leikkaushoitoja aluesairaalassa
Kari SuniRauma

Rauman kaupungin toive ja tavoite jatkaa leikkaushoitoja aluesairaalassa on kariutunut. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) antoi perjantaina kielteisen kannanottonsa Rauman suunnitelmasta yksityistää ja kilpailuttaa sairaalansa leikkaustoiminta vuoden 2018 alusta.

Yksityistämisellä Rauma haki poikkeamismahdollisuutta terveydenhuoltolaista, joka edellyttää anestesiaa (nukutusta) vaativien leikkausten tueksi ympärivuorokautista keskussairaalatason päivystystä.

Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Marja-Leena Alho esittää 15. elokuuta kokoontuvalle Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että leikkaustoimintojen kilpailuttamisesta luovutaan ja että leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativasta toiminnasta aloitetaan neuvottelut Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa.

Tavoitteena on toiminnan ja sitä tekevän henkilöstön liikkeenluovutus Satakunnan sairaanhoitopiirille. Lisäksi Alho esittää, että Rauman sosiaali- ja terveystoimi jatkaa omana toimintana operatiivisten erikoisalojen poliklinikka- ja vuodeosastotoimintaa sekä polikliinista leikkaustoimintaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kannanotossa todetaan selkeästi, että ministeri ei voi juridisesti myöntää kirurgiassa eikä päiväkirurgiassa Raumalle poikkeuslupaa tai jatkoaikaa, sillä asioista on säädetty terveydenhoitolain muutoksessa, joka hyväksyttiin joulukuussa 2016.

Terveydenhuoltolain mukaan leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa, tulee kokonaisuudessaan koota niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Laki edellyttää myös, että sairaanhoitopiirien on järjestettävä laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö keskussairaalansa yhteyteen.

Terveydenhuoltolaki koskee kunnallista toimintaa. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta edellyttää samaa vaatimusta laadusta ja potilasturvallisuudesta myös silloin, kun hankitaan palveluita yksityiseltä tuottajalta.

Rauman kaupungin, Satakunnan maakunnan ja Satasoten ja edustajat kävivät asiasta neuvotteluja Sosiaali- ja terveysministeriön edustajien kanssa keskiviikkona 9. elokuuta.

Rauman ensisijaisena tavoitteena oli säilyttää leikkaus- ja anestesiatoiminta omassa aluesairaalassaan.

Rauman kaupunki pyysi STM:n ministeri Annika Saarikkoa harkitsemaan terveydenhuoltolain toimeenpanoa leikkaustoiminnan osalta siihen asti, kunnes tulevan sosiaali- ja terveyslainsäädännön yksityiskohdat ovat varmistuneet ja Satakunnan sote-uudistuksen osalta on päästy tulevaa palveluverkkoa koskevaan suunnittelutyöhön.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Ihmetyttää vain se, että Rauman päättäjät ovat julkisuudessa olleet niin kovasti puolustamassa aluesairaalaa. Mutta pitää huomata se, että näin on tapahtunut vain julkisuudessa ei todellisuudessa. Elinkeinoelämään tarpeet ovat menneet kuntalaisten etujen ja tarpeiden edelle. Kuntapoliitikkojen teot ja puheet ovat herättäneet ansaitusti huomiota ja ikävä kyllä, negatiivisella tavalla. Mutta niinhän se on, että oma ura ja taloudellinen etu ovat tärkeimmät.

  • Tero

    Miksei kukaan kiinnitä huomiota että Raumaa pienemmät mm. Forssa, Varkaus ja Pietarsaari ovat saaneet poikkeuslupia omille sairaaloilleen. Eikö lait olekaan samat koko valtakunnassa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio