Telakkajutun syytteet hylättiin – käräjäoikeuden mukaan epäiltyjen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily

Harri AaltoPori

Satakunnan käräjäoikeus on hylännyt törkeää veropetosta ja siihen liittynyttä avunantorikosta koskevat syytteet, joiden epäiltiin liityvän Turun entisen STX-telakan alihankintatöihin vuosina 2009–2011.

Syytteessä olivat telakan aliurakoitsijan työnjohtaja (s. 1973) ja toiminimen omistava yksityinen elinkeinonharjoittaja (s. 1980). Molemmat kiistivät syytteet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, koska epäiltyjen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Aliurakoitsijan kirjanpidon mukaan työnjohtaja teetti työt telakalla toisella aliurakoitsijalla, avunantorikoksesta epäillyn toiminimellä.

Syyttäjän mukaan työnjohtaja hankki kuitenkin itse työntekijät ja maksoi heille palkat pimeästi. Syyttäjän mukaan järjestely peitettiin niin, että elinkeinonharjoittaja kirjoitti 345 000 euron arvosta perusteettomia aliurakointilaskuja, jotka hän sitten rahat saatuaan palautti takaisin työnjohtajalle – otettuaan ensin itselleen provision.

Tämän väitteen kiisti oikeudessa myös työnjohtajan edustaman aliurakointiyhtiön omistaja. Omistajan mukaan työnjohtaja hoiti sopimukset, mutta hänellä ei omistajan tietämättä ollut edes mahdollisuutta palkata pimeätä työvoimaa. Tilinkäyttöoikeus oli yksinomaan omistajalla.

Avunannosta syytteessä ollut elinkeinonharjoittaja on aiemmin tuomittu kuittikaupoista, joista häntä nytkin epäiltiin. Käräjäoikeuden mukaan aiemmista tuomioista ei kuitenkaan voida päätellä, että epäilty olisi auttanut työnjohtajaa törkeässä veropetoksessa.

Elinkeinonharjoittaja tunnusti nostaneensa työnjohtajan edustaman yhtiön hänen toiminimelleen maksamasta 345 000 eurosta 95 prosenttia itselleen käteisenä.

Hän kuitenkin kiisti palauttaneensa rahat takaisin työnjohtajalle. Kertomansa mukaan hän maksoi käteisellä kahden virolaisen aliurakoitsijan saatavat ja piti itsellään viisi prosenttia laskutuksen määrästä.

Verohallinnon laskelmien mukaan veroja ja työnantajan sosiaaliturvamaksuja vältettiin 127 800 euroa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio