Tiilenpäät: Raumalla tuttu vääntö leikkauksista ja sairaalasta

Tiilenpäät: Raumalla tuttu vääntö leikkauksista ja sairaalasta
Kari Suni

Olikin jo jonkin aikaa rauhallista Rauma-Pori rintamalinjalla, kun köydenvedon tai muun kisailun kohteena ei ole ollut erityisiä hankkeita. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen uudistus (sote-uudistus) maakunnallinen valmistelu on edennyt Sata-soten valtavassa komiteaorganisaatiossa huomattavan sopuisasti. Niin on ainakin ulospäin annettu ymmärtää.

Raumalta on tullut tähän poikkeama, sillä kaupunki ja osa raumalaisista kunnallispolitiikoista ovat ottaneet asiakseen hakea erityisratkaisua aluesairaalan leikkausosaston säilyttämiseksi raumalaisten lähipalveluna.

Tulevalla viikolla sosiaali- ja terveysministeriöön matkaa karvalakki- ja virkamieslähetystö neuvottelemaan mahdollisuudesta saada poikkeuslupa leikkausosaston toiminnan jatkamiseen.

Ministeriö on tosin antanut yksiselitteisen kielteisen kannanoton, joka perustuu terveydenhoitolakiin ja päivystysasetukseen. Niiden mukaan julkisen terveydenhuollon anestesiaa (nukutusta) vaativat leikkaukset keskitetään vuoden 2018 alusta sairaaloihin, joissa on perus- ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen päivystys.

Tämä säännös nostaa karvat pystyyn Raumalla, sillä sehän merkitsee palvelujen siirtoa ja keskittämistä Poriin, Satakunnan keskussairaalaan.

Asetelmassa ei kauan tarvitse odottaa, että ikiaikaisia juoksuhautoja kaivetaan taas auki. Raumalla ei hyvällä luettu kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan (kok.) torumista, että raumalaisten pitäisi elää yhteisten pelisääntöjen mukaan (SK 4.8.) ja tarkoitti, että lakiin ja asetukseen olisi taivuttava.

Samalla kannalla on maakuntamme erikoissairaanhoidosta vastaava Satakunnan sairaanhoitopiiri. Raumalta siirrettävät leikkaukset olisivat sairaanhoitopiirin mukaan tehtävissä keskussairaalassa tehokkaammin ja kustannuksiltaan tehokkaammin.

Vähän huomiotta jäi Rauman kaupunginjohtaja Kari Kosken toteamus, että Rauma on valmis toimimaan asiassa yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Sata-soten kanssa.

Aluesairaalan puolesta ollaan Raumalla yhtä syvällä puolustusjuoksuhaudoissa eli tutuissa kuvioissa mennään. Tämä asetelma johti vuoden 2012 alusta siihen, että Rauman kaupunki otti ylläpidettäväkseen sairaanhoitopiiriltä aluesairaala vuode- ja leikkausosaston. Pelkona oli vaihtoehto, että toiminta keskitetään Poriin, mitä nytkin kammotaan.

Raumalla on näin terveyskeskuksessa erikoissairaanhoidon palveluja, joita ei maakunnan muilla paikkakunnilla ole.

Leikkausosaston oljenkortena on, että se voitaisiin kilpailuttamisen kautta siirtää yksityiselle toimijalle, jota eivät sitoisi päivystysvelvoitteet. Raumalainen toive on, että tällä menettelyllä leikkaustoiminta saataisiin solautettua maakunnallisen Sata-soten palveluvalikoimaan.

Samansukuista menettelytapaa soveltaa Eurajoki, joka aikoo yksityistää Luvialta Käenpesän palvelukeskuksen liiketoimintakaupalla.

Irtiotot ovat maakunnallisen Sata-soten eli koko maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän rakentamisen kannalta haitallisia ja riski. Selvää on, että jokainen paikkakunta ja kylä haluaa asukkailleen maksimimäärän lähipalveluja, ja mieluusti lisääkin.

Palveluverkosto on sote-uudistuksen vaikein osuus ja rakentaminen vielä edessäpäin, kun tai jos tämä jättimittainen uudistus etenee käytännön vaiheeseen. Vaikeuskerrointa on riittävästi ilman paikallisia lisävirityksiä.


Kommentit (4)

  • Touko Pouko

    Moottoritie Rauman ja Porin väliin ja matka-ajasta 15 min pois. Mopoautot ja traktorit olisivat myös pois jaloista. Se toisi maakunnan palvelut vähän lähemmäs ja ehkä jopa lähentäisi riitapukareita myös henkisellä tasolla.

  • peku

    Ei haittaa , asun Raumalla mutta käyn hoitamassa vaivani Turussa. Minua ei pakoteta Poriin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio